Aveţi mai mult timp în perioada sărbătorilor? Iată locurile unde veţi putea să ieşiţi în următoarea perioadă - cele mai noi şi inedite cafenele din Bucureşti

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 27 decembrie 2023 210 afişări

Pe o piaţă a cafenelelor de specialitate în continuă ascensiune, Bucureştiul s-a împodobit cu zeci de astfel de localuri care mai de care mai atrăgătoare. Cafeaua este bună, amenajarea interioară ştie pe ce puncte sensibile să mizeze, aşa că mai e nevoie doar de o companie plăcută. Sau, de ce nu, chiar şi fără companie ne putem desfăta cu o asemenea bogăţie de oferte. Business MAGAZIN a făcut o selecţie – subiectivă – a unora dintre cele mai cool cafenele din Bucureşti. Dacă vreŢi să le aflaţi poveştile pe scurt, citiţi materialul de mai jos şi apoi nu ezitaţi să le vizitaţi pentru o cafea bună.

1. AM PM Coffee

Cafeneaua lui din Sibiu, care s-a transformat într-un obiectiv în sine pentru bucureştenii amatori de cafea de specialitate, i-a condus lui Bogdan Berdacovici paşii către următorul nivel. Aşa că în 2022 el a mai aruncat o ancoră cu numele AM PM Coffee şi în afara Sibiului, în Bucureşti. Astăzi, pe strada Paris la numărul 7A, îşi aşteaptă discret cafegiii localul AM PM Coffee, cu un stil de amenajare asemănător unei jungle urbane, care aduce natura mai aproape.

Proiectul de design poartă semnătura PickTwo Studio, un birou de amenajări care şi-a mai pus amprenta pe numeroase alte localuri emblematice din Bucureşti. La AM PM Coffee, după cum şi numele o sugerează, ideea este de a putea petrece timp atât dimineaţa, cât şi seara. Practic, în prima parte a zilei, clienţii vin pentru cafea şi gustări, în vreme ce seara, locul se transformă într-un hotspot cultural şi social nest, cu cocktailuri, ateliere tematice sau evenimente de degustare. Comună pentru toată ziua este pofta de networking.

2. BOB George

În 2023, familia BOB – născută de la cafeneaua cu acelaşi nume – s-a mărit cu un nou membru, în Centrul Vechi al Capitalei, pe numele său BOB George. Proiectul îi are ca fondatori pe Costin Popescu şi Bogdan Cutuş, doi oameni pasionaţi de gastronomie şi ospitalitate, cărora li s-au alăturat ulterior Paul Ungureanu şi Alexandru Niculae. Cel mai nou proiect al lor, BOB George, se află pe strada Lipscani din Bucureşti, la parterul Palatului Dacia-România, un loc tranzitat de numeroşi turişti şi care pare că renaşte de ceva timp, odată cu deschiderea mai multor baruri, cafenele şi restaurante în zonă. Cafeneaua este rezultatul unui parteneriat cu Art Safari, cel mai mare conglomerat de expoziţii de artă din România, şi BCR. Spaţiul face parte din Palatul Dacia-România, monument istoric de valoare naţională, înscris în Lista Monumentelor Istorice.

3. ÎnCotro Specialty Coffee

Alexandru Militaru a făcut cunoştinţă cu cafeaua de specialitate pe când locuia în Germania, la Düsseldorf. Acolo, împreună cu tatăl lui, se ocupa de o firmă de construcţii fondată chiar de ei. Tentat de ideea de a-şi deschide propriul local care să aibă cafeaua în prim-plan, a făcut un research asupra pieţei locale, iar la finalul anului 2022 a găsit un spaţiu pe strada Ana Davila din Bucureşti, unde a deschis ÎnCotro Specialty Coffee, o cafenea discretă în inima cartierului Cotroceni din Bucureşti. Pentru nume, Alexandru s-a sfătuit cu un prieten, care a ajuns la acest joc de cuvinte ce ilustrează şi poziţionarea geografică a cafenelei. Cafeaua este astfel calea de mijloc între traseele continue de „du-te – vino” ale oamenilor.

4. K53

Nu departe de Cişmigiul cel romantic, vizavi de Facultatea de Drept din Bucureşti, într-un spaţiu pe lângă care cu toţii am trecut fără să-i dăm prea mare importanţă, cumva ascunsă, de la sfârşitul anului 2022 şi-a stabilit „reşedinţa” K53, o cafenea care nu se mulţumeşte să fie doar atât, ci a găsit o atracţie şi pentru cei care împart pasiunea cafelei cu cea pentru artă. În „K53”, „K” reprezintă numele bulevardului Mihail Kogălniceanu, cel care face legătura între piaţa cu acelaşi nume şi Piaţa Operei şi pe care se află şi cafeneaua. Iar „53” este numărul înscris pe clădire, la exterior. Fondatoarea cafenelei este Cristina Radu. Conceptul localului este armonizarea cafelei cu arta, spaţiul găzduind expoziţii artistice şi evenimente culturale.

5. Murale

La intersecţia dintre cafenea de specialitate, terasă primitoare şi spaţiu de (co)working, se află Murale, un loc care a apărut ca o consecinţă a unui mix de împrejurări din care s-a născut o singură concluzie: era nevoie de aşa ceva în zonă. În ce zonă? Nu departe de Piaţa Dorobanţi, un areal de altfel dinamic, dar unde oamenii voiau un spaţiu care să îmbine necesitatea cu plăcerea. În urmă cu opt ani, Ionuţ Ciobanu şi Oana Nedelea au deschis, la parterul unei mici clădiri de pe strada Radu Beller 25, două businessuri – un barbershop – Foarfeca şi Briciul – şi un salon de înfrumuseţare pentru femei – Fatal Studio. La începutul anului 2021, au hotărât să transforme grădina de bloc de care dispuneau în spaţiul care este acum, adică o terasă care funcţionează (şi) ca o cafenea de specialitate, numai bună de găzduit conversaţii şi întâlniri în orice anotimp prietenos. La Murale se întâlnesc clienţii celor două businessuri de înfrumuseţare – barbershopul şi salonul, clienţi care vin, de obicei, cu o oră înainte de programare doar pentru a se bucura de cafea. Tot pe la Murale trec şi oamenii care lucrează la clădirile de birouri din zonă şi se opresc repede pentru o cafea to go.

6. NOI Coffee Bar

Proiectul cafenelei NOI din apropierea Parcului Carol din Bucureşti a luat naştere din plimbările lui Vlad Graţianu şi ale lui Aysel Ali spre birou, când au văzut un spaţiu de închiriat şi a fost dragoste la prima vedere. Dorinţa de a avea propria cafenea era deja în mintea lor de câţiva ani. Spaţiul se află la un colţ de stradă, pe calea Şerban Vodă, acolo unde, până în mai 2023, a contribuit la formarea unei comunităţi o altă cafenea, TETO. Din iunie însă, TETO s-a mutat într-o casă nouă, în Cartierul Armenesc, lăsând astfel în urmă un loc gol pentru o nouă poveste care acum se scrie, cea a NOI Coffee Bar. Locul preluat de la cafeneaua anterioară a fost gândit şi decorat de la zero, Vlad şi Aysel implicându-se în toate etapele, de la început până la sfârşit. Ce au obţinut este un local într-un stil minimalist cu accente moderne. Atrag în mod special atenţia portretele de pe pereţi şi tapetul din separeu. NOI este un loc potrivit şi pentru cei care poftesc la un mic dejun sau brunch luat în oraş, dar şi pentru aceia care doar au nevoie de o gustare care să le iasă în cale.

7. Ruby

Când doi prieteni greci se asociază cu o româncă şi îşi pun în minte să ducă savoarea mediteraneană mai departe de ţara lor natală, s-ar putea să iasă un business care să le lase gura apă celor pe care îi vizează. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, cu Ruby, un local tip cafenea deschis pe Calea Victoriei chiar lângă iconicul hotel Radisson Blu, care integrează mai multe tentaţii pentru cei care îi trec pragul. Ideea le-a aparţinut lui John Younis şi George Argentopoulos, doi greci care s-au mutat în România, iar ea s-a bucurat să fie parte din poveste. Lor li s-a alăturat Raluca Răsădean. Toţi trei au experienţă în lumea corporate şi s-au mai implicat în trecut în alte proiecte antreprenoriale. George Argentopoulos este cel care a deţinut rolul de CEO al grupului de restaurante Sphera Franchise Group, cu KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în portofoliu, precum şi funcţia de director în cadrul dezvoltatorului imobiliar Băneasa Developments, care deţine mallul Băneasa Shopping City din Bucureşti. John Younis are şi el experienţă în cadrul proiectului Băneasa, fiind director general la Grand Cinema Băneasa timp de opt ani. Cât despre Raluca Răsădean, ea este fondatoare a unui business cu saloane de înfrumuseţare, Rouge Nail Bar, având totodată experienţă în organizarea de evenimente şi în agenţii de branding şi marketing. Ruby este nu doar despre cafea bună, ci şi despre nuci şi ciocolată.

8. Sip Sip Social Place

Una dintre cele mai noi cafenele din zona Timpuri Noi din Bucureşti este Sip Sip, un business care îi are ca fondatori pe  Alina şi Daniel Duţu. Ei au preluat o fostă cafenea pentru a da viaţă alteia, pregătită să se integreze în comunitatea deja formată. Au îmbogăţit oferta cu zona de patiserie şi băcănie, venind cu o selecţie de produse artizanale şi cu un segment de băuturi alternative organice precum kombucha, matcha, chai sau apă de cocos. Numele a fost ales cu ajutorul unei echipe de oameni creativi din industria de advertising şi porneşte de la simplul gest de a sorbi cafeaua, „to sip” fiind traducerea în limba engleză pentru „a sorbi”. Spaţiul Sip Sip a fost amenajat în colaborare cu echipa de arhitecţi de la Altro Studio Design, scopul urmărit fiind creionarea unei atmosfere luminoase, verzi, sustenabile, alternând elemente calde de lemn cu structuri metalice industriale, invadate pe alocuri de zone verzi explozive ca o continuare firească a parcului ce se regăseşte dincolo de ferestrele coffee shopului. Lumina joacă un rol central, fiind elementul care încălzeşte şi însufleţeşte spaţiul şi punând accent pe procesul artizanal de extracţie a cafelei.

9. Throwback Coffee & Stories

În inima Cotroceniului, poate cel mai boem cartier al Bucureştiului, Throwback Coffee & Stories este liantul care leagă nu doar locuitorii din zonă, ci şi pe cei veniţi din alte colţuri ale oraşului pentru a se integra în atmosfera desprinsă parcă din romanele secolului trecut. Cafeneaua are, la rândul ei, o poveste parcă luată din cărţi, iar Raluca Taifas este naratorul, alături de partenerul ei, fotbalistul Raul Costin. Cafeneaua şi-a găsit locul într-o casă veche, al cărei design actual poartă acum semnătura Ralucăi. Pentru nume, după îndelungi căutări, a ajuns la Throwback, cuvântul englezesc pentru „întoarcere”, la care a adăugat sintagma „Coffee & Stories”, adică mijlocul prin care poate avea loc acest proces de rememorare. Într-o abundenţă de localuri noi, aşa cum se vede astăzi, cu precădere cafenele, ce contează, crede Raluca, este să dai mai departe poveşti, să te diferenţiezi şi să vii cu nume noi, inovative, cu poveşti simple, frumoase, pentru că nu doar cifrele contează.

10. Wildwood Coffee & Cocktail Bar

Wildwood, New Jersey, Statele Unite ale Americii. Locul în care Anda Văleanu şi Mihăiţă Iftimie au aterizat în vremea în care erau la facultate, printr-un program dedicat studenţilor. Câteva experienţe fabuloase şi câţiva ani mai târziu, Wildwood s-a mutat în Bucureşti, undeva în zona Victoriei, unde cei doi tineri au adus frânturi din ceea ce i-a fascinat dincolo de ocean şi le-au reunit într-o cafenea de specialitate luminoasă, primitoare, armonioasă, pentru cei cu nasul fin şi papilele gustative antrenate. Finalul zilei transformă localul în cocktail bar, un concept nu prea popular pe piaţa locală, dar pe care Anda şi Mihăiţă încearcă să-l consolideze. Poziţionarea Wildwood în categoria cafenelelor de specialitate este o distincţie în sine, cred cei doi tineri, care văd în asta totodată şi o responsabilitate, pentru că ei vor să păstreze o reputaţie bună acestui tip de localuri, din ce în ce mai răspândite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OUT-IN-TOWN,
cafea cafenea,
cafenele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.