Topul dividendelor care vor fi acordate de băncile mari din România. Dividende de aproape 1 mld. euro au fost aprobate pentru acţionarii băncilor din Austria, Franţa, Italia şi România
Profiturile record raportate de băncile mari din România pentru anul 2023 le-au încurajat să dea în 2024 dividende consistente acţionarilor. Cinci dintre dintre cele mai mari bănci din România au decis să împartă cu acţionarii o parte din profituri, dând dividende reprezentând 40% sau 50% din câştigurile de anul trecut.
♦ BCR, Banca Transilvania şi Raiffeisen, cele mai profitabile bănci din 2023, sunt pe podium şi în topul dividendelor, urmate de BRD şi UniCredit ♦ Peste 4,5 mld. lei cumulat, adică aproape 1 mld. euro, vor da ca dividende pentru acţionari cele cinci bănci mari în anul 2024.
Profiturile record raportate de băncile mari din România pentru anul 2023 le-au încurajat să dea în 2024 dividende consistente acţionarilor. Cinci dintre dintre cele mai mari bănci din România au decis să împartă cu acţionarii o parte din profituri, dând dividende reprezentând 40% sau 50% din câştigurile de anul trecut.
Astfel, şi în acest an, ca şi în anii 2023 şi 2022, acţionarii din Austria, Franţa, Italia, România sau alte ţări ai celor mai mari bănci sunt recompensaţi cu dividende.
BCR, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank, cele mai profitabile bănci din 2023, sunt pe podium şi în topul celor mai mari dividende.
BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, va trimite în Austria, la banca-mamă, cele mai mari dividende, de circa 1,2 mld. lei, adică 50% din profitul băncii din 2023, de 2,5 mld. lei. Banca susţine că distribuirea de dividende în 2024 este în concordanţă cu strategia de capital a grupului BCR şi că a fost informată şi BNR.
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, alocă 1 mld. lei pentru dividende în acest an, reprezentând 40% din profitul din 2023, ocupând astfel locul 2 în topul dividendelor. Decizia legată de dividende are votul acţionarilor băncii. Totodată, banca urmăreşte şi majorarea capitalului cu 1,2 mld. lei prin emisiunea de acţiuni noi. Banca Transilvania a fost lider în topul profiturilor anul trecut, cu un câştig de aproape 2,5 mld. lei.
Locul 3 pe podium în topul dividendelor îi revine Raiffeisen Bank, controlată de grupul austriac cu acelaşi nume. Banca va da în acest an dividende de 860,4 mil. lei, reprezentând 50% din profitul din 2023 de 1,72 mld. lei.
BRD-SocGen, a patra cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active în 2023, controlată de grupul francez Société Générale, trimite acţionarilor în acest an dividende de 817,1 mil. lei din profitul record obţinut în 2023, de peste 1,6 mld. lei, adică 50%. Această decizie a fost aprobată de acţionari.
Acţionarii UniCredit Bank România, instituţie de credit controlată de grupul italian cu acelaşi nume, au decis în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) din aprilie ca banca din România să trimită în 2024 la grupul-mamă din Italia şi la ceilalţi acţionari dividende cumulate de 647 mil. lei din profitul de peste 1,29 mld. lei din anul 2023, adică 50% din câştig.
Întregul sistem bancar românesc, format din 32 de bănci, a încheiat anul 2023 cu un profit record de aproape 14 mld. lei, cu 34% peste câştigul raportat pentru 2022. Profiturile pentru majoritatea băncilor din top 10 au crescut anul trecut cu procente individuale cuprinse între 14% şi 50%.
Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în 2023 Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank, cu câştiguri cumulate de circa 6,7 mld. lei, adică circa 50% din câştigul total al sistemului bancar.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro