De ce vrea Banca Transilvania să se finanţeze cu până la 1 mld. euro sub formă de obligaţiuni, cum vor fi utilizate fondurile şi când încep emisiunile de obligaţiuni? Răspunde Omer Tetik, CEO-ul celei mai mari bănci din România

Autor: Liviu Popescu Postat la 20 septembrie 2022 167 afişări

De ce vrea Banca Transilvania să se finanţeze cu până la 1 mld. euro sub formă de obligaţiuni, cum vor fi utilizate fondurile şi când încep emisiunile de obligaţiuni? Răspunde Omer Tetik, CEO-ul celei mai mari bănci din România

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, are programată pe 18 octombrie 2022 adunarea generală a acţionarilor, printre care fonduri de pensii Pilon II, BERD, fonduri mutuale şi alţi investitori de calibru, pentru a aproba finanţarea cu până la 1 mld. euro sub formă de obligaţiuni prin mai multe emisiuni separate derulate pe o perioadă de maximum zece ani.

Astfel ZF a trimis o solicitare către reprezentanţii bănci în contextul în care lichiditatea instituţiei de credit depăşeşte soldul creditelor, dar şi pentru a întreba când începe emisiunea de obligaţiuni şi care vor fi parametrii acesteia.

Răspunde Ömer Tetik, CEO-ul băncii cu o capitalizare bursieră de 13,3 mld. lei.

„Banca Transilvania este cel mai mare finanţator al economiei româneşti şi are peste 20 de ani de experienţă pe piaţa de capital. Obiectivul nostru este să susţinem în continuare economia, prin finanţarea companiilor şi a populaţiei. Pentru asta avem nevoie de capital, iar obligaţiunile pe care le supunem aprobării îndeplinesc şi toate criteriile de eligilitate MREL. Practic, emisiunile fac parte din planul de creştere al băncii”, spune Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania.

1.   De ce vrea TLV să emită obligaţiuni, care este scopul finanţării? De ce acum?

Propunerea de emisiune de obligaţiuni are la bază o obligaţie legală impusă băncilor; în acest sens, băncile trebuie în permanenţă să asigure o cerinţă minimă de fonduri eligibile, în vederea conformării cu reglementările legale existente la nivel intern şi european. Această cerinţă impune menţinerea continuă a unui nivel optim de fonduri eligibile MREL, fiind fundamentul pentru emisiunea de obligaţiuni realizată de către BT. Desigur, prin atragerea acestor finanţări, Banca Transilvania îşi va continua strategia de business prin susţinerea economiei, companiilor şi antreprenorilor.

2.   Ce fel de obligaţiuni vor fi? Subordonate, garantate, convertibile? Ce garanţie vor avea? Se va menţine pe tot programul sau vor fi diferite aceste aspecte de la emisiune la emisiune?

Banca are în vedere aprobarea unui proiect-cadru multianual de emisiuni de obligaţiuni eligibile MREL, astfel în vederea alinierii cu aceste standarde europene, instrumentele nu vor beneficia de garanţie. Obligaţiunile emise nu vor putea să fie convertite în acţiuni la iniţiativa obligatarilor. În funcţie de aprobarea AGA, obligaţiunile vor fi destinate strict investitorilor instituţionali, locali şi internaţionali. Condiţiile specifice vor fi comunicate cu fiecare tranşă de emisiune pregatită, după obţinerea aprobării AGA pentru proiectul cadru.

3.   Când vreţi să realizaţi prima emisiune, ce valoare, monedăşi scadenţă?

Banca intenţionează ca prima emisiune să fie realizată în ultima parte a acestui an sau începutul anului viitor. Vom reveni cu detalii după AGA.

4.   Aţi selectat societăţile de intermediere care vor lucra la finanţări? Dacă da, care sunt acestea?

Banca va iniţia discuţii cu mai mulţi parteneri eligibili, care au reputaţia, experienţa şi istoricul relevant, însă încă nu am luat o decizie. Desemnarea societăţii intermediare se va face în funcţie de aprobarea primită în cadrul AGA.

5.   De ce este nevoie să vă împrumutaţi şi nu apelaţi la lichiditate? Depozitele sunt aproape duble faţă de credite, în cazul TLV.

Banca Transilvania înregistrează o poziţie financiară, niveluri de lichiditate şi capitalizare robuste şi confortabile. Pe de altă parte, îndeplinirea cerinţelor legale de datorii eligibile MREL (valabile la nivel european) nu se poate realiza cu depozitele populaţiei, care sunt garantate de către FGDB. Emisiunile de obligaţiuni prevăzute în planul cadru vor susţine îndeplinirea cerinţelor MREL şi finanţarea continuă a economiei şi a oamenilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.