UE este de acord cu un embargo gradual asupra petrolului rusesc şi acordă derogări Ungariei

Autor: Laura Buciu Postat la 31 mai 2022 47 afişări

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargou asupra importurilor de petrol rusesc care va intra în vigoare la începutul anului şi care, deocamdată, nu afectează importurile prin conductele care alimentează Ungaria, Slovacia şi Cehia, ţări fără ieşire la mare.

UE este de acord cu un embargo gradual asupra petrolului rusesc şi acordă derogări Ungariei

Interdicţia convenită după săptămâni de dispute are ca scop eliminarea a 90% din importurile de ţiţei rusesc în blocul celor 27 de ţări în aproximativ opt luni, au declarat oficialii, citaţi de Reuters.

Este cea mai dură sancţiune aplicată până acum Rusiei după invazia în Ucraina şi una care va afecta însăşi UE.

Rusia a furnizat puţin peste un sfert din importurile de petrol ale UE în 2020, în timp ce Europa este destinaţia pentru aproape jumătate din exporturile de ţiţei şi produse petroliere ale Rusiei.

„Sancţiunile au un scop clar: să determine Rusia să pună capăt acestui război, să îşi retragă trupele şi să convină o pace rezonabilă şi echitabilă cu Ucraina”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Ucraina a declarat că acestea vor priva „maşinăria militară rusă” de zeci de miliarde de dolari.

Ţările UE vor avea la dispoziţie şase luni pentru a opri importurile de ţiţei rusesc transportat pe mare şi opt luni pentru produsele rafinate, a precizat Comisia Europeană.

Acest termen va începe odată cu adoptarea oficială a sancţiunilor, pe care statele UE intenţionează să o facă săptămâna aceasta.

Acordul a fost încheiat doar după ce ceilalţi lideri ai UE au fost de acord să acorde o derogare Ungariei, după ce nu au reuşit să o convingă în săptămâni de discuţii.

Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, ţări fără ieşire la mare, se aprovizionează cu petrol rusesc de la Druzhba şi reprezintă 10% din importurile exceptate temporar de la embargo.

Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că ţara sa a obţinut, de asemenea, o derogare până la sfârşitul anului 2024, deoarece rafinăria sa este proiectată să primească numai ţiţei rusesc.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
embargo,
ungaria,
derogare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.