Tragedia unui dolar puternic: Marile corporaţii americane „sângerează” miliarde după ce moneda s-a apreciat la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 25 iulie 2022 196 afişări

Tragedia unui dolar puternic: Marile corporaţii americane „sângerează” miliarde după ce moneda s-a apreciat la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

Aprecierea dolarului la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, a produs pierderi de miliarde pentru giganţii americani care-şi vând produsele sau serviciile în afara SUA, scrie Financial Times.

Toate marile companii care au o expunere internaţională foarte mare au avut de suferit de pe urma aprecierii monedei.

Printre cele mai afectate companii se numără uriaşi precum IBM, Netflix sau Philip Morris, iar numărul acestora s-ar putea mări pe măsură ce Apple şi Microsoft – cunscute pentru businessul peste graniţele americane – vor raporta în curând rezultatele lor trimestriale.

Şocul valutar a tulburat o perioadă de câştiguri consistente ale companiilor, care a fost studiată şi folosită ca instrument pentru prezicerea unei încetiniri economice la nivel global. Datele economice semnalează deja o contracţie, pe fondul inflaţiei care reduce puterea reală de cumpărare a consumatorilor.

„Chiar dacă creşterea dolarului s-ar opri azi, aprecierea record care a avut loc este suficientă pentru a cauza noi diminuări ale câştigurilor”, a declarat Max Kettner, analist şi strateg în cadrul HSBC, una dintre cele mai mari bănci din Europa.

Dolarul american a fost sprijinit de Fed, printr-o majorare rapidă a dobânzii de referinţă, pentru a combate o inflaţie ajunsă la vârful ultimilor 40 de ani. Economiştii se aşteaptă la o nouă majorare, care va ajunge să depăşească semnificativ pragul pentru dobândă impusă de omologul european al Fed.

În general, dobânzile mari atrag investitorii străini, iar cererea pentru monedă creşte puternic.

Cu toate acestea, companiile cu afaceri peste graniţă au de încasat lovituri serioase, pentru că un dolar puternic scade valoarea vânzărilor internaţionale şi le face mai puţin competitive în raport cu rivalii locali.

Pe lângă problema dolarului, companiile americane ar putea avea de suferit şi pe fondul unei încetiniri economice a Europei şi a lockdownurilor din China, pe măsură ce cererea pentru produse şi servicii scade din ce în ce mai mult.

Gigantul tehnologic IBM a avertizat săptămâna trecută că întărirea dolarului i-ar putea produce pierderi de 3,5 miliarde de dolari în 2022. Philip Morris a vorbit despre 500 milioane şterşi din vânzări, în timp ce Johnson&Johnson, preconizează pierderi de 4 miliarde.

„Vorbim aici despre cea mai mare viteză de întărire a dolarului pe care am văzut-o în peste 10 ani. Putem spune că este un eveniment fără precedent”, a declarat James Kavanaugh, CFO în cadrul IBM.

În general, Big Tech are cea mai mare expunere pe dolari, având în vedere nivelul la care fac afaceri în străinătate. Goldman Sachs a estimat că 59% din vânzările companiilor tech care fac parte din indexul S&P au fost generate în afara graniţelor SUA.

Cifrele arată că investitorii preferă acţiunile companiilor americane care nu se extind prea mult peste graniţă şi continuă să facă business acasă. Indicele Goldman al companiilor americane cu expunere în afară arată o scădere de 19,6% al interesului investitorilor pe acest segment, în timp ce companiile care fac business mai ales în SUA au înregistrat o scădere de 9,1%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.