Ungaria vrea să-şi ducă alianţa cu Rusia până la stele

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 februarie 2022 59 afişări

Ungaria nu doar că are o strategie spaţială în curs de aplicare, dar face paşi îndrăzneţi spre cucerirea cosmosului alături de cei mari.

Ungaria vrea să-şi ducă alianţa cu Rusia până la stele

Ungaria nu doar că are o strategie spaţială în curs de aplicare, dar face paşi îndrăzneţi spre cucerirea cosmosului alături de cei mari. Recent, Peter Szijjarto, minis­trul ungar de externe, şi Olegovici Rogozin, directorul agen­ţiei de cer­cetare spaţială a Rusiei Roscosmos, au semnat o scrisoare de intenţie pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul cercetării spaţiale pentru scopuri paşnice.

Iniţiativa urmează vizitei efec­tuate la începutul lunii de pre­mierul maghiar Viktor Orban la Moscova, unde acesta s-a întâlnit cu pre­şedintele rus Vladimir Putin, cel mai urmărit politician al momen­tului.

Ungaria este un aliat deja tradiţional al Rusiei în chestiunile de geopolitică, iar semnarea acordului poate fi considerată încă o afişare a acestei alianţe. Însă Ungaria este mai serioasă de atât în ceea ce priveşte cuce­rirea sau explorarea poten­ţialului ştiinţific şi economic al spaţiului. Este de mult timp membră a Agenţiei Spaţiale Europene şi are  chiar şi un comisar ministerial pentru cercetare spaţială.

De asemenea, este în curs de desfăşurare un proiect pentru dez­voltarea de sateliţi de teleco­municaţii ungureşti, după cum scrie Hungary Today.

La semnarea acordului cu Roscosmos, Szijjarto a remarcat că în ultimii trei ani au fost lansate cu aju­tor rusesc trei programe de dez­vol­tare de tehnologie pentru cercetarea spa­ţiului. În aceste proiecte sunt im­plicate companii, instituţii de cer­ce­tare şi universităţi din ambele state.

Un alt domeniu de cooperare este trimiterea celui de-al doilea cetăţean maghiar într-o misiune spaţială. Primul a ajuns în spaţiu în 1980, tot cu ajutorul Rusiei, prin programul Intercosmos. Ţinta Ungariei este de data aceasta Staţia Spaţială Internaţională.

„Suntem mândri că tehnologia maghiară dezvoltată ca rezultat al misiunii din 1980 încă ajută la sigu­ranţa astronauţilor în modulul rusesc al Staţiei Spaţiale“, a spus Szijjarto. Până pe 31 ianuarie, guvernul maghiar a primit peste 240 de dosare pentru programul de trimitere a unui ungur în spaţiu „Ungur pe Orbită“, iar dintre acestea au fost selectate 100 pentru etapa următoare.

Guvernul a aprobat prima strategie spaţială din istoria ţării anul trecut, prioritatea fiind trimiterea unui om în cosmos, pe Staţia Spaţială Internaţională, în 2024.

Dezvoltarea strategiei implică resurse echivalente cu 100 de milioane de dolari. Sarcinile astronautului vor include efectuarea de teste în dozimetrie, ştiinţa materialelor, biologie spaţială şi farmaceutică. În plus, astronautul va trebui să instaleze un dispozitiv în curs de dezvoltare în cooperare cu Rusia pentru îmbunătăţirea prognozelor meteo din spaţiu. De asemenea, au început pregătirile pentru lansarea unui satelit maghiar de telecomunicaţii care să orbiteze în jurul Pământului. Din 2024, Ungaria va avea drepturi de a opera o rută geostaţionară timp de douăzeci de ani, ceea ce-i permite lansarea propriului satelit de telecomunicaţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ungaria,
rusia,
maghiar,
semnare,
alianta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.