Care sunt soluţiile magazinelor mari pentru a-şi fideliza clienţii într-o eră în care infidelitatea este la ordinea zilei

Autor: Cristina Roşca Postat la 06 august 2023 390 afişări

Într-o perioadă în care clienţii sunt mai puţin fideli decât oricând, într-o eră în care relaţiile – chiar şi cele interumane, darămite cele dintre consumatori şi branduri - sunt mai scurte şi mai instabile decât oricând, programele de loialitate sunt mai valoroase ca niciodată. Reduceri, oferte speciale - personalizate în funcŢie de istoric, premii sau puncte. Acestea sunt câteva dintre avantajele pe care restaurantele, retailerii, companiile aeriene sau lanţurile hoteliere le promovează când vine vorba de programele proprii de loialitate.

În România, acest instrument de fidelizare a sosit mai târziu, dar a prins repede la public, iar cel mai concludent exemplu îl reprezintă programele dezvoltate de marii retaileri alimentari, care adună peste 1 milion de membri fiecare. De ce se înghesuie consumatorii să descarce aplicaţii, să aibă carduri virtuale sau fizice? Care-i şmecheria? „Criza actuală, ce se remarcă printr-o creştere rapidă a costului vieţii, i-a determinat pe retailerii din întreaga lume să apeleze la programe de loialitate, pe care comercianţii le folosesc ca un mecanism pentru a atrage şi pentru a fideliza cumpărători”, spune Dan Butler, senior international retail analyst în cadrul companiei de cercetare de piaţă IGD. În ultimul an şi jumătate, inflaţia record, creşterea ratelor dobânzilor şi, în general, scumpirea tuturor bunurilor şi serviciilor i-au determinat pe consumatori să fie mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii.

Astfel, oamenii caută acum mai mult decât oricând în ultimii ani preţuri mici, oferte şi reduceri. Şi caută magazinele care le oferă aceste avantaje. Fidelitatea faţă de un brand sau faţă de un retailer şi-a pierdut din farmec. Tocmai aceste schimbări ale comportamentului de consum, care vin după câţiva ani de uptrading – adică de orientare către produse mai scumpe şi focus mai mic pe preţ –, fac ca importanţa programelor de loialitate să crească în ochii retailerilor. „Cred că pentru aceste programe, un termen mai potrivit ar fi acela de scheme de recompense, dat fiind că, în general, consumatorii tind să fie parte din mai multe simultan. Mai exact, oamenii caută cele mai bune oferte analizând propunerile mai multor retaileri”, explică analistul de la IGD. Acest fapt este dovedit chiar de cifrele înaintate de către marii jucători din retailul alimentar local.

Business Magazin a trimis solicitări către toţi cei zece actori din comerţul modern pentru a cere detalii despre programele de loializare şi numărul de membri. Şapte companii au răspuns, în timp ce Lidl, Selgros şi Cora nu. Programele de loialitate ale Kaufland, Carrefour, Metro, Penny, Auchan, Profi şi Mega Image adună aproape 11 milioane de membri, adică mai bine de jumătate de oameni (persoane individuale) din populaţia României. În realitate însă, numărul este mai mic, dat fiind că sunt persoane care au carduri la mai multe reţele simultan. „Eu susţin cardurile de fidelitate. Reducerile pot fi consistente, mai ales la produsele pe care le cumperi constant. Dacă îţi faci cumpărături des din acelaşi loc, un card de fidelitate ajută mult”, spune Adriana A., care este membru al mai multor programe de loialitate atât în comerţul alimentar, cât şi în retailul farma. Ea adaugă că printre beneficiile identificate se numără reducerile personalizate, mai ales la anumite produse care se găsesc frecvent în coşul propriu de cumpărături, şi punctele pe care le poţi acumula şi folosi ulterior. „În Europa, am văzut tot mai mulţi retaileri care pariază masiv pe ofertele din aplicaţiile proprii, oferind consumatorilor varii tipuri de dealuri pentru a-i încuraja pe aceştia să folosească schemele de loializare. Una dintre cele mai des întâlnite promoţii este aceea prin care cei care utilizează aplicaţia au preţuri mai mici la anumite articole”, explică Dan Butler de la IGD. El adaugă că grupul german Lidl, care este şi liderul comerţului alimentar din România, este cel mai activ jucător în acest „război” al loializării, aplicaţia Lidl Plus fiind lansată în toate cele 30 de pieţe europene unde compania e prezentă, dar şi în SUA. Retailerul încearcă să atragă cumpărători prin discounturi pe bază de cupoane de reducere, dar oferă şi o serie de premii. Mai exact, după scanarea cardului virtual şi după încheierea sesiunii de shopping, clienţii primesc aceste beneficii. 

Unul dintre primele programe de loializare din piaţă este cel al grupului Metro, care însă nu se adresează clienţilor finali, ci companiilor, mai exact revânzătorilor şi operatorilor HoReCa. Magazinele companiei sunt de tip cash & carry, adică angro, nu puncte de retail. „Metro Plus, programul de loialitate cu care ne adresăm antreprenorilor din industria ospitalităţii şi celor din comerţul tradiţional, a fost lansat în anul 2017.”  Pentru a fi eligibili în cadrul programului, clienţii persoane juridice trebuie să aibă cel puţin o achiziţie lunară şi o valoare totală a achiziţiilor de peste 15.000 de lei pe lună pentru un bonus de 1% din sumă sau de peste 25.000 de lei pe lună pentru un bonus de 2% din valoare. În cazul în care clientul este şi partener al LaDoiPaşi (reţea de franciză lansată de Metro), el primeşte un bonus suplimentar de 1,5% din valoarea achiziţionată. „Mai mult, punctele de loialitate acumulate (1 leu â 1 punct bonus) pot fi folosite ca metodă de plată complementară la achitarea facturii în magazinele Metro România, clienţii putând să le utilizeze pentru a acoperi până la 50% din valoarea unei facturi.”


Programele de loialitate ale Kaufland, Carrefour, Metro, Penny, Auchan, Profi şi Mega Image adună aproape 11 milioane de membri. Sunt însă şi persoane care au carduri la mai multe reţele simultan.


Anual, peste 50.000 de antreprenori din HoReCa şi revânzători folosesc acest program, explică reprezentanţii comerciantului. În retail, acolo unde clienţii sunt persoane fizice, numerele sunt mult mai mari. De departe, cel mai popular program de loialitate din comerţul modern (din rândul companiilor care au răspuns solicitării BM) este cel al Kaufland, care are peste 3 milioane de membri. „În România, peste 3 milioane de persoane folosesc Kaufland Card în prezent – fie în varianta digitală, fie cardul fizic, tradiţional. Acest număr continuă să crească”, spune Valer Hancaş, director de comunicare şi corporate affairs la Kaufland România. Programul a fost lansat în 2019, iniţial ca program pilot în România, iar ulterior a fost implementat în toate ţările în care retailerul e prezent. Pentru a se înscrie, clienţii trebuie să descarce aplicaţia „Kaufland – Oferte şi noutăţi” şi să îşi configureze noul cont de client. „Aplicaţia oferă acces la Kaufland Card, oferă reduceri speciale în magazinele noastre şi ale partenerilor, dar şi posibilitatea de a colecta stele pentru şi mai multe oferte. Pentru cei care preferă varianta fizică a cardului, acesta poate fi obţinut la biroul de informaţii din incinta magazinelor Kaufland.” Pentru retailer, spune Valer Hancaş, Kaufland Card este  cel mai la îndemână instrument prin care compania îşi poate cunoaşte mai bine clienţii. „Ne permite să ţinem pasul cu modificările din comportamentul de consum, să adaptăm ofertele. Tratăm fiecare client la nivel individual (...).” Prin scanarea Kaufland Card la fiecare sesiune de cumpărături, clienţii sporesc atât numărul, cât şi relevanţa promoţiilor personalizate, care se actualizează săptămânal în secţiunea dedicată din aplicaţie, explică executivul. 

Pentru perioada următoare, planul este de a optimiza programul prin creşterea gradului de personalizare a ofertelor, adaugă Hancaş.  „Kaufland şi-a dezvoltat aplicaţia Kaufland Card care este acum disponibilă în toate cele opt pieţe europene unde reţeaua activează. Compania-soră a Lidl oferă avantaje similare în aplicaţie. Totuşi, există un grad mai mare de personalizare a promoţilor pe baza achiziţiilor anterioare (comparativ cu Lidl – n.red.)”, spune analistul de la IGD, care adaugă că astfel retailerul poate fideliza mai facil clienţii. Urmărind comportamentul de consum îndeaproape, cu ajutorul tehnologiei, retailerii pot oferi preţuri mai mici şi reduceri chiar la cele mai achiziţionate bunuri, fapt ce îi poate determina pe clienţi să revină în anumite magazine în detrimentul altora. „Noile tehnologii şi digitalizarea au adus Mega Image şi mai aproape de clienţi, prin dezvoltarea programului de loialitate.

De-a lungul anilor, am avut diverse campanii (temporare – n.red.) de loialitate”, spun reprezentanţii lanţului de supermarketuri şi magazine de proximitate Mega Image. Ei fac referire la campaniile ce vizau achiziţia de produse pentru copii, de articole pentru gătit şi casă (accesorii de bucătărie) sau de bunuri din zona de wellbeing (trolere, aşternuturi şi prosoape) la preţuri reduse pe baza unor puncte obţinute anterior la cumpărături. „Însă, în urmă cu mai bine de cinci ani, am lansat un program de loialitate care să aducă beneficii concrete pe tot parcursul anului.” Pe baza cardului de fidelitate Connect, clienţii au acces la oferte specifice semnalizate în magazine, ei pot acumula puncte de fidelitate care le oferă reduceri şi pot avea oferte personalizate conform istoricului de cumpărături. „Avem peste un milion de utilizatori activi ai cardului Connect şi scopul nostru este să ajungem la cât mai mulţi.” Deşi în bună măsură programele lansate de retaileri sunt similare ca scop şi mod de lucru, există şi unele deosebiri. „Carrefour ţinteşte să atragă cumpărătorii care sunt atenţi la ce mănâncă, care sunt preocupaţi de sănătate, dar şi de mediu, şi asta prin programul de loialitate Act for Good. Utilizatorii primesc adesea promoţii la produse mai sănătoase, spre exemplu”, spune Dan Butler.

Lansat în urmă cu doi ani, programul a ajuns la 1,6 milioane de membri. Teodor Gurgui, mobile, loyalty & UX development manager în cadrul Carrefour România, spune că Act for Good, program disponibil în aplicaţia Carrefour, oferă beneficiile unui card de fidelitate, cu oferte speciale şi acces la experienţe, dar are şi o componentă de a face bine comunităţii printr-o donare de puncte.  „Dezvoltat şi creat exclusiv în România, Act for Good integrează nevoile consumatorilor cu cele ale producătorilor locali într-un program complet. În cei doi ani de la lansare, prin intermediul platformei de loialitate, Carrefour a realizat peste 300.000 de donaţii, a sprijinit 24 de ONG-uri partenere, a oferit 56 de experienţe unice, precum degustări la cramele din programul Deschidem Vinul Românesc sau grădinărit în Grădina Noastră din Vărăşti, şi a activat peste 243 de provocări ce le-au adus clienţilor vouchere şi premii.”

Deşi primele programe de loialitate din retailul alimentar au apărut acum circa cinci ani, există companii care au intrat recent în horă. Este cazul Profi, care s-a aşezat la această masă în aprilie 2022. Reţeaua a integrat programul de loialitate în apliaţia ProfiAPP, iar astăzi acesta are 1,75 de milioane de participanţi. „Aplicaţia Profi şi interacţiunea directă cu clienţii permit o înţelegere mai profundă a comportamentului de consum”, spun reprezentanţii reţelei. Ei adaugă că vor să adăuge noi funcţionalităţi în aplicaţie, inclusiv notificări personalizate şi recomandări bazate pe preferinţele individuale ale clienţilor. De asemenea, intenţionează să extindă parteneriatele pentru a oferi avantaje suplimentare prin intermediul acestui program de loialitate. Executivul de la IGD spune că unii furnizori ai retailerilor plătesc pentru a fi parte a acestor promoţii din aplicaţii, astfel că pentru comercianţi, programele de loializare devin nu doar instrumente de cercetare, ci şi surse de venituri. „Pentru a-i atrage şi fideliza pe consumatori, va fi nevoie de diferenţiere. Ce se întâmplă pe alte pieţe europene poate reprezenta un indicator pentru ce va urma şi în România. Vedem tot mai multe programe de tip abonament, ce oferă consumatorior discounturi mai mari sau livrare gratuită în cazul cumpărăturilor online, iar asta în schimbul unei sume lunare sau anuale.” Un astfel de program este Genius, al grupului eMAG, care cuprinde pe lângă retailerul cu acelaşi nume şi supermarketul online Freshful.

Dan Butler mai spune că anumite categorii de clienţi vor fi targetate de anumite cluburi ale căror baze vor fi puse de retaileri. Poate fi vorba, spre exemplu, de familii tinere, care pe baza apartenenţei la un anumit club, vor putea primi reduceri la produsele pentru copii. Sau chiar vor primi articole-cadou.„Ne propunem să ducem programul nostru de loializare la următorul nivel: comunităţi de clienţi, promoţii ultrapersonalizate, noi categorii de experienţe, beneficii extinse, responsabilitate şi sustenabilitate, servicii şi parteneri”, confirmă Tiberiu Dăneţiu, director de marketing la Auchan România. Programul de fidelitate MyCLUB Auchan a fost lansat în urmă cu doi ani şi a ajuns la peste 1,5 milioane de membri. „În timp, MyCLUB Auchan a evoluat, iar astăzi este un adevărat club cu reduceri pe loc la cumpărături, cu soluţii de economisire precum bani înapoi pentru cumpărăturile efectuate - acordaţi ca bonus pe cardul de fidelitate, cu promoţii personalizate sau oferte acordate unor grupuri de clienţi (părinţi, pasionaţi de sport sau consumatori fideli de anumite categorii de produse), cu servicii dedicate în exclusivitate membrilor, cu experienţe inedite (precum excursii cu autorulota sau vizite la fabrici artizanale de bere etc.). Există, de asemenea, acţiuni concrete prin care membrii să contribuie la protejarea planetei, dar şi la alte acţiuni de responsabilitate şi sustenabilitate.” Tiberiu Dăneţiu spune că marketingul modern este unul al segmentării şi al personalizării bazate pe date, al relaţiei unu la unu bidirecţionale. Datele permit retailerului să îşi construiască mai bine sortimentaţia, să adapteze politica promoţională, să comunice mai eficient. „În cadrul programului de loialitate Penny Loyalty se regăsesc oferte speciale pentru utilizatorii de card Penny, vouchere dedicate acestora exclusiv în aplicaţie, dar şi campanii punctuale pe care le derulăm de-a lungul întregului an. Avem, în acest moment, aproximativ 2 milioane de membri înrolaţi în programul de loialitate. Dintre acestia, aproximativ 50% au fost activi în ultimele şase luni”, confirmă oficialii discounterului german Penny importanţa şi popularitatea acestor programe în rândul consumatorilor autohtoni.


Unii furnizori ai retailerilor plătesc pentru a fi parte a promoţiilor din aplicaţii şi din schemele de fidelizare, astfel că pentru comercianţi, programele de loializare devin nu doar instrumente de cercetare, ci şi surse de venituri.


Oamenii caută oferte şi promoţii şi astfel sunt tentaţi să se alăture unuia sau mai multor programe de loializare oferite de retailerii alimentari, mai ales că în România o bună parte din venit (circa 30%) merge către bunuri de larg consum. Totuşi, aceste instrumente nu sunt benefice doar consumatorilor, ci şi retailerilor care, într-o perioadă dificilă, cu putere de cumpărare în scădere, caută tot mai multe modalităţi pentru a câştiga cotă de piaţă. Astfel, un client fidel este acum mai valoros decât acum câţiva ani când erau bani în piaţă şi când oamenii aveau disponibilitate să cheltuie. „Vom continua să vedem scheme de loializare dezvoltate de retaileri pentru că şi ei beneficiază de pe urma lor. Acestea oferă date vitale despre comportamentul de consum, astfel încât companiile vor putea personaliza ofertele şi vor putea fideliza clienţii. Plus că aceste aplicaţii sunt şi o modalitate de promovare targetată ce oferă retailerilor oportunitatea să obţină venituri suplimentare (banii plătiţi de producători – n.red.) într-o perioadă dificilă, în care marjele sunt în scădere”, e de părere analistul de la IGD. Într-un an marcat de inflaţie record, deci de scumpiri pe bandă rulantă, unele produse chiar dublându-şi preţul, este interesant de observat şi ce s-a întâmplat cu profitul marilor retaileri. Deşi reţelele au anunţat în mod frecvent că au absorbit o bună parte din majorările de preţ (deci că şi-au diminuat marja) sau că nu au adăugat nimic peste scumpirile venite de la furnizori, cifrele arată că profitul net a crescut în cazul majorităţii. Profi şi Cora sunt singurele reţele pe pierdere netă - lucru neschimbat faţă de 2021, în timp ce Metro şi Kaufland şi-au diminuat profitul cu 41,5% şi, respectiv, 0,3%. Toţi ceilalţi şaşe jucători au anunţat creşteri de câştig net. Mai mult decât atât, la unii actori avansul este mult peste cel al cifrei de afaceri, semn că şi-au îmbunătăţit marja, nu că şi-au redus-o. Lidl, Selgros, Auchan şi Mega Image sunt cele mai evidente exemple, creşterea profitului fiind două până la opt ori mai rapidă decât cea a cifrei de afaceri. Cumulat, profitul net din comerţul modern a ajuns la un pas de 2,5 mld. lei, cu 13,3% peste nivelul din 2021. Avansul profitului a fost sub cel al cifrei de afaceri, însă acest lucru s-a datorat în special pierderilor Profi, de 286 mil. lei, mai mult decât duble faţă de 2021. Cifra de afaceri cumulată a celor zece jucători din comerţul modern s-a apropiat pentru prima dată de pragul de 100 mld. lei, după o creştere de 18,5% versus 2021. Aceste evoluţii sunt specifice însă anului trecut, un an în care deşi comportamentul de consum a dat semne de schimbare, în special în semestrul secund, retailerii nu au apelat la arma ofertelor. În 2023 însă, lucrurile s-au schimbat. Moda promoţiilor şi a reducerilor a revenit în acest an în marile lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri, retailerii moderni apelând din nou mai activ la această „armă” pentru a anima consumul privat care este afectat de o inflaţie în continuare de două cifre, adică de peste 10%. Astfel, în primul trimestru din acest an, ponderea vânzărilor la promoţie în total vânzări din comerţul modern a ajuns la 22%, în urcare de la 20,4% la nivelul lui 2022, arată datele companiei de cercetare de piaţă RetailZoom. Mai exact, din 100 de lei cheltuiţi de un român, 22 de lei au mers către produse la ofertă. O parte dintre oferte sunt cele oferite prin programele de loialitate. Această evoluţie reprezintă o schimbare de direcţie după ce în ultimii ani ponderea vânzărilor la promoţie în total vânzări din comerţul modern s-a situat pe un trend descendent, coborând de la 25% în 2018 la 20,4% anul trecut. Astfel, anul acesta apare prima mişcare în sens opus. Iar programele de fidelizare nu fac decât să pună umărul la acest trend.

Cu cât oamenii vor folosi mai mult aplicaţiile şi cardurile lanţurilor de supermarkerturi şi hipermarketuri, cu atât acestea vor şti mai bine ce mănâncă şi ce bea fiecare, ce cumpără şi ce caută. La fel ca în cazul inteligenţei artificiale şi al reţelelor de sociale, aceste programe de loializare pot fi văzute ca un instrument benefic de către consumatori sau ca o formă de control al comportamentului la cumpărături. Răspunsul variază. Iar diavolul stă în detalii.    ■

Fidelitate înainte de toate?

Ce programe de loialitate au conturat marii retaileri

Retailer:

Carrefour

Program de loialitate: Act for Good

Lansare: 2021

Număr de membri: 1,6 milioane de clienţi activi din aplicaţie

Descriere:

Prin programul Act For Good, accesibil prin Carrefour App, clienţii primesc la fiecare sesiune de cumpărături puncte, oferte exclusive sau au şansa să deblocheze vouchere ori experienţe. Totodată, programul are şi o componentă socială.

„În cei doi ani de la lansare, prin intermediul platformei de loialitate, Carrefour a realizat peste 300.000 de donaţii, a sprijinit 24 de ONG-uri partenere, a oferit 56 de experienţe, precum degustări la cramele din programul Deschidem Vinul Românesc sau grădinărit în Grădina Noastră din Vărăşti, şi a activat peste 243 de provocări ce le-au adus clienţilor vouchere şi premii.”

Comerciant:

Metro

Program de loialitate:

METRO PLUS

Lansare: 2017

Număr de membri: peste 50.000 de antreprenori HoReCa şi revânzători

Descriere:

Pentru a fi eligibili în cadrul programului, clienţii Metro România, persoane juridice, trebuie să aibă cel puţin o achiziţie lunară şi o valoare totală a achiziţiilor de peste 15.000 de lei/lună pentru un bonus de 1% din sumă sau de peste 25.000 de lei/ lună pentru un bonus de 2% din valoare. În cazul în care clientul este şi partener al LaDoiPaşi, el primeşte un bonus suplimentar de 1,5% din valoarea achiziţionată.

Punctele de loialitate acumulate (1 leu = 1 punct bonus) pot fi folosite ca metodă de plată complementară la achitarea facturii în magazinele Metro România, clienţii putând să utilizeze puntele pentru a acoperi până la 50% din valoarea unei facturi. Punctele acumulate într-o lună au o valabilitate de şase luni de la data acordării lor.

Retailer:

Penny

Program de loialitate: Penny Loyalty

Lansare: 2018 (relansare după un refresh al programului odată cu legea GDPR)

Număr de membri: circa 2 milioane de membri

Descriere:

În cadrul programului de loialitate se regăsesc oferte speciale pentru utilizatorii de card Penny, vouchere dedicate acestora exclusiv în aplicaţie, dar şi campanii punctuale derulate de-a lungul întregului an.

Clienţii primesc oferte dedicate programului de loialitate (produse la preţuri speciale, concursuri sau tombole cu premii). Pe de altă parte, le sărbătorim ziua de naştere cu discounturi la cumpărături şi sunt primii care află noutăţile săptămânii, astfel încât să vină cu lista de cumpărături gata pregătită.”

Retailer:

Kaufland

Program de loialitate: Kaufland Card

Lansare: 2019

Număr de membri: peste 3 milioane de persoane folosesc Kaufland Card (fie în varianta digitală, fie cardul fizic)

Descriere:

Programul de loialitate Kaufland Card a fost lansat în 2019, iniţial ca program pilot în România, iar ulterior a fost implementat în toate ţările în care grupul e prezent.

Pentru a se înscrie în program, clienţii trebuie doar să descarce aplicaţia „Kaufland – Oferte şi noutăţi” şi să îşi configureze noul cont de client.

„Aplicaţia oferă acces uşor la Kaufland Card, reduceri speciale în locaţiile noastre şi ale partenerilor, dar şi posibilitatea de a colecta stele pentru şi mai multe oferte.”

Pentru cei care preferă varianta fizică a cardului, acesta poate fi obţinut la biroul de informaţii din incinta magazinelor Kaufland.

Retailer:

Auchan

Program de loialitate:

MyCLUB Auchan

Lansare: 2021

Număr de membri: peste 1,5 milioane

Descriere:

MyCLUB Auchan oferă reduceri pe loc la cumpărături, soluţii de economisire precum bani înapoi pentru cumpărăturile efectuate - acordaţi ca bonus pe cardul de fidelitate, promoţii personalizate sau oferte acordate unor grupuri de clienţi (părinţi, pasionaţi de sport sau consumatori fideli de anumite categorii de produse), servicii dedicate în exclusivitate membrilor clubului, experienţe inedite (excursii cu autorulota sau vizite la fabrici artizanale de bere etc.). El oferă şi acţiuni concrete prin care membrii să contribuie la protejarea planetei sau la alte acţiuni de responsabilitate şi sustenabilitate.

Retailer:

Profi

Program de loialitate: ProfiAPP

Lansare: 2022

Număr de membri: 1,75 de milioane

Descriere:

Programul oferă avantaje specifice, inclusiv oferte targetate, vouchere, jocuri cu premii ce constau în produse gratuite şi bonusuri în lei, în funcţie de achizitiile lunare pe care clienţii le fac.

Retailer:

Mega Image

Program de loialitate: Connect

Lansare: 2018

Număr de membri: peste 1 milion de utilizatori activi

Descriere:

Pe baza acestui card, clienţii pot beneficia zilnic de oferte specifice semnalizate în magazine, pot acumula puncte de fidelitate care le oferă reduceri reale pentru fiecare sesiune de cumpărături şi pot avea oferte personalizate conform istoricului de cumpărături.

Notă: Business Magazin a trimis solicitări tuturor celor zece jucători din comerţul modern local, dar Lidl, Selgros şi Cora nu au răspuns.

Sursă: Companiile

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.