Turcan: E puţin ciudat să spunem că sărbătorim Ziua pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor
Deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, afirmă că i se pare „puţin ciudat să spunem că sărbătorim” Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor: „eforturile noastre pentru a preveni şi pentru a combate violenţa domestică mi se par tot timpul prea mici”.
„Nu e nimic de sărbătorit aici, iar eforturile noastre pentru a preveni şi pentru a combate violenţa domestică mi se par tot timpul prea mici, atunci când vedem numărul de ştiri care apar zilnic, inclusiv în România, pe acest subiect. Desigur, nu vorbim de biciuiri în arene, precum în Afganistan, de mutilarea fetiţelor, ca în Somalia, ori de încălcarea flagrantă a drepturilor şi uciderea celor care le susţin, precum în Iran. România face progrese şi este foarte clar că vorbim de un alt nivel de cultură faţă de exemplele date anterior însă, cu toate acestea, raportarea faţă de ţările occidentale ne arată că mai avem multe de făcut până să ajungem la un standard comparabil”, arată Raluca Turcan.
Ea aminteşte că în timpul mandatului său de ministru al Muncii s-au deschis 10 centre de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale.
„Şi s-a creat astfel prima reţea de centre din România. Am adoptat prima strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale -SINERGIE.
Am adoptat Programul naţional integrat pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice. Prin acest program, se reglementează funcţionarea locuinţelor protejate create prin proiectul "Venus-Împreună pentru o viaţă în siguranţă". Impreuna cu ANES, condusă de Luminita Popescu, am creat atunci şi prima reţea inovativă integrată de locuinţe protejate. Sunt acum în număr de 42 de locuinţe protejate, în toate judeţele din România, iar până acum am avut peste 5.000 de victime care au beneficiat de protecţia acestor imobile. S-a promovat în această perioadă, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), serviciul continuu de tip call center pentru victimele violenţei domestice. De atunci, numărul 0800500333, serviciu gestionat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), a fost promovat în mijloacele de transport public în Bucureşti, iar numărul de apeluri la call center s-a triplat. De la 2000, câte erau în anii anteriori, în anul 2021 am avut în jur de 6000. Nu e nimic de sărbătorit. E nevoie de muncă în administraţie pentru a remedia problemele apărute şi de multă muncă în sistemul de educaţie, de la cel mai mic nivel, astfel încât noilor generaţii să le fie foarte clar ce este permis şi ce este interzis în societate în general şi în viaţa de familie în particular”, încheie Turcan.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro