Trichet: Toti cei responsabili de politica economica trebuie sa sustina reformele de convergenta cu zona euro
Este esential, atat pentru Romania, cat si pentru alte economii afectate de criza sa promoveze "foarte activ" procesul de reforma in asa fel incat sa creeze premisa unei dezvoltari sustenabile, inclusiv printr-o politica fiscala sanatoasa, "atat de esentiala pe termen mediu", a declarat duminica Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.
Toti cei responsabili de politica economica a Romaniei, "fara exceptie", trebuie sa fie angajati in promovarea unei politici fiscale sanatoase si a unor reforme structurale coerente, care sa sustina procesul de convergenta cu zona euro, pentru ca "nu exista un inlocuitor pentru politicile economice sanatoase si orientate spre stabilitate", a afirmat Trichet, prezent la concertul special de la Ateneul Roman, organizat cu ocazia sarbatoririi a 130 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei.
Seful BCE a calificat drept "plin de provocari" procesul de ajustari fiscale, financiare si structurale necesare Romaniei si a incurajat Guvernul sa ia "deciziile indraznete de care e nevoie" pentru a face posibila o crestere economica sustenabila pe termen mediu si lung.
Jean-Claude Trichet a felicitat BNR pentru felul cum a gestionat politica monetara "in imprejurari atat de dificile" si pentru contributia sa la stabilitatea financiara a tarii, prin politicile sale "sanatoase" de supraveghere a sistemului financiar. "Exista motive intemeiate pentru faptul ca BNR a devenit una dintre cele mai respectate institutii publice in aceasta tara", a continuat el.
"Profit de aceasta ocazie pentru a sublinia cat de importanta este independenta bancii centrale, afirmata de legislatia Uniunii Europene", a adaugat presedintele autoritatii monetare europene.
In privinta procesului de convergenta cu zona euro, guvernatorul BNR a mentionat recent pentru prima oara posibilitatea ca tinta privind adoptarea euro in 2015 sa fie rediscutata "daca nu mai e credibila si daca evolutiile duc spre altceva", desi a precizat ca banca centrala continua "sa se bata" pentru ea. Criteriile de convergenta nominala prevad ca inflatia sa nu urce cu peste 1,5% peste media din cele mai performante trei state ale eurozonei, deficitul fiscal sa nu fie mai mare de 3% din PIB si datoria publica sa nu treaca de 60% din PIB, la care se adauga stabilitatea cursului monedei, care timp de doi ani trebuie sa varieze cu mai putin de 15% in raport cu o paritate fixata fata de euro.
Pana acum, punctul forte al Romaniei a fost faptul ca a avut mereu o datorie publica mult mai mica decat plafonul cerut de zona euro, insa in ultimul an a crescut sustinut - la nivelul lunii iunie era de 34% din PIB. BNR a modificat prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce pentru anul in curs, estimarea privind rata inflatiei a fost majorata de la 3,7% la 7,8%. In privinta deficitului bugetar, programul cu FMI si Comisia Europeana prevede incadrarea pana la sfarsitul anului in plafonul de 6,8% din PIB.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro