Un nou scandal se coace în Polonia privind independenţa băncii centrale
În Polonia, consilierii guvernatorului băncii centrale, Adam Glapinski, au câştigat anul trecut peste 4,6 milioane de zloţi (1,5 milioane de euro), însă banca refuză să dezvăluie numele acestora, cotidianul Rzeczpospolita subliniind că acest lucru iscă speculaţii că un refugiu pentru oamenii partidului Lege şi Justiţie (PiS) este creat în jurul şefului băncii centrale.
Banca susţine că „persoanele angajate în calitate de consilieri nu îndeplinesc funcţii publice în sensul prevederilor legii privind accesul la informaţii publice. Secretul BNP provoacă suspiciuni că cercul de consilieri al guvernatorului devine un adăpost pentru oamenii PiS care riscă să-şi piardă funcţiile în administraţie sau în companiile Trezoreriei statului după schimbarea guvernului.
De asemenea, se ştie că lista consilierilor a crescut în ultimii ani.
Funcţia de consilier al guvernatorului BNP este o recompensă pentru loialitatea foştilor membri ai consiliului de politică monetară faţă de acesta, a confirmat unul dintre foştii strategi ai băncii, care a cerut anonimatul. Care sunt salariile consilierilor? Nici acest lucru nu se ştie exact. Acestea sunt cu siguranţă mai mari decât la universitate, spune un fost membru al consiliului de conducere al băncii centrale.
Guvernatorii băncilor centrale din Polonia şi Ungaria sunt prinşi în dispute zgomotoase cu opozanţii cu privire la politica monetară, creând noi pericole pentru investitorii dispuşi să ia în piept politica amar polarizată a Europei Centrale, scrie Reuters.
În Polonia, guvernatorul Adam Glapinski este acuzat că a încercat să impulsioneze economia cu reduceri de dobânzi pentru a-şi ajuta aliaţii din cadrul PiS să obţină un nou mandat la alegerile de luna trecută, fără succes, însă.
În Ungaria, guvernatorul Gyorgy Matolcsy este sub presiune din partea guvernului lui Viktor Orban să reducă în continuare dobânzile înaintea alegerilor locale şi din Parlamentul European de anul viitor.
Tensiunile vin pe un fond de inflaţie regională care se încăpăţânează să rămână cu mult mai ridicată decât cea din Europa de vest, determinată de factori structurali cum ar fi pieţele muncii sub presiune, dar şi repetate stimulente pre-electorale acordate în ultimii ani.
Activele din regiune, ca şi altele de la nivel mondial, sunt impulsionate de percepţia pieţelor financiare că banca centrală americană şi-a pus pe pauză înăsprirea politicii monetare, fiind deocamdată protejate de pierderi legate de conflictele politice.
Totuşi, investitorii şi agenţiile de rating monitorizează îndeaproape presiunea asupra bancherilor centrali locali având în vedere că inflaţia se menţine peste ţintă şi este puţin probabil să revină la aceasta până la finalul anului 2025.
În acest an şi anul viitor, credibilitatea băncilor centrale din regiune va fi pusă la încercare. Un studiu realizat de Banca Mondială în 2021 a găsit că amestecul politic în strategiile băncilor centrale a dus la perioade susţinute de inflaţie ridicată în economii emergente.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro