UE şi Elveţia au semnat un acord istoric privind eliminarea secretului bancar
Uniunea Europeană şi Elveţia au semnat miercuri un acord istoric privind transparenţa în domeniul fiscal, care va îmbunătăţi semnificativ lupta cu evaziunea prin eliminarea secretului bancar, părţile semnatare urmând să facă schimb automat de informaţii despre conturile rezidenţilor, din 2018.
Acordul pune capăt secretului bancar pentru rezidenţii Uniunii Europene şi va împiedica evazioniştii să ascundă fonduri nedeclarate în conturi din Elveţia, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Acordul a fost semnat de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, Janis Reirs, ministrul de Finanţe din Letonia, ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, şi de secretarul de stat pentru Finanţe Internaţionale din Elveţia, Jacques de Watteville.
"Acordul de astăzi semnalează o nouă eră a transparenţei fiscale şi de cooperare între UE şi Elveţia, este o nouă lovitură dată evazioniştilor, un nou pas spre fiscalitate corectă în Europa. UE a deschis calea către schimbul automat de informaţii, în speranţa că şi alţi parteneri internaţionali o vor urma. Acest acord este dovada că ambiţia şi determinarea UE pot da rezultate", a declarat Moscovici.
Schimbul automat de informaţii este considerat unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale, oferind autorităţilor informaţii esenţiale despre veniturile din străinătate ale persoanelor, pentru a putea evalua şi colecta taxele aferente.
Potrivit acordului dintre UE şi Elveţia, statele membre vor primi, anual, numele, adresele, datele de identificare fiscală şi datele de naştere ale persoanelor cu conturi în Elveţia, precum şi alte informaţii despre situaţia lor financiară, se arată în comunicat.
Noul acord corespunde cu regulile sporite de transparenţă convenite anul trecut de statele membre UE, precum şi cu noile standarde ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi ale G20, privind schimbul automat de informaţii.
Comisia Europeană finalizează în prezent negocierile pentru acorduri similare cu Andora, Liechtenstein, Monaco şi San Marino, care ar urma să fie semnate până la sfârşitul acestui an.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro