Zece lucruri pe care le poţi face dacă vrei să fii în siguranţă online

Autor: Alexandra Matei Postat la 03 aprilie 2024 24 afişări

Zece lucruri pe care le poţi face dacă vrei să fii în siguranţă online

FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor este o iniţiativă a Băncii Transilvania născută din dorinţa de a explica, pe înţelesul tuturor, termeni şi expresii despre bani şi finanţe. @ În online există mai multe tipuri de atacuri – cum ar fi phishing, malware, scam sau ransomware -, toate având la bază furtul de identitate sau de bani.

Evoluţia tehnologiei este un fenomen care vine cu multe beneficii, însă totodată aduce cu ea şi o serie de riscuri pe care este important ca oamenii să le prevină pentru a fi în siguranţă online. Ele pot fi evitate doar prin informare, prin atenţia la detalii şi prin protejarea datelor personale.

Potrivit unei prezentări a Băncii Transilvania din cadrul proiectului FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară, există zece lucruri esenţiale pe care le putem face dacă vrem să fim în siguranţă online, atât noi, oamenii, cât şi banii din conturi sau datele personale.

  1. Nu divulgaţi niciodată datele personale unei alte persoane şi nu răspundeţi la mesaje sau emailuri în care vi se solicită de către persoane neautorizate informaţii personale legate de conturi, carduri sau date
  2. Nu instalaţi aplicaţii din surse neautorizate
  3. Nu folosiţi la comun cu alte persoane astfel de servicii, având în spate acelaşi utilizator şi aceeaşi parolă
  4. Nu folosiţi aceeaşi parolă pentru mai multe conturi
  5. Nu stocaţi parolele şi alte informaţii personale pe calculator
  6. Folosiţi programe specializate pentru a proteja calculatorul, telefonul, tableta sau telefonul de instalarea unor programe tip malware sau ransomware
  7. Să nu fiţi creduli, să vă puneţi mereu întrebări, mai ales dacă primiţi mesaje nesolicitate pe email sau prin SMS
  8. Să nu credeţi în poveşti care sunt prea frumoase ca să fie adevărate
  9. Să vă bazaţi mereu pe sursele reale de informaţii
  10. Sunaţi imediat la bancă atunci când primiţi aceste mesaje, mai ales cele care vă solicită detalii ale contului: număr de cont, titular cont, CVC, nume utilizator aplicaţii bancare online sau parole

 

Cu un astfel de comportament în mediul online, pot fi evitate diferite tipuri de fraudă.

Cel mai frecvent risc este pierderea controlului asupra propriului cont bancar şi asupra banilor din cont. Un alt risc este furtul de identitate, prin care un om poate pierde nu doar banii din cont, ci poate fi şi implicat fără ştirea sa în alte operaţiuni financiare de care să nu aibă habar.

În online, aceste tipuri de fraude sunt tot mai diverse şi se încadrează în atacuri de tip phishing, prin care utilizatorii sunt induşi în eroare şi îndemnaţi să divulge date personale sau informaţii cu caracter confidenţial, malware, prin care sunt trimise email-uri care ar conţine un fişier ataşat care dacă este accesat se pot fura credenţiale, parole ori date privind conturile bancare.

Mai există şi atacul de tip scam, o înşelăciune prin care utilizatorilor li se cer bani pentru motive false, precum şi atacul de tip ransomware, prin care, deschizând un ataşament sau accesând un link de pe internet, se instalează un program pe calculatorul personal care va prelua complet controlul asupra datelor din calculator.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.