Ziua în care Mihai Eminescu a fost arestat. Cum s-a petrecut ”moartea civică” a poetului naţional

Postat la 28 iunie 2023 211 afişări

Ziua în care Mihai Eminescu a fost arestat. Cum s-a petrecut ”moartea civică” a poetului naţional

28 iunie 1883, o zi care rămâne în istorie. E ziua în care Mihai Eminescu a fost arestat. Conducător al ziarului “Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator, a devenit primul ziarist deţinut politic din România. Marele poet a fost internat apoi la sanatoriul doctorului Alexandru A. Suţu.

28 iunie 1883 a fost o zi încărcată de evenimente: Austro-Ungaria recurgea la retorsiunea relaţiilor sale diplomatice cu România, Germania ameninţa cu războiul, autorităţile scoteau în afara legii “Societatea Carpaţii”, iar vocea lui Mihai Eminescu este redusă la tăcere.

Petre P. Carp îi comunica un imperativ politic lui Titu Maiorescu: anihilarea incomodului ziarist de la Timpul – “Mai potoliţi-l pe Eminescu”. Junimiştii (prin Petre P. Carp), au înţeles că încheierea Tratatul Secret de alianţă între România şi Austro-Ungaria, Italia şi Germania era condiţionată de îndeplinirea anumitor condiţii prealabile, printre care şi înlăturarea cu orice preţ, prin orice mijloace, a indezirabililor.

Eminescu nu putea fi expulzat, nici arestat, invocându-se raţiuni politice. Trebuia “izolat”.

Cititi mai multe pe www.mediaflux.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
eminescu,
arestare,
poet

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.