A treia rocadă într-o carieră de peste 50 de ani: Howard Schultz, executivul care a transformat Starbucks în gigantul de astăzi, revine la cârma companiei după ce şeful actual, Kevin Johnson, va fi ”pensionat” în aprilie

Autor: Ştefan Stan Postat la 20 martie 2022 85 afişări

A treia rocadă într-o carieră de peste 50 de ani: Howard Schultz, executivul care a transformat Starbucks în gigantul de astăzi, revine la cârma companiei după ce şeful actual, Kevin Johnson, va fi ”pensionat” în aprilie

În ultimii doi ani, chiar şi în timp ce pandemia a închis pieţe cheie şi a creat penurii de aprovizionare, Kevin Johnson, directorul executiv al Starbucks, a reuşit să conducă compania către o creştere robustă a veniturilor şi profiturilor, scrie NYT. 

Însă, în ultimele luni, aceste succese operaţionale şi financiare au fost umbrite de un val de angajaţi - "parteneri" în limbajul Starbucks - care au intrat pe reţelele de socializare pentru a critica condiţiile de muncă şi a ridica alte probleme în cadrul lanţului. Ca urmare, peste 100 de magazine Starbucks din peste 25 de state au depus cereri pentru alegeri sindicale. Multe dintre acestea fie au început să voteze, fie este posibil să voteze în lunile următoare. Cel puţin şase au votat pentru sindicalizare.

Miercuri, într-o mişcare abruptă, Starbucks a declarat că Johnson, care ocupă acest post din 2017, se va pensiona la 4 aprilie, după 13 ani în cadrul companiei.

Înlocuitorul său interimar până când consiliul de administraţie va numi unul permanent este un nume familiar: Howard Schultz.

Schultz, în vârstă de 68 de ani, s-a alăturat Starbucks în anii 1980 şi a transformat-o într-un gigant global al cafelei. Şi aceasta nu este prima dată când se întoarce pentru a supraveghea compania. După ce a renunţat la funcţia de director general în 2000, a revenit ca director executiv din 2008 până în 2017, când Johnson a preluat conducerea, iar Schultz a devenit preşedinte executiv. De asemenea, Schultz va reveni în consiliul de administraţie al companiei. Acţiunile Starbucks au crescut miercuri cu 4,8%, la 87,10 dolari.

Schimbarea neaşteptată a conducerii a venit după săptămâni de presiuni tot mai mari din partea investitorilor, pe măsură ce mai multe magazine au depus cereri pentru alegeri sindicale. "Credem că reputaţia Starbucks poate fi pusă în pericol din cauza raportării unor tactici agresive de distrugere a sindicatelor", a declarat un grup mare de investitori, reprezentând peste un miliard de dolari în acţiuni Starbucks, într-o scrisoare trimisă marţi domnului Johnson. Starbucks a negat că s-ar fi implicat în activităţi antisindicale.

Săptămâna aceasta, National Labor Relations Board a depus o plângere în care acuză compania că a penalizat ilegal doi lucrători implicaţi într-o campanie de sindicalizare la un Starbucks din Phoenix, cea mai recentă dintre luptele de muncă ale lanţului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
starbucks,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.