Vuza în locul lui Umbrărescu. Cum explică Ministerul Economiei ieşirea companiei Eco Wind Power de pe lista ajutoarelor de stat?

Autor: Mirabela Tiron Postat la 08 ianuarie 2024 246 afişări

Vuza în locul lui Umbrărescu. Cum explică Ministerul Economiei ieşirea companiei Eco Wind Power de pe lista ajutoarelor de stat?

Compania Eco Wind Power, controlată de Dorinel Umbrărescu, Mirela, Alexandru şi Petru Umbrărescu, care se ocupă de tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, a ieşit de pe lista celor opt firme selectate la semnarea contractelor de ajutor de stat la Ministerul Economiei, deşi fusese iniţial în aprilie anul trecut desemnată câştigătoare pe această listă.

„În perioada de contractare, întreprinderea Eco Wind Power a solicitat reîncadrarea investiţiei pe un sector de activitate care nu este eligibil conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat, cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis către ZF oficialii Ministerului Economiei. Ministerul nu a oferit alte informaţii cu privire la ce prevdea proiectul iniţial şi cum s-a schimbat acesta.

Anul trecut, compania Eco Wind Power, care intrase iniţial pe lista celor opt firme pentru ajutor de stat, raporta afaceri de 404.000 lei şi profit net de 170.900 lei, potrivit mfinante.ro.

În locul firmei lui Umbrărescu a intrat pe lista ajutoarelor de stat Chimcomplex, cea mai mare companie industrială antreprenorială, controlată de Ştefan Vuza.

Cele 8 firme din industria prelucrătoare care au fost declarate eligibile pentru obţinerea finanţării pe schema de ajutor de stat au semnat la finalul anului trecut contractele la sediul Ministerului Economiei, aşa cum arătau informaţiile de la minister.

Companiile din industria prelucrătoare care vor beneficia de ajutorul de stat sunt Non- Woven Global Sr, Eco Partnersheep Insulation, Alex Melcovich BH, Ecobac Sal, Hi-Q Solutions Invest, Feruccio Com, Andreas Ro Construct şi Chimcomplex.

Rezultatele anunţate în aprilie anul trecut de Ministerul Economiei au fost contestate de greii din industria românească, ce acuzau că firme „de apartament” cu afaceri de 1.000 de euro an nu pot conduce un proiect de investiţii de 80 mil. euro. Ministerul Economiei a derulat schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare din România, în valoare de 300 mil. euro pentru 2022 şi 2023.

Companiile au putut aplica până pe 16 decembrie 2022 pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, pentru investiţii în producţia locală. Pe lista făcută publică în aprilie nu apăreau companii cu mii de angajaţi, precum Liberty Galaţi sau Chimcomplex (inclusă ulterior pe listă în locul lui Eco Wind Power).

În total, 21 de companii au obţinut punctaj maxim, dar rentabilitatea cifrei de afaceri, adică profitul raportat la cifra de afaceri, a fost criteriu de departajare. Aşa au ajuns companii din industria prelucrătoare, care au o marjă de profit în linie cu piaţa, să nu obţină finanţare şi alte companii care raportează profit în valoare de 80% din cifra de afaceri să obţină finanţarea.  Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare este o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiţii iniţiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, lansată în anul 2022, potrivit Ministerului Economiei. Ajutoarele acordate vizează realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investiţiile în active corporale şi necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lista,
companie,
ministerul economiei,
iesire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.