Tinerii milionari care s-au retras din activitate la 30 de ani spun că recesiunea nu îi sperie. Care sunt motivele şi ce fac ei cu banii lor acum
Posibilitatea unei recesiuni economice sperie pe mulţi, mai ales pe cei care au ales un stil de viaţă alternativ, cum ar fi cei care au decis să se retragă din activitate şi să trăiască din investiţiile făcute.
Majoritatea acestora nu sunt însă foarte îngrijoraţi, datorită strategiilor de investiţii inteligente pe care le au, potrivit unui articol publicat recent de Business Insider.
Chris Reining s-a retras din activitate la 37 de ani, când era deja milionar. El a spus că recenta cădere a pieţelor bursiere a fost „înfricoşătoare”. „Ce am făcut a fost să investesc în continuare. Orice profit generat de portofoliul meu îl folosesc ca să cumpăr acţiuni. Dar investesc în etape, ştiind că piaţa ar putea să cadă mai târziu.”
El a mai spus că anticipează „o cădere economică oribilă” în ceea ce priveşte orizontul scurt de timp. „Dar va exista la un moment dat un punct de turnură în care investitorii nu vor mai vinde. Un moment în care toţi oamenii se întorc la muncă. Un moment în care viaţa va reveni la normal. Într-o zi mă voi putea uita în oglinda retrovizoare. Pariul meu pe termen lung este că economia îşi va reveni şi piaţa va continua să crească.”
Şi Kristy Shen şi Bryce Leung, care formează un cuplu, au renunţat la joburile lor de ingineri IT la 31 de ani, devenind şi ei milionari. Au scris recent şi o carte: „Renunţă ca un milionar”.
Leung a declarat pentru Business Insider că au început să investească în 2008, dar a văzut căderi „ale indicelui buriser Dow ca niciodată” în climatul economic actual. A spus totuşi că „Nu suntem speriaţi deloc şi facem parte probabil din rândul celor mai pesimişti şi mai precauţi oameni”. Leung a explicat că nu se bazează doar pe investiţiile în acţiuni.
În locul acestora, au o „pernă de bani” - un fond de rezervă într-un cont de economii din care vor plăti exclusiv pentru cheltuieli zilnice dacă va fi nevoie pentru a evita să extragă bani din portofoliul lor în perioadele de scădere - banii cash acţionează ca un amortizor în astfel de perioade. Spune că astfel pot rezista între patru şi opt ani fără să vândă acţiuni.
Ea a adăugat: „În cel mai negru scenariu posibil, ne propunem să scădem din valoarea cheltuielilor de zi cu zi ca să nu trebuiască să extragem bani deloc din acest fond de rezervă”.