Un dezvoltator imobiliar chinez ratează plata unor bonduri de peste 200 de milioane de dolari, pe măsură ce presiunile se răspândesc dincolo de criza Evergrande
În contextul crizei datoriilor Evergrande, există tot mai multe temeri cu privire la situaţia pieţei imobiliare din China, după ce un dezvoltator nu a reuşit să efectueze astăzi plata unor obligaţiuni, relatează CNBC.
Agenţiile de rating au retrogradat dezvoltatorii chinezi Fantasia Holdings şi Sinic Holdings, decizie luată pe fondul fluxurilor tot mai mici de cash ale celor două companii.
Fantasia nu s-a încadrat în plata unor bonduri de 206 milioane de dolari, care au ajuns la maturitate ieri, 4 octombrie, reiese dintr-un raport depus la bursa din Hong Kong. Acţiunile firmei s-au oprit din tranzacţionare începând cu 9 septembrie, de vreme ce s-au prăbuşit cu aproape 60% de la începutul anului.
Totuşi, efectele generate de Fantasia nu ar fi la fel de mari precum cele provocate de Evergrande, care are datorii de peste 300 de miliarde de dolari. Prin comparaţie, datoriile Fantasia ajung la „doar” 12,8 miliarde de dolari.
Într-un raport publicat zilele trecute, agenţia de rating Fitch a subliniat existenţa unui plasament privat de obligaţiuni care nu a fost prezentat în rapoartele financiare ale firmei, susţinând că Fantasia a realizat o plată târzie de 100 de milioane de dolari.
„Suntem de părere că existenţa acestor bonduri înseamnă că lichiditatea companiei este mult mai mică decât am crezut iniţial. Mai mult, plata târzie ridică semne de întrebare cu privire la abilitatea companiei de a achita odată ce obligaţiunile au ajuns la maturitate”, spune Fitch.
Guangzhou R&F este un alt dezvoltator de real estate care a apărut pe radarul investitorilor internaţionali. Societatea a declarat luna trecută că va strânge până la 2,5 miliarde de dolari prin împrumuturi acordate de acţionarii majoritari şi prin vânzarea unei subsidiare.
Experţii din interiorul industriei se tem că declinul Evergrande ar putea contamina creşterea economică a Chinei. Sectorul imobiliar chinez reprezintă circa 15% din produsul intern brut al ţării.
Marţi, S&P Global Ratings i-a oferit grupului Sinic Holding un rating „CC”, de la „CCC+”. Conform site-ului agenţiei, „CCC” înseamnă că firma este vulnerabilă şi se bazează pe condiţii economice favorabile pentru a-şi respecta angajamentele financiare. „CC” înseamnă că firma este extrem de vulnerabilă şi, dacă încă nu s-au demarat procedurile de default, analiştii se pot aştepta la acest lucru dintr-un moment într-altul.
Sinic are datorii de 14,2 miliarde de dolari, tranzacţionarea acţiunilor fiind suspendată din 20 septembrie. De la începutul anului, compania a înregistrat un minus de 87% pe bursă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro