TURISM: In statiunile de pe Valea Oltului, pretul terenurilor a crescut in medie cu 50% in ultimul an
Valea Oltului se anunta a fi, in urmatorii ani, noul pol investitional in turism. Faptul ca "rivala" sa, Valea Prahovei, a ajuns la o anumita saturatie ii face pe investitori sa caute alte oportunitati de afaceri.
Valea Oltului se anunta a fi, in urmatorii ani, noul pol investitional in turism. Faptul ca "rivala" sa, Valea Prahovei, a ajuns la o anumita saturatie ii face pe investitori sa caute alte oportunitati de afaceri.
Se dau doua zone turistice, fiecare avand in hoteluri putin peste 3.000 de camere. Prima dintre aceste zone a atras anul trecut circa 650.000 de turisti, dintre care 124.000 au fost straini. A doua, a fost vizitata, tot anul trecut, de 166.000 de turisti, mai putin de trei mii dintre acestia venind din strainatate. Acestea sunt datele problemei, iar intrebarea suna asa: unde veti investi, daca ar fi sa alegeti una dintre cele doua zone?
Asa s-au intrebat, probabil, multi dintre investitorii care au decis sa aleaga Valea Oltului care, de anul acesta, a inceput expansiunea. Pentru ca pe Valea Prahovei, vedeta turismului montan, jocurile sunt facute in mare parte si, asa cum spun cei care lucreaza in turism, "aici nu prea mai este loc de investitii". In zona turismului montan, unde activitatea dureaza intregul an, asistam in acest moment la o schimbare a polului de investitii, confirma Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
"Deoarece Valea Prahovei a atins un oarecare prag de saturatie investitionala, se pare ca urmatorul El Dorado va fi Valea Oltului. Statiunile satelit din imediata apropiere a orasului Ramnicu-Valcea - Olanesti, Govora, Calimanesti, Cozia, Ocnele Mari sau Voineasa - reprezinta in acest moment tintele urmatoare de investitii", a adaugat Ureche. Aceste investitii in turism merg mana in mana cu dezvoltarea orasului si cu explozia rezidentiala din statiuni. De cele mai multe ori, primul semnal ca o zona se va dezvolta il dau marii retaileri, care nu pot rata nici o oportunitate de afaceri.
Desi pana acum in Ramnicu-Valcea nu exista nici un supermarket, in ultimele luni si-au anuntat prezenta trei lanturi internationale, care vor investi peste 15 milioane de euro in urmatoarele luni. "Billa a cumparat, luna trecuta, in Ramnicu-Valcea, un teren de 7.200 de metri patrati, unde va deschide in primavara anului viitor un magazin de 2.000 de metri patrati. Investitia aferenta se ridica la circa cinci milioane de euro", spune Sorin Udrea, directorul agentiei imobiliare Realtor din Ramnicu-Valcea, care a intermediat cumpararea terenului.
Pe de alta parte, lantul Kaufland a cumparat in zona un teren de 22.000 de metri patrati pe care va construi in 2005 un supermarket de 6.000 de metri patrati, in urma unei investitii care va depasi 10 milioane de euro. La acestea se va adauga si un magazin Plus de 1.000 de metri patrati, apartinand lantului Tengelmann, care va fi deschis in primavara anului viitor, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 1,2 milioane de euro. "Pana acum nu exista nici un supermarket in oras. Toti cei trei mari retaileri au venit in decurs de cateva luni", explica Udrea. Dezvoltarea unei zone, potentialul acesteia, nu pot lasa indiferente nici bancile. Tocmai din acest motiv, Unicredit isi va deschide un sediu in ianuarie si, potrivit directorului Realpro, si alte banci, precum HVB, Volskbank, Piraeus si Eurom Bank, isi cauta acum locatii in Ramnicu-Valcea.
Aceste investitii nu sunt singulare, ci fac parte dintr-un proces mult mai amplu. Astfel, in luna decembrie a anului viitor, in Ramnicu-Valcea va fi deschis un complex comercial de tip mall. "Complexul, cu o suprafata de 24.000 de metri patrati, va reprezenta o investitie de 18 milioane de euro", spune Mircia Gutau, primarul orasului. De asemenea, autoritatile locale au parcelat recent un teren de 16 hectare, care, in luna februarie, va beneficia de utilitati precum apa, gaz si canal. "Terenul va fi concesionat companiilor private care, daca in decurs de doi ani vor investi peste 500.000 de euro pe hectarul de pamant, le vom vinde acel teren la pretul de un euro metrul patrat". Prin aceste facilitati, municipalitatea orasului incearca sa atraga in zona cat mai multi investitori pentru ca, spune Gutau, "pana in acest an, in judet nu s-a investit mai nimic".
In paralel cu investitiile care se fac in oras, anul acesta se anunta inceputul unei cresteri rezidentiale la periferie si in statiunile din zona. "Se construieste foarte mult spre Calimanesti si Olanesti, mai ales vile de vacanta si pensiuni", spune Udrea de la Realpro. Logica este simpla. Bucurestenii cu bani care vor o casa la munte gasesc tot mai greu teren pe Valea Prahovei. Pentru multi dintre ei, alternativa o reprezinta Valea Oltului, unde pot ajunge cu masina in cateva ore. Un punct de atractie - in afara peisajului, cu nimic mai prejos decat in Poiana Brasov sau Predeal - este si pretul terenului. Chiar daca acesta a crescut cu circa 50% in ultimul an, este inca accesibil.
Astfel, in Calimanesti sau Olanesti, statiunile cu dezvoltarea cea mai dinamica, pretul unui metru patrat de teren este de circa 20-25 de euro. La Govora, terenul poate fi cumparat cu 8-10 euro/metru patrat, iar la Voineasa cu circa 8 euro.
In Olanesti si Calimanesti sunt investitori care cumpara 3-4 case alaturate, le demoleaza si construiesc pe acel teren un hotel. "A inceput sa se construiasca masiv si in zona dintre Ramnicu-Valcea si Calimanesti, unde un metru patrat de teren costa 3-4 euro. Si in Brezoi a inceput sa se construiasca, mai ales case de vacanta si pensiuni", spun cei de la Realpro.
Se pare ca si autoritatile locale au inteles potentialul zonei si au inceput sa se implice in proiecte de investitii. Dumitru Buse, presedintele Consiliului Judetean Valcea, spune ca in localitatea Ocnele Mari au inceput lucrarile de amenajare a unui lac sarat, care va avea o suprafata de 150 de hectare. Investitia in amenajarea lacului si asigurarea infrastructurii se va ridica la circa 13 milioane de euro, banii provenind din fonduri europene. "Peste trei ani, cand se vor incheia lucrarile de amenajare, cele cateva sute de hectare de teren din jurul lacului vor fi concesionate sau vandute companiilor interesate sa construiasca aici hoteluri, moteluri sau zone de agrement", afirma Buse.
In prezent, un metru patrat de teren in Ocnele Mari costa intre 15 si 20 de euro. Pe de alta parte, in statiunile de pe Valea Oltului exista mai multe proiecte, deja aprobate, care vor incepe anul viitor si se vor incheia un an mai tarziu. In aceste cazuri, finantarea se va face cu bani de la Consiliul Judetean, consiliile locale si fonduri PHARE. Printre aceste proiecte se numara refacerea parcului central din Calimanesti si constructia in statiune a unui centru de agrement care va include terenuri de tenis, piscine, saune, sali de bowling si un teatru in aer liber. Investitia aferenta va depasi 2,5 milioane de euro.
La Govora, in urma unei investitii de trei milioane de euro, va fi deschis un centru de tratament cu aerosoli, in aer liber printr-un parteneriat public-privat cu compania SC Govora SA. In aceasta statiune, pana in 2006 va fi "reamenajat" raul Hinta, in apropierea caruia va fi o zona de agrement.
In statiunea Olanesti se va amenaja parcul si se va construi o parcare auto etajata. Alaturi de acestea, peste doi ani va fi data in folosinta o zona de agrement care va include teren de tenis, bazine de inot acoperite si o faleza spre izvoarele din statiune. Valoarea investitiei se va ridica la trei milioane de euro. Tot din acest program investitional sustinut cu fonduri PHARE - trei milioane de euro - va face parte si refacerea in stil medieval a centrului orasului Horezu. Ca si in celelalte cazuri, lucrarile vor incepe in primavara lui 2005 si vor fi incheiate un an mai tarziu.
Cea mai importanta investitie in agrementul turistic, nu numai din Valea Oltului, ci chiar la nivelul intregii tari, se va petrece in localitatea Vidra. "Aici va fi amenajata o partie de schi de calibru european, care va beneficia si de o instalatie de cablu moderna. Investitia va apartine unei firme austriece si se va ridica la aproximativ 50 de milioane de euro", spune presedintele Consiliului Local Valcea.
Cei care lucreaza in domeniu estimeaza ca, in urmatorii ani, Valea Oltului va atrage investitii de sute de milioane de euro fiind, astfel, alaturi de Delta Dunarii, zona cu cel mai mare potential de crestere.
Peste 5-6 ani, spun reprezentantii autoritatilor locale, Valea Oltului va pune in valoare si turismul monahal. Celor care au investit in zona le place sa creada ca, in anul 2010, Valea Oltului va depasi Valea Prahovei ca numar de turisti si ca valoare a investitiilor pentru ca, spun ei, in statiunile de pe malul Oltului se poate face si turism balnear, si montan, si de agrement, si monahal.
Pana atunci, se pare ca la un singur capitol stau bine statiunile de pe Valea Oltului. Un turist sta aici, in medie, 10,5 zile, spre deosebire de Valea Prahovei, unde turistul sta doar 2,7 zile. In definitiv, este logic ca batranii care vin prin Casa de Pensii in Valea Oltului sa stea atat de mult, pentru ca banii pe care ii platesc in prezent pentru un sejur aici abia daca le-ar ajunge pentru un pranz in Sinaia sau Poiana Brasov.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro