Cine este tânărul care vinde cele mai deştepte bijuterii din România: "Clienţii revin la magazin de şase ori cu aceeaşi bijuterie"
O afacere cu brăţări talisman începută într-un butic din Danemarca s-a extins în 30 de ani pe şase continente datorită unui truc de marketing care poartă noroc şi în ziua de astăzi magazinelor brandului.
Ziua în care ţi-ai luat permisul de conducere sau ziua în care ai văzut turnul Eiffel pot fi motive pentru cumpărarea unei bijuterii„, descrie Lucian Adochiţei, country manager al Pandora Jewelry pentru România şi Moldova, conceptul cu bijuterii personalizate pe care se bazează brandul internaţional.
Fondată de un mic bijutier din Danemarca în 1983, afacerea a ajuns pe toate continentele după introducerea conceptului de „brăţări talisman„. Pe piaţa locală, preţul pentru un astfel de produs porneşte de la 59 de lei şi poate ajunge la 2.000 de euro, în funcţie de numărul de experienţe pe care vrea să şi le amintească posesoarea bijuteriei. Până acum, circa 10.000 de astfel de brăţări au fost cumpărate de români, alături de alte bijuterii din metale preţioase cu o valoare cuprinsă între 14 şi 24 de carate existente în portofoliul Pandora. Lansată pe piaţa autohtonă în iarna anului 2011, compania a ajuns la o cifră de afaceri de 700.000 de euro şi la un profit net de circa 30.000 de euro. Adochiţei este responsabil de activiteatea celor două magazine din Bucureşti şi a celui din Constanţa, dar brandul este prezent şi prin două francize, în Iaşi şi în Cluj şi prin intermediul a circa 30 de puncte de desfacere în cadrul magazinelor multibrand: Sabrini, Be in Time, Splend’or, B&B Collection şi Cellini.
Talismanele i-au adus noroc lui Adochiţei, care, până să lucreze în cadrul reţelei internaţionale de bijuterii, şi-a testat abilităţile de antreprenor cu o afacere de producţie de mobilă la comandă, a lucrat în publicitate în cadrul unui trust media şi a fost manager de retail pentru un distribuitor de produse farmaceutice pentru animale. Pasionat de marketing, spune că nu există mari diferenţe între activităţile anterioare şi afacerea cu bijuterii, domeniu în care a intrat în 2010, cu un magazin propriu. A preferat totuşi să se dedice afacerii Pandora atunci când danezii şi-au extins activităţile din Europa Centrală şi de Est, preluând conducerea acestora pentru România şi Republica Moldova, singurele ţări din regiune în care brandul nu era prezent. După ce în 2009 a intrat pe piaţa din Polonia, unde, potrivit managerului, toate brandurile au performanţe cu 20-30% mai bune decât în România, reţeaua a ajuns pe piaţa autohtonă la sfârşitul lui 2011, mizând pe apetitul românilor pentru branduri internaţionale.
Lansarea din Republica Moldova va fi făcută în următoarele luni, prin intermediul unui partener care va lansa două magazine. „Deşi este o piaţă asemănătoare cu cea din România, proporţia bijuteriilor de brand este mică, la putere fiind încă cele turceşti sau ruseşti„, descrie Adochiţei comportamentul clienţilor din vecinătate.
În România însă, piaţa de bijuterii şi ceasuri de brand este evaluată la 90 de milioane de euro, fiind compusă din circa 20 de jucători. Aceasta este dominată în prezent de retailerul de bijuterii B&B, cu o cifră de afaceri de circa 40 milioane de euro, de compania italiană de produse de lux Sodo Migliori - care operează pe piaţa autohtonă magazinele Paul&Shark, Swarowski şi Cellini, cu o cifră de afaceri de circa 20 mil. euro - şi de retailerul de bijuterii Sevda, cu afaceri estimate la circa cinci milioane de euro. Pandora ocupă deocamdată locul 17 în lista „bijutierilor„ autohtoni din segmentele premium şi de lux, într-o piaţă aflată la 10% din valoarea afacerilor globale ale danezilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro