Ucraina a semnat un memorandum cu UE pentru al treilea program de asistenţă, de 1,8 miliarde euro
Oficiali ai Comisiei Europene şi ai Ucrainei au semnat vineri, la Riga, un memorandum de înţelegere şi un acord de împrumut pentru al treilea program de Asistenţă Macro-Financiară (MFA) destinat statului ucrainean, care creează condiţiile pentru o nouă finanţare de până la 1,8 miliarde de euro.
Acordurile au fost semnate de vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, ministrul ucrainean de Finanţe Natalie Jaresko şi guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Valeria Gontareva, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Memorandumul include un program de reforme economice ambiţioase din partea autorităţilor ucrainene, acoperind măsuri structurale în şase domenii, respectiv managementul finanţelor publice, guvernanţă şi transparenţă, mediul de afaceri, sectorul energetic, protecţie socială şi sectorul financiar.
Reformele au rolul să faciliteze progresul priorităţilor pe termen scurt ale ţării şi ţin cont de angajamentele de reformă asumate de Ucraina în cadrul programelor convenite cu creditorii internaţionali, în special cu FMI şi Banca Mondială.
"Susţinerea Ucrainei să ajungă la pace şi să se transforme într-o economie modernă, stabilă şi prosperă este una dintre cele mai importate sarcini ale Europei în momentul actual. Implementarea reformelor structurale poate fi dificilă, chiar şi în perioade bune. Am fost încurajat de angajamentul şi hotărârea Guvernului Ucrainei de a reforma economia, în pofida contextului geopolitic şi de securitate complicat. UE continuă să susţină Ucraina în eforturile de reformă", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru euro şi dialog social.
Dombrovskis a adăugat că UE va furniza prima tranşă de ajutor, în valoare de 600 de milioane de euro, de îndată ce memorandumul va intra în vigoare, în urma ratificării de către Parlamentul din Ucraina.
Comisia a propus cel de-al treilea program MFA pentru Ucraina în luna ianuarie, iar Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri şi-au dat acordul pe 15 aprilie.
Programul pune la dispoziţia Ucrainei împrumuturi pe termen mediu de până la 1,8 miliarde de euro şi are rolul să asiste ţara în probleme dificile, cum ar fi balanţa slabă de plăţi şi probleme fiscale. Programul poate fi derulat în 2015 şi începutul anului 2016, cu condiţia respectării condiţiilor din memorandum şi a acordului cu FMI, care include şi o componentă de restructurare a datoriei publice. Finanţarea UE urmează să fie acordată în tranşe de către 600 de milioane de euro.
În 2014 şi 2015, Comisia a furnizat Ucrainei 1,61 miliarde de euro, prin intermediul a două programe similare.
Cumulate, valoarea programelor MFA acordate Ucrainei se ridică la 3,41 miliarde de euro, fiind cea mai mare asistenţă financiară acordată într-un timp atât de scurt unui stat din afara UE.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro