Rareş Florea, Country Manager, Domeniile Avereşti: „Domeniul vinului este un domeniu cu un ritm propriu”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 22 august 2024 101 afişări

Rareş Florea, Country Manager, Domeniile Avereşti: „Domeniul vinului este un domeniu cu un ritm propriu”

... spune Rareş Florea, Country Manager la Domeniile Avereşti. Iar acest ritm este mai puţin dinamic comparativ cu industriile în care a activat înainte de preluarea mandatului de conducere în cadrul producătorului de vin. Cu o experienţă profesională de 18 ani în industria serviciilor financiare, producţie, retail şi comerţ online, Rareş Florea este responsabil de patru ani de strategia comercială a Domeniilor Avereşti în România, precum şi de expansiunea brandurilor din portofoliul cramei în Europa, America de Nord şi în Asia.


Rareş Florea, country manager Domeniile Avereşti
 

Cifră de afaceri (2023): 32,5 mil. lei

Profit net (2023): 650.000 lei

Număr de angajaţi: 65

Vârstă: 38 de ani


Despre domeniul în care activează acum, Rareş Florea spune că principalele provocări se leagă de cutume. Producătorul Domeniile Avereşti se numără printre cei mai mari zece jucători din piaţă, având o suprafaţă de 650 hectare cultivate cu viţă-de-vie în Huşi. Rareş Florea spune că anul 2023 a fost cel mai bun din istoria producătorului, depăşind la capitolul vânzări pragul de 2 milioane de sticle.

„Avem o rată de creştere anuală de circa 20%, dar în 2023 am trecut pragul de 30%. A fost fost un an muncit, dar un an care ne-a adus satisfacţie. Anul acesta sperăm să depăşim această creştere, eu aş vrea să mai vând încă 1 milion de sticle în plus.“ Reprezentantul companiei spune că Domeniile Avereşti poate produce la capacitate maximă până la 6 milioane de litri de vin. Compania exportă în circa 15 ţări soiuri româneşti de vin, precum busuioacă sau zghihară, în state precum SUA, Canada, Spania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Bulgaria, Irlanda, China, Austria, Italia, Japonia sau Franţa. Totuşi, exportul reprezintă doar circa 5% din business astăzi, ţinta fiind de 10% până cel târziu anul viitor.

1. Care este obiectivul de carieră pe care îl aveţi în prezent?

Privesc lucrurile gradual, aşa că primul obiectiv pe termen scurt şi mediu ar fi depăşirea pragului de 50 milioane de lei cifra de afaceri. Pe mai termen lung, reevaluăm după ce rezolvăm obiectivele pe termen scurt... Am procedat la fel şi în carieră - am schimbat foarte multe domenii de-a lungul timpului, domenii despre care nu ştiam nimic şi în care am avut succes. Niciodată nu am refuzat provocările, dar cine mă cunoaşte îndeaproape ştie că îmi plac riscurile calculate.

2. Care sunt principalele provocări pe care le aveţi în atingerea acestuia şi cum v-aţi propus să le depăşiţi?

Cutumele. Domeniul vinului este un domeniu cu un ritm propriu, mai puţin dinamic comparativ cu industriile în care am activat şi cu care eram obişnuit. Provocările sunt multe, depinde de partea în care activăm. De exemplu, referitor la export, faptul că nu avem brand de ţară sau - unde avem - percepţia e una care nu ne ajută. Pe piaţa internă, concurenţa este foarte mare, iar importurile bat şi ele puternic la uşă; costurile de producţie şi distribuţie cresc de la an într-un ritm siuos şi imprevizibil.

3. Cum arată săptămâna/ziua de lucru ideală pentru dvs., în contextul actual?

O săptămână de lucru ideală are trei forme. Una este atunci când sunt în afara ţării, la partenerii externi, una este la vizite cu partenerii din Bucureşti, şi una este la întâlniri cu partenerii din ţară. Fiecare e diferită în felul ei şi fiecare aduce provocări specifice.

4. Cum vă gestionaţi timpul şi priorităţile într-o zi aglomerată de lucru? Aveţi vreo metodă sau rutină specială pentru acest lucru?

Depinde foarte mult în ce ţară mă aflu, dacă sunt în România sau peste hotare. Nu prea există rutină în domeniul acesta, care te ţine tot timpul în priză.

5. Munca remote sau de la birou? De ce?

La birou şi pe teren, cam 50% - 50%, aşa e businessul acesta. Remote doar într-o lume perfectă.

6. Care sunt calităţile pe care le apreciaţi cel mai mult la colegii din echipele pe care le coordonaţi? Dar defectele pe care nu le puteţi tolera?

Apreciez agilitatea, capacitatea de a se adapta şi dedicarea faţă de companie, în orice formă. Nu am suportat minciunile şi răutăţile gratuite în general, indiferent de echipa pe care am condus-o.

7. Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o până acum în cariera dvs. şi cum v-a influenţat aceasta modul de a conduce echipe sau de a vă aborda munca?

Să nu renunţi niciodată.

8. Există work-life balance în prezent? (detalii personalizate despre felul în care vă raportaţi la acesta)?

E greu de spus. Depinde de momentul din viaţă la care te afli, depinde de momentul în carieră la care te afli. Cred că în pandemie am fost mai ponderaţi, pentru că nu trebuia să călătorim atât de mult. Şi nu erau atât de multe târguri - deopotrivă locale, naţionale sau internationale. Ziua de lucru atunci când sunt în Bucureşti se încheie de obicei la 17.00, cu o plimbare sau cu jocuri în parc cu băieţelul nostru, Dominic, care are 6 ani.

9. Cine este mentorul/persoana care vă inspiră în carieră?

Nu aş spune că am un mentor, dar am încercat să învăţ cât mai multe de la oamenii cu care am interacţionat şi cu care am lucrat, atât din compania în care am fost, cât şi parteneri. Ca modele de urmat din business i-aş aminti pe Andrei Pitiş sau pe domnul Constantin Duluţe, iar din sport pe Virgil Stănescu şi Gheorghe Hagi.

10. Ce hobby-uri aveţi şi care sunt învăţăturile de carieră desprinse din acestea?

Îmi place şahul şi am jucat baschet cam 20 de ani, în poziţie de conducător de joc, şi totodată căpitan de echipă în micul oraş Roman (Neamţ) din care provin, şi ulterior în facultate la Bucureşti, în Divizia de Onoare, sau Campionatul Interbancar. Baschetul e un sport foarte interesant, în sensul în care îţi dezvoltă întâi mintea şi, ulterior, fizicul. Te învaţă să joci în echipă, te forţează să gândeşti şi să acorzi încredere celorlalţi patru coechipieri. Îl recomand tuturor părinţilor pentru copiii lor. Dacă vă uitaţi la top companii din Fortune 500, marea lor majoritate sunt conduse de CEO care au fost sportivi în tinereţe. Cred că asta spune multe...

11. Mai este loc de lectură în agenda unui lider al prezentului? Ce citiţi şi care sunt titlurile preferate?

În ultimul timp, nu prea. Îmi plac biografiile foarte mult, cum ar fi cea a lui Michael Jordan, dar şi poveştile de succes ale mailor branduri, cum ar fi Shoe Dog – Phil Knight.    


BUSINESS Magazin a lansat de curând o nouă ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP.

Sub umbrela „Rising Stars: Cum schimbă liderii din noile generaţii businessul românesc?”, ediţia din 2024 a catalogului dedicat tinerilor manageri îşi propune să releve faptul că liderii de afaceri din noile generaţii sunt la fel de dornici să genereze profituri ca şi generaţiile anterioare, dar nu cu orice preţ, fiind primii executivi care fac trecerea spre o libertate şi o relaxare asumate. Rareş Florea, countru manager la Domeniile Avereşti, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include la ediţia din acest an a catalogului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.