Mondex Sibiu, in ciorapii insolventei
Dupa analiza dosarului de insolventa a Mondex, administratorul judiciar insista ca firma sibiana nu este nevoita sa vanda nimic. In afara de ciorapi.
Marcel Tichil, administratorul judiciar desemnat in cazul insolventei Mondex, asteapta cu nerabdare mijlocul lunii noiembrie. Atunci va expira termenul de inscriere a creantelor pe care le au creditorii producatorului de ciorapi si i se va confirma - sau nu - ca Mondex este una dintre insolventele care ar putea fi salvata de la faliment. Tichil, care lucreaza la Relco Active SPRL din Sibiu si care are la activ doua insolvente salvate de la faliment in 2005 (Dealul Ocnei SA si Sibif SA), spune ca scenariul in care Mondex va iesi in picioare din procesul de insolventa este chiar posibil.
Cristian Ionescu, director al Coface Romania, spune ca, in cele mai multe cazuri, insolventele nu duc nicaieri: "Din 10 dosare, daca in unul sau doua se rezolva problema, este un mare succes". Pesimismul lui Ionescu se bazeaza pe cifre: anul trecut, din cele peste 14.000 de firme care au intrat in insolventa, doar 2% dintre au reusit sa evite falimentul.
Pe de alta parte, arata practicienii in insolventa, aceasta solutie poate fi benefica pentru companiile care nu mai pot trece peste criza sau care au fost deja blocate de creditori. Scaderea pietei si a vanzarilor, chiriile mari si creditele luate pentru dezvoltare au fost motivele pentru care multe companii din retail au intrat anul acesta in insolventa. Pe langa Mondex, companii precum Trident, Leonardo, Ethos sau Spar nu au mai reusit sa isi plateasca datoriile catre stat si creditori. Un studiu realizat de Coface arata ca peste 50% din totalul insolventelor inregistrate in prima parte a lui 2009 au fost din comert si constructii.
Mondex a intrat in insolventa in august, cand Directia Generala a Finantelor Publice Sibiu i-a pus poprire pe conturi (compania acumulase 166.000 de euro datorii la bugetul de stat), dar si pe fondurile de marfa si pe banii pe care clientii Mondex ii datorau companiei. "Daca statul nu ar intervenit cu aceasta masura radicala, probabil ca societatea ar mai fi mers ceva vreme, dar in aceasta situatie a trebuit sa ia o masura de a se pune la adapost, caci altfel ar fi intrat in executari silite individuale haotice care ar fi afectat-o major", spune acum Marcel Tichil.
Admistratorul judiciar al Mondex povesteste ca s-a confruntat cu un paradox in privinta chiriilor anul acesta, deoarece mall-urile faceau reduceri substantiale noilor veniti, dar s-au aratat destul de inflexibili cu cei vechi, cerandu-le sa respecte chiria agreata si solicitand chiar aplicarea de penalitati pentru intarzierea platilor. "La unele dintre mall-uri am renuntat la spatii, dar am lasat o portita deschisa: astfel, daca isi vor reconsidera politica de inchiriere, in privinta tarifelor, am putea sa pastram magazinele" adauga Tichil.
Cititi restul articolului in versiunea tiparita a BUSINESS Magazin.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro