UE investeste 100 de miliarde de euro ca sa concureze Google

Autor: Mihai Mitrica Postat la 10 ianuarie 2011 19 afişări

Comisia Europeana a anuntat luni ca in acest an va incepe demersuri pentru a transpune in legislatia comunitara recomandarile unui raport privind digitalizarea intregului patrimoniu cultural european, proces care ar costa – potrivit estimarilor raportului – circa 100 de miliarde de euro, de peste doua ori mai mult decat bugetul anual al Romaniei.

In schimb, accesul publicului la toate operele din aceasta biblioteca digitala in plina dezvoltare, denumita Europeana, ar urma sa fie gratuit pentru toate statele membre. Recomandarea si estimarea costurilor apartin unui "comitet al inteleptilor", creat pe langa Comisia Europeana, si care a cerut ca pana in 2016 sa fie digitalizate toate operele publice din Europa, fie ca este vorba despre carti, manuscrise, picturi sau statui.

Pentru a ajunge la acest rezultat, acest "Comitet al inteleptilor" (format din Maurice Levy - director de creatie la Publicis, Elisabeth Niggemann - directorul general al Bibliotecii Nationale Germane si Jacques de Decker, secretarul Academiei Regale Belgiene de Limba si Literatura Franceza) recomanda incheierea de parteneriate, dar dreptul de folosinta preferentiala ale operelor respective de catre partenerii proiectului sa fie limitat la sapte ani, ceea ce - daca se va concretiza - ar insemna o lovitura puternica data Google. Compania americana de tehnologie are un proiect similar, Google Books, in care impune un interval cel putin dublu, de la 15 pana chiar la 25 de ani, in care cartile respective nu pot fi puse in circuitul public de un tert, perioada in care se presupune ca Google si partenerii sai isi pot recupera investitia facuta in digitalizare.

Comisarul european pentru cultura, Androulla Vassiliou, si cel pentru tehnologia informatiei, Neelie Kroes, au anuntat intr-o conferinta de presa ca sprijina recomandarea privind termenul de sapte ani, care ar urma sa se aplice si operelor europene pe care Google doreste sa le digitalizeze, insa compania americana a refuzat sa spuna daca este de acord cu acest termen.

In prezent, Europeana ofera acces gratuit la circa 14,6 milioane de opere culturale, de la picturi si carti la imagini ale statuilor si chiar filme, in timp ce Google Books afirma ca a digitalizat circa 15 milioane de titluri din literatura universala.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ue-investeste-100-de-miliarde-de-euro-ca-sa-concureze-google-7878965
7878965
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.