Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă
Turcia a intrat în una dintre cele mai violente crize valutare, în condiţiile în care lira turcească a suferit cele mai mari pierderi din ultimul deceniu, iar încrederea traderilor în dorinţa băncii centralle de a opri prăbuşirea s-a evaporat, scrie Bloomberg.
Lira turcească a scăzut cu până la 5,2%, ajungând la un minim făăr precedent de 5 lire/dolar.
Autorităţile de reglementare trebuie să ”urce lira urgent”, a spus Cristian Maggio, strateg şef pe pieţele emergente de la TD Securities din Londra. ”Nu este nicio limită la cât de departe poate merge această criză valutară. Într-un final, turcii vor începe să vândă de asemenea, şi va fi o pierdere totală a încrederii”, a spus el.
Lira a scăzut aproape în fiecare zi pe parcursul lunii mai, ducând-o rapid spre cea mai slabă performanţă din ultimii 10 ani.
Performanţei proaste i se adăugă şi o apreciere puternică a dolarului, o lărgire a deficitului de cont curent şi o bancă centrală timidă în a acţiona.
Cel mai recent scandal a venit după ce preşedintele Erdogan, care de multă vreme se opune creşterii dobânzilor, a spus luna aceasta că doreşte să îşi asume mai multă responsabilitate pentru politica monetară dacă va câştiga alegerile din 24 iunie.
Retragerea lirei subliniază o schimbare puternică a sentimentului la nivel global, în special pe segmentul pieţelor emergente, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor emise de trezoreria americană, precum şi dolarul, cresc.
Lira a pierdut 17% din valoare în raport cu dolarul luna aceasta, iar peste tot în lume monedele ţărilor emergente au scăzut. Banca Centrală a Argentinei a crescut ratele dobânzilor cu 40% pentru a susţine moneda.