Un semn rău: Clienţii ajung mai greu la înţelegeri cu băncile, iar principala cauză ar fi refuzul clientului

Autor: Dorin Oancea Postat la 07 octombrie 2020 37 afişări

Un semn rău: Clienţii ajung mai greu la înţelegeri cu băncile, iar principala cauză ar fi refuzul clientului

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar a înregistrat în acest an 433 de negocieri între bănci şi clienţi, din care 223 au fost finalizate cu împăcarea părţilor şi 51 nu au dus la un rezultat agreat, cauza principală a eşecului fiind refuzul clientului.

Astfel, în 65% din cazurile eşuate clienţii au refuzat varianta propusă de consiliatori, iar în 25% din cazuri refuzul a venit din partea băncii, în timp ce în 10% ambele părţi au declinat propunerea de soluţionare dată de CSALB, precizează instituţia într-un comunicat.

Astfel, dacă anul trecut în 85% din negocieri părţile acceptau soluţia dată de conciliatori, procentul a scăzut la 80% în acest an, tendinţa fiind observată în ultimele luni.

În raport cu IFN-urile au fost deschise doar 13 dosare de negociere, iar în 8 dintre acestea părţile nu s-au împăcat.

Există şi situaţii când nota de soluţie este refuzată de comercianţi. Cel mai frecvent acest lucru se întâmplă în cazul IFN-urilor.

”Sunt câteva cauze care, în opinia mea, duc la aceste refuzuri venite din partea consumatorilor. De exemplu, unii oameni aşteaptă alte modificări legislative care să le maximizeze beneficiile obţinute în raport cu băncile. O altă cauză este atitudinea rigidă, radicală a celor două părţi în timpul negocierilor, când nimeni nu vrea să renunţe la poziţia iniţială. Apoi, mai există situaţia când alergăm pe culoare diferite: pe de o parte încercăm să negociem o soluţie în cadrul CSALB, iar pe de altă parte banca negociază aceeaşi soluţie şi chiar o implementează împreună cu consumatorul, fără să anunţe Centrul. La final, ambele părţi se retrag din procedură pe motiv că au găsit o soluţie proprie, însă, de multe ori, este chiar soluţia discutată la CSALB”, spune Nela Petrişor, conciliator CSALB.

Instituţia oferă şi cîteva exemple în care negocierea a eşuat după ce consumatorii au refuzat soluţiile date de conciliatori:

- După negocierea care avea ca obiect reechilibrarea a două contracte de creditare, conciliatorul a propus părţilor conversia ambelor credite din CHF în lei, cu un discount de 17,5% pentru un credit din anul 2008 şi de 25% pentru un credit din 2007. În urma conversiei dobânda aferentă ambelor credite urma să fie IRCC + 3.5%, însă consumatorul a refuzat propunerea.

- Reducerea comisionului de administrare de la 0,12% la 0,06%, ceea ce ar însemna o economie de 1.050 de CHF. Acordul includea şi posibilitatea restructurării creditului dacă respectivul consumator ar fi întâmpinat probleme financiare.

- Într-un dosar de conciliere în care părţile au ajuns după executare silită a imobilului, consumatorul a refuzat soluţia de reducere cu 50% a sumei rămase de achitat şi reeşalonarea diferenţei pe o perioadă de 7 ani, cu dobândă zero. Reducerea de 50% oferită de bancă reprezenta suma de 41.100 lei.

- Consumatorul, fost angajat al băncii cu care a negociat în cadrul CSALB, a solicitat anularea comisionului de administrare perceput lunar (aproximativ 40 de euro/lună) şi restituirea lui din 2008 până în prezent. Banca a acceptat eliminarea acestui comision doar pentru o perioadă de 12 luni, motiv pentru care consumatorul a refuzat soluţia propusă.

- În cazul încercărilor de soluţionare directă dintre un consumator şi o bancă comercială (fără parcurgerea etapelor unei concilieri în cadrul CSALB), un consumator a refuzat o ofertă de aproximativ 60.000 de CHF, preferând să se adreseze instanţei pentru soluţionarea litigiului cu banca, potrivit informaţiilor transmise de instituţia de credit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
csalb,
refuzuri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.