VATRA, proiectul gândit de studenţii de la EFdeN, a luat locul 1 la categoria Premiul Publicului şi locul 1 la secţiunea Confort în cadrul olimpiadei caselor solare, Solar Decathlon

Autor: Roxana Petrescu Postat la 27 iunie 2022 68 afişări

Ediţia de anul acesta a Solar Decathlon a fost organizată în Germania, la Wuppertal, în perioada 10-26 iunie, cu susţinerea Ministerului Economiei şi al Mediului din Germania.

VATRA, proiectul gândit de studenţii de la EFdeN, a luat locul 1 la categoria Premiul Publicului şi locul 1 la secţiunea Confort în cadrul olimpiadei caselor solare, Solar Decathlon

Cu banii strânşi pe ultima sută de metri, studenţii de la EFdeN şi proiectul lor VATRA au luat primul loc în funcţie de voturile publicului şi s-a clasat pe locul 9 în clasamentul general al Solar Decathlon, cel mai important concurs al caselor solare din lume, desfăşurat anul acesta la Wuppertal, Germania.

Ediţia de anul acesta a Solar Decathlon a fost organizată în Germania, la Wuppertal, în perioada 10-26 iunie, cu susţinerea Ministerului Economiei şi al Mediului din Germania.

Tema a fost regenerarea unui sit existent şi extinderea unei clădiri, la alegere, cu locuinţe. Competiţia globală analizează propunerile studenţilor în funcţie de 10 criterii, de la arhitectură, inginerie şi construcţie, performanţă energetică, accesibilitate, confort, funcţionalitate până la inovaţie. În total, 14 echipe au reuşit să intre în finala competiţiei, printre finaliste numărându-se şi echipa EFdeN. Calificarea României în finala acestei competiţii, pas care presupune transportul casei până la destinaţie şi montarea acesteia într-un timp stabilit, s-a făcut fără ca statul, prin vreo instituţie, să sprijine concret această participare.

Cu toate acestea, proiectul VATRA s-a remarcat în mai multe secţiuni. Astfel, a luat primul loc la categoria confort, cu sprijinul Romstal, şi locul 3 la funcţionalitate. Mai mult, echipa a luat primul loc în funcţie de voturile publicului, devenind astfel premiantă la categoria Public Choice. Partenerul principal al studenţilor de la EFdeN a fost ENGIE.

„Este uimitor ce se întâmplă în cercetare şi tehnologie la nivel global“, au spus reprezentanţii EFdeN.  Competiţia a fost câştigată de echipa RoofKIT din Germania, al doilea loc a fost adjudecat de către echipa VIRTUe din Olanda, medalia de bronz revenindu-i unei alte echipe olandeze, AuRA.

În timp ce printre printre susţinătorii ediţiei de anul acesta a Solar Decathlon, organizată la Wuppertal în Germania, s-au numărat Ministerul Economiei şi al Mediului german printr-un program de finanţare care vizează neutralitatea climatică la nivelul clădirilor până în 2050, compania municipală de utilităţi din Wuppertal, dar şi primăria oraşului, statul român a fost absent în susţinerea echipei din România.

„Modernizarea României depinde de menţinerea stabilităţii economice, care să permită promovarea unei societăţi bazate pe cunoaştere, capabilă să exploateze inteligent şi sustenabil provocările tehnologice ale viitorului. Economia bazată pe tehnologie şi industrii creative este viitorul lumii dezvoltate, din care şi noi, românii, dorim să facem parte. De aceea, am tot repetat că avem nevoie de o Românie educată, o Românie în care numărul copiilor care fac performanţă creşte, în timp ce dezvoltarea sistemului de învăţământ se bazează pe strategii bine gândite„, spunea Klaus Iohannis, preşedintele României, în vara anului 2018 când a mers într-o vizită la casa solară EFdeN. Mai departe, anul trecut, autorităţile locale chiar anunţau că în 2023 Bucureştiul urma să devină gazda Solar Decathlon, cea mai mare competiţie globală a caselor solare, cu o tradiţie de peste 20 de ani.

„Am fost de acord din primul moment să susţinem candidatura României în 2023 pentru organizarea competiţiei Solar Decathlon. România trebuie să fie parte din această revoluţie a construcţiilor sustenabile ce implică şi eficienţa energetică şI prosumatorii„, spunea anul trecut Virgil Popescu, ministrul energiei. 

La începutul acestui an, în contextul în care organizatorii nu au făcut rost de finanţări în timp util, Bucureştiul a ratat această şansă, în plin boom al energiilor regenerabile, în care energia solară este vedeta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
solar,
decathlon,
proiect,
case,
public

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.