Scenariu teribil pentru Statele Unite. Un gigant bancar avertizează: O nouă criză financiară este mult mai aproape decât ne aşteptam
Preţul petrolului este în creştere constantă, iar analiştii de la UBS avertizează că dacă petrolul va atinge pragul de 100 de dolari, acest fenomen va declanşa recesiunea economiei americane, potrivit CNBC.
Banca elveţiană de investiţii s-a alăturat corului de instituţii financiare care avertizează cu privire la potenţialul impact al creşterii preţului petrolului asupra economiei globale.
Preţul petrolului crud pe future se tranzacţionează la cel mai înalte nivele din ultimii trei ani şi jumătate, alimentate de o cerere puternică, o ofertă scăzută a marilor producători şi de tensiunile geopolitce care abundă din Orientul Mijlociu şi Venezuela.
Preţul ţiţeiului crud Brent, de referinţă la nivel internaţional, a crescut cu 48% în ultimul an şi s-a tranzacţionat la peste 80 de doalri per baril.
Între timp, preţul petrolului în SUA este în creştere cu 43%, la 72 de dolari per baril.
Când preţul petrolului creşte rapid, generează creşterea costurilor pentru combusibili şi scade consumul în economiile dezvoltate. Dar atunci când preţul petrolului scade prea mult, se creează presiune asupra naţiunilor producătoare de petrol.
Până acum, preţul petrolului s-a menţinut între cele două limite, transmite UBS.
„Cu toate acestea, acum că ne apropiem de 100 de dolari per baril, impactul devine iarăşi unul negativ”, transmit economiştii băncii elveţiene. „Contextul favorabil la nivel global – unde preţul petrolului ar contribui în mod pozitiv la creşterea economică – pare a se situa între 50 şi 70 de dolari per baril”.
Dacă preţul petrolului ar ajunte la 100 de dolari per baril, predicţia UBS cu privire la creşterea economică globală în 2019 ar fi scădea de la 4% la 3,86%. De asemenea, inflaţia la nivel global ar depăşi 4%, în creştere faţă de predicţia actuală conform căreia preţurile de consum vor creşte cu 3,1% până în luna iulie.
Impactul economic ar fi diferit la nivelul fiecărei ţări, însă Statele Unite ar fi printre cele mai afectate.
„Ar trebui să luăm în serios această posibilitate, mai ales pentru că aceste creşteri bruşte au determinat ultimele 5 sau 6 recesiuni ale economiei americane”, transmite UBS.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro