Unsprezece reţinuţi în dosarul privind încasarea ilegală de idemnizaţii pentru creşterea copilului

Autor: Andrei Dumitrescu Postat la 01 aprilie 2015 50 afişări

Unsprezece persoane au fost reţinute, iar alte 20 sunt cercetate în libertate, într-un dosar în care sunt suspectate că în baza unor documente false au obţinut indemnizaţii pentru creşterea copilului în valoare de 1,1 milione de lei, în acest caz fiind făcute marţi percheziţii în Bucureşti şi Galaţi.

Potrivit unor oficiali din Poliţia Capitalei, cele 11 persoane reţinute - cinci femei şi şase bărbaţi - urmează să fie duse miercuri la Judecătoria Sectorului 1, cu propunere de arestare preventivă, celelalte 20 de persoane fiind cercetate în continuare în libertate, pentru înşelăciune.

Poliţiştii au făcut, marţi, 21 de percheziţii în Bucureşti şi Galaţi şi au pus în aplicare 68 de mandate de aducere, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectate că au încasat ilegal indemnizaţii pentru creşterea copilului, în valoare de 1,1 milioane de lei, după ce au prezentat la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială adeverinţe false emise de trei firme ”fantomă”. Din cele 68 de persoane audiate, 31 au calitatea de suspecţi, restul fiind audiate ca martori.

Conform anchetatorilor, suspecţii, care nu au locuri de muncă, foloseau adeverinţe de venit falsificate, pe care le prezentau apoi Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru a obţine indemnizaţia de creştere a copilului.

Suspecţii apelau în acest sens la persoane care aveau trei societăţi de tip "fantomă", cu obiect de activitate pază şi consultanţă, şi care îi angajau în mod fictiv în funcţii de manageri, cu salarii de aproximativ 4.000 de lei. Cu adeverinţele de salarii se prezentau apoi la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi încasau lunar 80% din aceste sume, cu titlul de indemnizaţie pentru creşterea copilului, în total obţinând aproximativ 1,1 milioane lei.

Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti (APISMB) a anunţat, marţi, că a sesizat DIICOT şi Poliţia Capitalei cu privire la faptul că 34 de persoane încasează în mod ilegal indemnizaţia pentru creşterea copilului.

"În urma unei sesizări primite de către Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti (APISMB) din partea Agenţiei Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Braşov, cu privire la o posibilă tentativă de fraudă, s-a procedat la încrucişări de baze de date ale Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti referitoare la beneficiarii de indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului/stimulent de inserţie, cu bazele de data relevante ale altor instituţii publice (CNPP, Inspecţia Muncii)", se menţiona într-un comunicat emis de APISMB.

Potrivit sursei citate, în urma acestor încrucişări, au fost identificate 34 de persoane care luau indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului, deşi nu figurau cu contracte de muncă active cu un an înainte de naşterea copilului, aşa cum cere legea.

Ulterior, APISMB a anunţat DIICOT şi Poliţia Capitalei, iar dosarele beneficiarilor identificaţi în urma verificărilor au fost trimise ofiţerilor din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
REŢINERI,
SUSPECŢI,
ÎNŞELĂCIUNE
/actualitate/unsprezece-retinuti-in-dosarul-privind-incasarea-ilegala-de-idemnizatii-pentru-cresterea-copilului-14098987
14098987
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.