TinaR vrea locul I in trei ani
Cu peste 50 de noi magazine planificate pentru urmatorii trei ani, Rares Jianu crede ca poate propulsa TinaR, compania pe care a fondat-o in urma cu peste 13 ani, in topul pietei autohtone de moda.
Student in ultimul an, Rares Jianu avea 22 de ani cand s-a apucat de afaceri impreuna cu o colega de facultate, Iulia Stoica. In acesti ani, compania pe care cei doi au fondat-o a produs o marca - TinaR, vanzari de cinci milioane de euro in 2007 si a atras atentia unui fond de investitii care a oferit capital pentru dezvoltarea businessului.
Acum, Rares Jianu tinteste pozitia de top a pietei romanesti a confectiilor, pentru care trebuie sa se lupte cu concurenti internationali, ca Zara sau Mango, dar si cu comercianti autohtoni precum House of Art sau Dinasty. „Nu-i usor deloc sa intri in competitie cu branduri internationale“, subliniaza evident a Gabriel Muraru, director general al Dinasty. Producatorii occidentali pot furniza insa modele de dezvoltare bune de urmat; „in urma cu vreo 20 de ani, spaniolii de la Zara sau Mango erau cum suntem noi acum“, comenteaza Rares Jianu.
El isi justifica astfel convingerea ca obiectivul declarat - acela de a deveni lider pe piata romaneasca de confectii in 2011, atat ca numar de magazine, cat si ca vanzari - nu este imposibil de atins.
„Zara a inceput cu un magazin in Spania, apoi a facut 10, pe urma au ajuns la 100, dupa care s-a extins in Portugalia, in Franta si asa mai departe“, continua Jianu, referindu-se la brandul fondat de actualul miliardar spaniol Amancio Ortega. In cazul TinaR, primul magazin propriu a fost deschis in 1997, pe Calea Victoriei.
„Plateam 100 de dolari chirie pe metrul patrat, iar prin '97 sa platesti chirie de cateva mii de dolari in fiecare luna pentru un singur magazin era destul de nebunesc“, isi aminteste Jianu. Pana atunci, Jianu si Iulia Stoica facusera bani din distributia de confectii: cumparau marfa de la fabrici si apoi o revindeau catre magazine.
„Suntem dintre cei care au inceput cu 100 de dolari. Am cumparat marfa pe credit, am vandut-o, iar profitul ramas a fost reinvestit. Si tot asa“, spune Jianu. Tot in 1997, compania a mai deschis un magazin in galeria comerciala Mario Plaza. „Urmatorul magazin a fost in Unirea Shopping Center, pe urma am inceput sa participam la targuri de specialitate, si asa ne-am extins incet-incet“. A aparut apoi si numele - brandul TinaR, care inseamna de fapt „tinar“ - tanar, dupa segmentul de clienti vizat de companie.
Pasul urmator a fost deschiderea unui atelier propriu, „unde sa cream noi ceea ce era sub eticheta TinaR“. Atelierul a fost insa inchis in urma cu doi ani, pentru ca nu mai era rentabil. Primul pas al TinaR spre consolidare a fost atragerea de finantare suplimentara. Anul trecut, fondatorii au decis sa vanda 49% din actiuni fondului olandez de investit ii Middle Europe Opportunity Fund II, administrat de Middle Europe Investment, prin intermediul unei majorari de capital cu prima de emisiune in valoare de 3 milioane de euro.
„2007 a fost anul schimbarilor la TinaR. Am vandut actiuni pentru a atrage finantare. Anul acesta se va vedea ce-am facut cu banii dupa majorarea de capital de vara trecuta. Ne permitem acum sa crestem destul de mult si repede“, spune Jianu, care estimeaza valoarea companiei intre 10 si 15 milioane de euro.
Tranzactia de anul trecut a evaluat TinaR la circa 6,1 milioane de euro. Rares Jianu precizeaza ca deocamdata nu-si pune problema sa faca un exit complet daca i s-ar propune sa vanda si restul de actiuni. Investitiile planificate acum de companie sunt de peste un milion de euro, pentru inaugurarea in acest an a cel putin zece magazine, in principal in centrele comerciale care urmeaza sa fie deschise in urma- toarea perioada. In prezent, reteaua TinaR numara 14 magazine, plus unul online, deschis in decembrie anul trecut si de la care asteapta vanzari anuale de 150.000 de euro.
La cele zece magazine din acest an ar urma sa se adauge 20 in 2009 si inca 25 in 2010. In plus, exista in proiect si lansarea in 2009 a unui nou concept de magazin, TinaR Store, cu o suprafata de 1.000 mp. Extinderea retelei de magazine ar urma sa se reflecte in conturile companiei, iar previziunile merg spre sapte milioane de euro vanzari in 2008. Grabirea extinderii lantului de magazine este o consecinta a aglomeratiei sporite din piata magazinelor de haine.
In ultimul timp, au intrat in Romania sau si-au prega- tit intrarea multe nume mari ale industriei europene. „Sunt multe lanturi internationale si chiar regionale, care vin aici si pentru care e relativ simplu sa deschida 10 sau 20 de magazine in Romania“, spune fondatorul TinaR. Intr-adevar, retailerii internationali de moda au pus Romania pe harta extinderii lor: anul trecut au intrat pe rand pe piata Debenhams, lanturile germane Deichmann si Takko, retailerul german New Yorker, producatorul italian de imbra caminte OVS Industry, care a deschis primul magazin Oviesse in Polus Center din Cluj.
Retailerul de moda bulgar Markam Fashion tocmai a semnat o intelegere cu reprezentantii Eurtrop Consulting din Bucuresti pentru deschiderea in franciza a doua magazine monobrand in Romania - primul in Galleria Mall din Buzau, iar cel de-al doilea intr-un mall in zona Berceni. Totodata, „modelul“ lui Jianu - Inditex (proprietarul Zara) - va deschide in aceasta primavara in Baneasa Shopping City nu mai putin de sapte magazine cu brandurile din portofoliu, dupa cele cinci de la Cluj si doua din Bucuresti inaugurate anul trecut.
„Cred ca in urmatorii trei ani si Zara o sa incetineasca ritmul deschiderilor in Romania. Au deschis la Cluj, mai deschid in Baneasa si probabil ca asta va fi tot. Nu e piata pentru 40 de Zara in Romania“, considera Rares Jianu, care apreciaza totusi ca piata ar putea suporta cateva zeci de magazine TinaR. „Noi nu ne-am dezvoltat pana acum, pentru ca nu aveam unde. Conceptul nostru de magazin si de colectie se preteaza in mall-uri sau galerii comerciale si vrem sa fim prezent i in fiecare mall care se deschide“, explica omul de afaceri.
Altfel spus, strategia de extindere coincide cu inmultirea marilor centre comerciale, in conditiile in care planurile anuntate de dezvoltatori arata ca pana in 2010 vor fi disponibili spre inchiriat peste doua milioane de metri patrati. Rares Jianu spune ca decizia lui cea mai inspirata de pana acum a fost cand s-a hotarat sa vanda nu numai niste haine, ci o eticheta - „sa construim si sa vindem un brand. Asta e esential“.
Cel mai bun exemplu in acest sens, in industria textila romaneasca, l-au dat clujenii de la Jolidon, care acum au nu numai o retea de 68 de magazine in Romania, dar au reusit sa si exporte marca, avand 48 de magazine si filiale in Ungaria, Franta si Italia.
Are in plan si TinaR sa se extinda si peste granita? „Ne vom consolida mai intai in Romania, si pe urma vom gandi o strategie de extindere regionala“, spune Jianu. „Cand vom acoperi piata Romaniei foarte bine, vom iesi si afara. Daca am avea o suta de magazine in tara, nu vad de ce n-am deschide si in Moldova sau in Bulgaria.“
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro