Povestea lui Rudolf Lindt şi cum a apărut unul dintre cele mai cunoscute branduri de ciocolată din lume
Îndrăgostit, ca orice alt elveţian, de ciocolată, Rudolf Lindt a lansat un brand care îi poartă numele, cunoscut astăzi în toată lumea. Iar când a decis să vândă businessul, a încredinţat afacerea şi tehnica secretă de producţie tot unui ciocolatier elveţian, David Sprüngli-Schwarz. Rezultatul? Lindt & Sprüngli, o companie cu vânzări anuale de aproape 4 miliarde de euro.
Lindt s-a născut pe 16 iulie 1855, la Berna, în familia farmacistului şi politicianului Johann Rudolf Lindt şi al soţiei sale, Amalia Eugenia Salchli. Între 1873 şi 1875 a făcut ucenicie la Lausanne, la compania de ciocolată Amédée Kohler & Fils. Cu experienţa dobândită, în 1879 şi-a fondat propria fabrică de ciocolată în Mattequartier, o secţiune a oraşului vechi din Berna.
Antreprenorul a reuşit, de asemenea, să îmbunătăţească calitatea produselor companiei prin dezvoltarea unui dispozitiv de amestecare pe lungime a ciocolatei, tehnică care oferă o consistenţă mai fină şi permite evaporea aromelor nedorite. A fost, de asemenea, printre primii producători care au adăugat unt de cacao înapoi în masa de ciocolată, aceste două inovaţii contribuind în mare măsură la calitatea recunoscută internaţional a ciocolatei elveţiene. În 1899, Lindt şi-a vândut fabrica şi procedeul secret de fabricare către Chocolat Sprüngli AG, care de atunci a operat sub denumirea de Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG. Sprüngli a plătit 1,5 milioane de franci de aur (valută folosită până în 2003 de Banca Internaţională pentru Reglementare) pentru drepturile de comercializare şi reţetă. Antreprenorul a murit pe 20 februarie 1909 la Berna, oraşul său natal.
Cu o pasiune la fel de mare pentru ciocolată, compatriotul lui Lindt, David Sprüngli-Schwarz, născut într-un canton elveţian, a intrat în această industrie în 1836. Iniţial, el a cumpărat, împreună cu fiul său, Rudolf Sprüngli-Ammann, o mică cofetărie în oraşul vechi din Zürich, producând ciocolată sub numele David Sprüngli & Son. Cei doi au înfiinţat şi o fabrică de mici dimensiuni, unde şi-au produs ciocolata în formă solidificată. Când Rudolf Sprüngli-Ammann s-a pensionat, în 1892, a oferit două părţi egale din afacere fiilor săi. Fratele mai mic, David Robert, a primit două magazine de cofetărie care au devenit cunoscute sub numele Confiserie Sprüngli. Fratele mai mare, Johann Rudolf, a primit fabrica de ciocolată. În 2020, Lindt & Sprüngli a înregistrat vânzări de peste 4 miliarde de franci (aproape 4 miliarde de euro), având peste 13.500 de angajaţi la nivel internaţional.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro