Clinicile medicale nu se plang de criza
Clinicile medicale private nu se plang de criza. Mai mult, anticipeaza o crestere cu 10% a pietei serviciilor lor in 2010, chiar daca nu atat pe seama clientilor companii, care le asigura grosul afacerilor, ci mai curand pe seama celor individuali.
"Cred ca toata lumea traieste intrarea in 2010 cu aceleasi spaime, pentru ca oricat de izolat ar fi domeniul sanatatii de restul economiei, e greu de crezut ca, in conditiile in care economia nu functioneaza bine, am putea face o figura frumoasa si sa ne continuam dezvoltarea in acelasi ritm de pana acum", afirma prudent Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea, care marturiseste ca singurul lucru de care se teme cu adevarat este o prelungire a crizei dincolo de un orizont rezonabil de inca jumatate de an sau de o noua ajustare pe pietele de capital internationale, urmata de inca un val de scadere economica. Desi semnalele care vin dinspre pietele dezvoltate din Vest par a fi pozitive, managerii companiilor din domeniu par mai retinuti ca niciodata. "Ar fi o pozitie hazardata din partea oricui din Romania sa exprime opinii legate de economie si care sa anticipeze miscari in piata", sustine directorul CMU.
Reprezentantii companiilor medicale cad de acord ca, la nivelul anului 2009, cel mai neplacut lucru care s-a intamplat a fost incetinirea ritmului investitiilor din piata, adica a motoarelor de crestere pentru anii urmatori. Zona cel mai puternic afectata de criza in domeniul sanitar a fost insa cea care a depins de rambursari ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In schimb, clinicile private s-au dovedit rezistente la criza, fara a intampina problema lichiditatilor, declara recent Mihai Marcu, presedintele si unul dintre actionarii furnizorului de servicii medicale MedLife. "Suntem intr-o zona mai ferita, in care putem sa ne gandim pe un orizont de timp mai lung si sa vedem in continuare cum putem sa ne asiguram cresterea in 2011 si 2012", afirma si Sergiu Negut.
Preturile practicate de clinicile private au ramas la nivelul anului 2008, companiile nefiind puse in situatia unei ajustari radicale a preturilor. Criza a lovit insa alte firme, astfel ca pentru 2010, cresterea zonei de clienti corporatisti ai clinicilor private (care reprezinta acum circa 60% dintre clienti) se va incetini. Mihail Marcu estimeaza pentru acest an o crestere cu 5% a segmentului de clienti companii si cu un sfert a celui de clienti individuali. In total, estimarile cresterii pietei se situeaza in jur de 10%. Marcu prevede o valoare totala a pietei de 400 de milioane de euro pana la sfarsitul lui 2010, in timp ce Sergiu Negut spune ca, in functie de cum va evolua criza, ar putea ajunge la 450 de milioane. Oricum insa, o eventuala crestere a economiei intr-un timp foarte scurt nu se va reflecta imediat in cresterea consumului de servicii medicale, ci in dezvoltarea investitiilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro