Un vin premium românesc a fost medaliat cu aur la Concursul „Vinalies Internationales” de la Paris
Chateau Valvis Chardonnay 2017 DOC, un vin din gama premium a Domeniilor Sâmbureşti, a fost medaliat cu aur la cea de-a 25-a ediţie a ”Vinalies Internationales” de la Paris, una dintre cele mai prestigioase competiţii din lumea vinului, organizată în luna martie de către Uniunea Oenologilor Francezi.
Această certificare reprezintă o recunoaştere a eforturilor de dezvoltare şi retehnologizare făcute la Sâmbureşti pentru un soi atipic pentru această zonă vitivinicolă, în condiţiile în care clima din România, în general, este prea puţin călduroasă pentru a produce vinuri premium albe.
Competiţia s-a desfăşurat sub patronajul Uniunii Oenologilor Francezi şi al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), iar începând cu ediţia din 2019, şi al Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase (VINOFED).
Echipa de evaluatori este formată din oenologi francezi, internaţionali şi degustători distinşi, recunoscuţi în lumea vinurilor şi care au asigurat un nivel înalt al pregătirii tehnice. Thierry Gasco, fostul Preşedinte al Uniunii Oenologilor Francezi şi organizatorul tehnic al competiţiei şi-a exprimat entuziasmul pentru medaliile de aur care atestă progresul calitativ al vinurilor din întreaga lume.
În cadrul competiţiei de la Paris, 126 de experţi internaţionali au analizat nu mai puţin de 3,341 de vinuri din 45 de ţări, iar în urma unei evaluări care a constat în degustarea vinurilor în ”orb”, 46% dintre medaliile câştigătoare au revenit vinurilor vinificate în Franţa, iar 54% au revenit atât vinurilor din Lumea Veche, cât şi din Lumea Nouă.
Degustările au fost făcute pe parcusul a mai multor runde, timp de 5 zile, iar fiecărei etichete i s-a atribuit un scor. Degustarea în orb presupune că degustătorii nu cunosc etichetele vinurilor evaluate, nu au informaţii despre varietăţile de struguri din vin, iar punctajele sunt acordate în funcţie de calităţile instrinseci ale vinurilor înscrise. Evaluarea vinurilor a fost realizată pe categorii de vin (culoare şi si tipul de vin) după o analiză senzorială riguroasă.