TRANZACTII: Octavian Radu, proprietarul RTV, mai pregateste inca doua achizitii: un distribuitor de cartele prepay si un furnizor de service pentru computere

Postat la 21 septembrie 2005 2 afişări

Mai diversificat, deci mai bine, pare sa-si fi spus Octavian Radu, patronul RTC, in momentul in care si-a marit portofoliul grupului prin achizitia, la inceputul lunii, a trei companii: un retailer IT, un distribuitor de jocuri si un integrator de sistem.

"Mai diversificat, deci mai bine", pare sa-si fi spus Octavian Radu, patronul RTC, in momentul in care si-a marit portofoliul grupului prin achizitia, la inceputul lunii, a trei companii: un retailer IT, un distribuitor de jocuri si un integrator de sistem. Logica preluarilor: cresterea volumului de vanzari pe fondul unei profitabilitati reduse.

Teo Paduraru, directorul general si actionar al distribuitorului de jocuri electronice si console Best Distribution, la care RTC a devenit actionar majoritar, isi aminteste cum au inceput discutiile cu Octavian Radu: "Initial, Best trebuia sa deschida niste puncte de prezenta in magazinele Diverta (parte din RTC - n. r.). In timp ce colaboram pe acest proiect, patronul de la RTC ne-a zis <hai sa va cumparam!>". Dupa aproximativ o luna de la propunere, tranzactia s-a semnat.

Ce presupune deal-ul dintre RTC si Best? Diverta, retailerul din cadrul RTC, a cumparat integral Best Computers (care detine un lant de 11 magazine IT, localizate mai ales in Bucuresti) si 60% din Best Distribution, importator si distribuitor de jocuri si console.

Pe langa cele doua companii din grupul Best, Octavian Radu a mai luat in vizor si compania clujeana Sistec, un integrator de sistem la care a devenit actionar majoritar cu 60%.

In vreme ce afacerea cu Best a fost perfectata, semnarea tranzactiei cu Sistec se afla, la sfarsitul saptamanii trecute, in faza finala.

Ce aveau cele trei companii si nu avea Diverta? Lantul detinut de Octavian Radu numara aproximativ 80 de magazine cu acoperire nationala. La capitolul produse multimedia (muzica, film, video), carte si papetarie, Diverta exceleaza, fiind numarul unu din Romania. Cu toate acestea, marjele de profit sunt mici. La nivelul intregului grup RTC, cifra de afaceri pe 2004 a fost de 105 milioane de euro, iar profitul de 3 milioane de euro, ceea ce inseamna o rata de 2,8%. Cat despre lantul Diverta, performantele arata si mai modest: compania de-abia a ajuns la break-even (profit operational zero), cu venituri de 20 milioane euro. Chiar la produsele cu marja mare, cum este cartea (40%), profiturile au fost tot mici, din cauza rulajului redus.

La polul opus, magazinele Best Computers "au, pe suprafete mai mici si cu un personal mai restrans, performante mai bune", potrivit lui Teo Paduraru. Asta inseamna ca, desi competitia pe piata e mare, Best Computers a reusit sa obtinut un profit bun diminuand costurile. Anul trecut, a avut venituri de 10 milioane de euro si un profit de circa 800.000 de euro - chiar daca marjele sunt mici la computere, acestea sunt bune la accesorii si componente.

Octavian Radu recunoaste aceasta realitate: "Pe un spatiu de 400 mp in care vand carte, nu aveam performantele Best pe spatii de 200 mp." Iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care Best Computers a fost interesanta pentru RTC. De altfel, Diverta - parte a RTC - vindea echipamente IT si inainte, insa nu era recunoscuta ca un brand de calculatoare. "Aveam zone pe IT, dar oamenii nu ne stiau ca brand. Vrem sa comunicam ca nu suntem buni doar pe carte", explica Octavian Radu, de la RTC. Noul proprietar va pastra brand-ul Best Computers atat in magazinele cumparate, cat si in cadrul retelei Diverta. 
 

"Pe langa magazinele deja existente, Best va avea puncte de prezenta in toata reteaua Diverta, ceea ce ne va propulsa de pe locul patru pe locul unu sau doi in piata", estimeaza Teo Paduraru.

Dragos Simion, CEO Flamingo Computers - numarul unu in retail-ul IT si competitor al noii entitati - crede ca, teoretic, extinderea Best este posibila, insa "mai trebuie si pusa in practica." Insa Simion nu crede ca tranzactia Diverta - Best Computers schimba in vreun fel configuratia pietei. "Totusi, nu ignoram aceasta miscare. Ideea de a integra IT-ul de la Best cu entertainment-ul furnizat de Diverta (muzica, film, jocuri) este buna. Clientii vor gasi alaturi de continut si hardware-ul necesar".

Intre Diverta si Best Computers complementaritatea este, asadar, evidenta - acelasi lucru se poate spune si despre "infratirea" Diverta - Best Distribution, cea de-a doua companie preluata de RTC. Best Distribution - companie specializata pe importul si distributia de jocuri si console - a fost infiintata in urma cu cinci-sase ani de cei doi actionari ai Best Computers, Teo Paduraru si Robert Coman, care au cooptat un al treilea asociat, pe Dan Custura. Best Distribution este lider pe piata distributiei de jocuri. Or, prezenta produselor multimedia in reteaua Diverta "se pupa" cu specializarea companiei de distributie din cadrul Best. Iar din perspectiva profitabilitatii jocurilor, Octavian Radu, actionarul majoritar, se poate declara multumit pentru ca, fata de retail - unde marjele de profit sunt reduse (sub 10%) - comertul cu jocuri este mult mai rentabil (profituri de 20-30%).

Cat despre cea de-a treia companie vizata de RTC, Sistec, aceasta ii ofera lui Octavian Radu acces la alta piata: clientii business. Sistec este o companie clujeana infiintata in 1994, cu activitate in software, servicii si integrarea de sistem, unul din clientii sai fiind Banca Transilvania. Unul din actionarii companiei a declarat pentru BUSINESS Magazin ca Sistec cauta mai demult un partener, "fie un fond de investitii, fie o alta companie cu care sa fuzioneze".

In septembrie 2005, intra in scena RTC, care e pe cale de a cumpara 60% din companie, restul actiunilor ramanand in proprietatea vechilor actionari. Ce cauta o companie de software si integrare de sistem intr-un grup cu afaceri in papetarie si computere? Octavian Radu cocheta mai demult cu serviciile si software-ul, activitati mai profitabile decat "vanzarea de cutii". De altfel, intergatorii romani sunt de la inceputul anului pe listele de achizitii ale multinationalelor, care au facut deja doua investitii importante pe piata romaneasca in primavara, cand Siemens Business Services a preluat Forte Company, iar Ness Technologies a preluat compania Radix. Integratorii sunt atractivi datorita dinamicii cifrei de afaceri (de exemplu, Sistec a avut din 2002 un ritm de crestere de 50% pe an) si, mai ales, a potentialului de crestere a segmentului de servicii, aflat inca intr-o faza putin dezvoltata.

Detaliile tranzactiei fac intotdeauna deliciul analistilor. Concret, RTC Holding BV, detinut de Octavian Radu, a achizitionat integral firma Best Computers si a preluat 60% din Best Distribution si Sistec. Achizitia Best Computers nu a avut componenta cash, constand in schimb de actiuni. Cei doi actionari ai companiei cumparate, Teo Paduraru (50%) si Robert Coman (50%) au primit cate 10% din Diverta, fiecare. Totodata, Robert Coman, directorul de la Best Computers, a devenit CEO la Diverta. Avand in vedere ca Diverta are profit zero, valoarea celor 20% din actiunile Diverta nu reprezinta, acum, mare lucru, insa e de asteptat ca dezvoltarea intregii afaceri cu ajutorul Best Computers sa imbunatateasca performantele companiei.

Tranzactia cu compania de distributie a grupului Best a avut, insa, o componenta cash, surse din piata evaluand valoarea celor 60% din Best Distribution, cumparate de RTC Holding BV, la doua milioane de euro. Proprietarii Best vor primi acesti bani esalonat, potrivit acelorasi surse, cu conditia ca performantele companiei sa corespunda estimarilor. In actionariatul Best Distribution, Teo Paduraru si Robert Coman erau asociati cu Dan Custura - "finantistul" grupului. Cei trei si-au diminuat ponderea prorata (proportional): inainte de tranzactie, Paduraru si Coman aveau fiecare cate 42,5% din actiuni, iar Dan Custura detinea 15%; acum, cand 60% dintre actiuni au fost preluate de RTC, restul de 40% se redistribuie intre cei trei proportional cu detinerile anterioare.

Cat despre preluarea Sistec in proportie de 60%, aflata in faza de finalizare, investitia RTC Holding BV ar putea fi estimata dupa rezultatele financiare ale firmei. Sistec a avut un ritm de crestere a cifrei de afaceri de 50% pe an, din 2002 pana in prezent, veniturile companiei pe 2004 fiind de 14 milioane de dolari (11,5 milioane de euro) cu o marja de profit de circa 3%. Cu aceste rezultate, valoarea Sistec ar putea fi estimata la 4-6 milioane de euro. Asadar, pachetul de 60% ce urmeaza a fi preluat de RTC ar putea fi estimat la circa 2,5-3,5 milioane de euro.

Daca Sistec cauta deja un investitor strategic sau financiar, patronii Best nu se gandeau la vanzare. "Cand am fondat cele doua companii impreuna cu asociatul meu, Robert Coman, nu ne-am gandit sa vindem, ci sa ne dezvoltam business-ul", spune Teo Paduraru, director general Best Distribution si coactionar al grupului de firme Best. Teo Paduraru a fondat Best Computers in urma cu opt ani, impreuna cu un fost coleg de armata, Robert Coman.

Dupa ce si-a "adjudecat" cele trei firme, Octavian Radu asteapta acum rezultatele. Concret, doreste o dublare a vanzarilor pe 2005. La inceputul anului, el si-a propus sa aloce afacerilor 100% din timp, dupa o cariera de parlamentar extrem de scurta. La alegerile din noiembrie 2004, Octavian Radu a fost ales pe listele Aliantei D.A., insa la scurt timp dupa ce a intrat in Parlament, cand a fost pus in situatia de a opta intre politica si afaceri, a iesit din parlament pentru a se ocupa de business.

Si se va ocupa, pentru ca politica de achizitii a lui Octavian Radu nu se opreste aici. Mai vrea sa cumpere o companie de distributie prepay si o firma specializata in service-ul echipamentelor IT. Vrea servicii mai bune decat concurenta, pentru a se diferentia. Aceeasi miza ca si la tranzactiile deja realizate: cresterea volumului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tranzactii-octavian-radu-proprietarul-rtv-mai-pregateste-inca-doua-achizitii-un-distribuitor-de-cartele-prepay-si-un-furnizor-de-service-pentru-computere-1004687
1004687
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.