Fotoreportaj: Reteta turcilor de iesire din recesiune
Luna trecuta, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit prognoza de crestere economica a Turciei in crestere, la 3,5%, pentru anul 2010, ceea ce ar face din Turcia una dintre primele economii emergente care vor depasi criza.
Pe strazile Istanbulului, criza economica nu se vede: comerciantii au terasele si buticurile pline de clienti, iar magazinele de pe principala artera comerciala a cartierului Taksim sunt neinca-patoare pentru turisti. Numarul de straini care viziteaza Turcia a fost de 15 milioane in primele sapte luni ale anului, in crestere cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului 2008. Turismul este o sursa importanta de venituri pentru turci: anul trecut a contribuit cu 22 miliarde de dolari (15 mld. euro) la PIB, care a fost anul trecut de 741 mld. dolari (506 mld. euro). Nici sectorul constructiilor nu pare afectat in orasul de pe Bosfor: zgarie-norii din partea asiatica si lucrarile de infrastructura se dezvolta in continuare rapid, datorita investitiilor straine. Intr-un perimetru de cativa kilometri se afla hotelurile unor lanturi internationale precum Ritz-Carlton, Intercontinental, Hyatt si Swissotel, dar si un hotel in constructie, care ar putea fi finalizat anul viitor.
Toate aceste semne ridica intrebarea daca turcii chiar sunt atat de ocoliti de criza precum pare. "Ne asteptam ca economia turceasca sa isi revina mai rapid decat in oricare alta tara emergenta din Europa", declara inca de acum cateva luni Manik Narain, economist al bancii Standard Chartered, in timp ce BERD estimeaza acum ca, la anul, economia Turciei va creste cu 3,5%. Analistii de la Barclays prevad la randul lor pentru anul viitor o crestere de 3%, cea mai mare din regiune. Cum a reusit acest stat performanta de a atenua impactul crizei? Raspunsul rezida in lectia invatata de-a lungul anilor din numeroasele crize interne care au zguduit tara.
Cel mai important atu pe care turcii l-au avut a fost sistemul bancar. Dupa criza din 2001, cu un PIB in contractie cu 8,5%, o inflatie de 86% si o depreciere fara precedent a lirei, guvernul turcesc a lansat un program de reglementare a sectorului financiar. Noile reguli stabilite de autoritatea din domeniu au transformat sectorul bancar intr-unul eficient si competitiv, ceea ce a dus la o crestere a incre-derii investitorilor straini, materializata in investitii straine directe masive. "Am initiat reforme structurale cuprinzatoare dupa criza din 2001, care au dus la cresterea stabilitatii macroeconomice si au imbunatatit sanatatea sectorului bancar, oferind protectie impotriva socurilor externe", declara vicepresedintele turc Ali Babacan.
Sistemul bancar turcesc a scapat treptat de activele toxice pe care le detinea si s-a orientat catre sectorul real al economiei si spre creditarea populatiei. "Creditele de consum au fost franate la sfarsitul anului 2008, din cauza contextului mondial nefavorabil, dar pe parcursul acestui an s-a dat drumul din nou la creditare, iar in aprilie s-a revenit la situatia dinainte de criza", sustine Ali Toga Zaim, directorul de marketing al Ulker, companie ce activeaza in domeniul alimentar. Datorita surselor de finantare disponibile la costuri reduse, consumul a inceput din nou sa creasca, in special in industria alimentara, cel mai putin afectata de criza. "Fara mancare nu se poate, de aceea am continuat sa inregistram cresteri in acest sector", spune Zaim. El adauga ca alte segmente, precum produsele de ingrijire personala, au suferit scaderi la inceputul anului, dar si-au revenit pe parcurs.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro