Viitor milionar cumpar actiuni

Postat la 03 aprilie 2007 2 afişări

Companii, cele mai multe fara perspective clare, cu productia in continua scadere si care activeaza in domenii aflate in deriva, se transforma in mainile investitorilor de pe piata bursiera in adevarate mine de aur, terenurile sau amplasarea buna determinand investitorii sa le cumpere actiunile.

Companii, cele mai multe fara perspective clare, cu productia in continua scadere si care activeaza in domenii aflate in deriva, se transforma in mainile investitorilor de pe piata bursiera in adevarate mine de aur, terenurile sau amplasarea buna determinand investitorii sa le cumpere actiunile.

 

Cresteri procentuale cu patru sau chiar cinci cifre i-au imbo­-ga­tit pe unii dintre investitorii de la bursa, in special pe cei care vaneaza actiunile mai putin urmarite pe pe piata RASDAQ si care au avut curajul si rabdarea sa caute sau sa cum­pere actiuni in astfel de companii.

 

Companii precum Tesatoriile Reunite sau Matex despre care ma­jo­ritatea investitorilor nici nu au auzit sunt doar doua exemple de actiuni care puteau transforma un investitor cu cateva mii de euro intr-un milionar.

 

"Sunt multe societati cu active valoroase pe RASDAQ, cum ar fi terenuri sau cladiri si a caror valoare nu se regaseste in ca­pi­ta­lizarea bursiera a acestora. Dar vine un moment in care piata le des­copera sau apare un investitor important interesat si atunci pre­tul actiunilor se apropie de valoarea reala. Din pacate, din cau­za lipsei de transparenta asemenea societati sunt foarte greu de gasit," spune Adrian S., investitor pe piata de capital care a vandut recent un pachet de actiuni cu un profit de 3.000%.

 

Fabricile de textile precum Matex sau Tesatoriile Reunite ra­sufla cu greu sub invazia importurilor din China; nu acelasi lucru se poate spune insa despre actiunile acestor societati.

 

Actiunile societatii Matex, listate pe RASDAQ, au crescut in ultimele 12 luni de peste 300 de ori, aducand un randament actio­narilor de 31.900%, castig care ar face invidios si un castigator la lo­terie. In timp ce actiunile Tesatoriile Reunite au crescut cu 10.316% in ultimul an.

 

Ce impulsioneaza cresterile spec­ta­cu­loase ale acestor ac­ti­uni, daca profitul si productia societatii sunt in scadere si nu amin­tesc cu nimic de performantele bursiere ale actiunilor?

 

In opinia lui Catalin Mitu, director general al societatii de bro­keraj IEBA Trust, trei sunt factorii care stau in spatele cresterilor spectaculoase ale acestor actiuni. Primul factor este legat de avansul inregistrat de piata imo­bi­liara in ultimul timp. Terenurile pe care sunt amplasate sediiile sau unitatile de productie ale acestor societati pot deveni extrem de valoroase in perspectiva deschiderii unui centru comercial sau pur si simplu a vanzarii. Astfel ca investitorii cumpara pachetul ma­jo­ritar de actiuni, determinand o crestere fabuloasa a actiu­nilor, in scopul detinerii controlului total asupra societatii.

 

Cu peste 2.000 de companii listate pe RASDAQ, multe dintre ele companii cu probleme reale, astfel de mine de aur sunt greu de gasit, iar informatiile exacte privind activele imobiliare pe care stau companii ale caror rapoarte financiare nu le dau mari sanse de supravietuire pot valora milioane de euro.

 

Actiunile Tesatoriile Reunite, cu o crestere de peste 10.000%, au drept actionar majoritar SIF Moldova, care a cumparat in ulti­mele luni actiuni de pe piata punand umarul la cresterea pretului. Reprezentantii SIF spun ca au cumparat pentru a-si "consolida po­zitia" si "a se implica in gestiunea costurilor"

 

"Am cumparat actiuni Tesatoriile Reunite pentru a ne conso­li­da pozitia de actionar pe care o detinem in ca­drul societatii Tesatoriile Reunite. Deti­nem un portofoliu istoric la aceasta socie­ta­te si intentionam sa ne implicam in reor­ga­nizarea si restructurarea activitatii te­sa­to­riilor, in gestiunea costurilor pentru a obtine un randament cat mai bun pe piata", spune Cos­tel Ceocea, director general adjunct la SIF Moldova.

 

La finalul lui septembrie compania inre­gis­tra o cifra de afaceri de sub un milion de euro si un profit de circa 60.000 de euro. Ca­pi­ta­lizarea bursiera este in prezent de 9 mi­li­oane de euro, adica de 150 de ori profitul pe care l-a facut in noua luni.

 

Compania este constituita din doua unitati de productie, una de tesatorie si alta de finisaj textil, amplasate in Bucuresti pe stra­da Spataru Preda si pe strada Eufrosina Popescu, la circa 12 km una de alta. Tesatoria, unde se afla si sediul firmei in sectorul 3, cu­prin­de o preparatie pentru tesatorie, tesatoria si activitatile auxiliare.

 

Compania a aprobat in aprilie anul trecut "demararea procedurii de disponibilizare a personalului ca urmare a incetarii activitatii de productie", o veste care nu pare la prima vedere de bun augur pentru un actionar. Din acest moment a inceput insa cresterea puternica a actiunilor.

 

Descoperita de investitori anul trecut, cresterea actiunilor Tesatoriile Reunite, despre care multi investitori stiau ca "face pulovere", o depaseste si pe cea a actiunilor clasice din sectorul imobiliar, aflat in plin avant, actiunile magazinului Cocor urcand de exemplu cu 181% in ultimul an. Tesatoriile Reunite a transmis saptamana trecuta pietei RASDAQ informatia ca intentioneaza sa se divizeze. Informarea adresata investitorilor nu precizeaza insa care ar fi justificarea unei asemenea masuri, in cate companii intentioneaza sa se divi­zeze, cu ce ar urma sa se ocupe companiile rezultate sau daca acestea vor mai fi listate pe piata de capital.

 

Al doilea factor al cresterii unor actiuni mici de pe RASDAQ enumerat de Catalin Mitu de la IEBA Trust este legat de impor­tanta sectorului petrolier si continua scumpire a utilitatilor. "Exista investitori pentru care sectorul petrolier repre­zinta un punct fierbinte, astfel ca achizitionarea de actiuni la o societate de domeniu este primul pas in punerea in aplicare a in­tereselor de investitii. Chiar daca la o privire mai putin avizata acestea pot parea neprofitabile", spune Mitu.

 

Actiunile emise de societatea Me­can­petrol Gaesti (MEGY), cu activi­tate in domeniul utilajelor petro­liere, au avut o crestere de 8.300%. Actionarul majoritar este International Lazar Company din Pitesti, societate de transport in­tern si international de marfa. Nu­mitorul comun al camioanelor de marfa din Pitesti si al utilajelor de la Gaesti este fara niciun dubiu petrolul.

 

Cel de-al treilea factor enu­me­rat de Catalin Mitu este "interesul ma­nifestat de anumiti investitori de a se implica in restructurarea sec­toa­relor de activitate care au mare nevoie de o mana de ajutor din partea unor finantatori cu dare de mana. Acestia cumpara acti­unile de pe RASDAQ, pentru a avea libertatea de decizie in pri­vin­ta viitorului companiilor. Pre­tul actiunilor explodeaza sub acti­u­nea achizitiilor masive", este de parere Mitu.

 

Cum poate un investitor sa ga­seasca astfel de chilipiruri pe piata de capital? Din cele peste 2.000 de ac­tiuni tranzactionate la RASDAQ, in­cer­carea de a le gasi pe ade­va­ratele mine de aur si de a cum­para aceste actiuni care aduc cas­ti­guri fabuloase "este un efort mult peste puterile unei persoane fizice. Exista firme de consultanta in domeniu care analizeaza per­s­pec­tivele de crestere ale actiunilor, astfel ca de unul singur e cam mica probabilitatea de a descoperi actiuni care cresc vazand cu ochii", este de parere Catalin Mitu.

 

In plus, chiar daca este descoperita o astfel de actiune la RASDAQ, apare nesansa de a nu mai exista posibilitatea de a cum­para, pentru ca ele au ajuns deja in mainile unui actionar majo­ritar, care detine cvasitotalitatea actiunilor si nu are nicio in­ten­tie de a le vinde. "Aceste actiuni nu sunt lichide, sunt cumparate doar pentru a fi detinute si de a beneficia de calitatea de actionar majoritar al so­cietatii", spune Mitu. Cea mai mare parte a actiunilor listate la RASDAQ, care au cres­cut insutit in ultimele 12 luni, nu au facut obiectul unor tran­zactii numeroase, media situandu-se sub 100 de tranzactii.

 

Un criteriu important in luarea deciziei de achizitionare a actiu­nilor este, potrivit lui Catalin Mitu, informarea despre rezul­ta­tele financiare ale societatii si despre obiectivele de dezvoltare ale conducerii.

 

"Achizitiile de actiuni sunt precedate de analize atente ale acti­vitatii economice pe care societatea emitenta o desfasoara. Astfel, decizia de a deveni actionar majoritar este facuta in cu­no­stinta de cauza, bazata pe infor­matii suficiente incat sa nu existe riscuri majore. Asa incat cine de­ti­ne informatia face diferenta", spune el.

 

Lipsa de transparenta si de in­for­matii legate de activitatile pe care le desfasoara sunt din pa­ca­te caracteristici ale acestor societatii.

 

Presedintele Tesatoriile Reu­nite, Aurel Hoffman,  nu a fost dis­po­nibil timp de mai multe sap­ta­mani pentru a comenta cresterea ex­po­nentiala a actiunilor com­paniei pe care o conduce.

 

Daca pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti in 2006 cel mai mare randament, de 721,43%, l-a avut actiunea Mech­tel Targoviste, pe piata electro­nica Rasdaq, actiunile fabricii de in­caltaminte Pretim Timisoara au cres­cut cu 6.300%.

 

Daca la inceput emiterea de actiuni avea savoarea procesului de privatizare in masa, astazi, dupa mai bine de zece ani de la eliberarea primelor certificate de actionar, actiunile au prins gustul profitului.

 

Topul celor mai mari cres­teri la RASDAQ include actiunile emi­se de societatea Retezat din Sibiu si pe cele ale fabricii Precizia din Bucuresti, care au crescut cu 2.711%, respectiv cu 2.275% in ultimele ulti­mele 12 luni.

 

Actiunile Gastroserv, com­pa­nie detinatoare de spatii co­mer­cia­le,  au adus un randament de pes­te 2.100%, iar  actiunile socie­ta­tii Petrocart o crestere de 1.828%.

 

Actiunile de pe piata RASDAQ in general au revenit la moda in ultimul an, astfel ca investitorii nu se pot plange nici de castigurile aduse de companiile cele mai urmarite de pe piata. Dintre primele 25 de companii din punctul de vedere al lichiditatii de pe RASDAQ nu mai putin de noua au triplat cel putin banii investiti. Cele mai cunoscute din acestea sunt Albalact, care a adus un castig de 384%, daca se ia in calcul si majorarea de capital operata de companie, sau producatorul de elicoptere IAR Brasov, cu un profit de 325% pentru investitori in ultimul an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Viitor milionar cumpar actiuni
/actualitate/viitor-milionar-cumpar-actiuni-1008726
1008726
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.