Un nou „hub” al muştarului

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 11 iunie 2022 263 afişări

Muştarul cel mai celebru în lume este acela franţuzesc din Dijon, iar pe plan local cu siguranţă toată lumea este familiară cu muştarul de Tecuci. Dar cine spune că arta preparării acestuia nu poate fi îmbogăţită, completată, desăvârşită şi în alte colţuri ale lumii, ale ţării? De pildă, la Cluj-Napoca, unde Tatiana Kovacs a creat o poveste şi un brand care intenţionează să popularizeze un nou loc pe hartă în fabricarea acestui sos: Muştar DELACLUJ.

Prima reţetă de muştar am făcut-o acasă, a fost reţeta pentru Muştar Gurmandia. Soţul meu, născut în Târgu-Mureş, şi-a amintit de muştarul din copilăria lui, cu gust de hrean. Am luat legătura cu domnul care producea muştarul respectiv şi am preluat reţeta de la dânsul. Am cizelat-o şi, momentan, producem sub denumirea de Muştar Hreanitor”, povesteşte Tatiana Kovacs.

Numele pe care le-a dat sortimentelor îi aparţin ei şi soţului ei, care se implică în business când vine vorba despre comunicarea cu clienţii, transport şi gestionarea website-ului. Aşa au apărut Muştarul Camping, Muştarul Gurmandia, Meat the Sos şi Muştarul Hreanitor, iar Muştarul Gothic, de culoare neagră, a fost o ambiţie a lor de a realiza un sortiment care nu are culoarea galbenă clasică a acestui ingredient.

Toate tipurile pot fi consumate inclusiv de cei care au intoleranţă la gluten. „Produsele sunt vândute direct la magazine, băcănii, măcelării, magazine cu specialităţi, dar sunt şi parte din coşuri cadou de business. Preţurile diferă de la un magazin la altul, comercianţii având adaosuri cuprinse între 30 şi 100%.” Însă din atelierul de producţie, amplasat la Apahida, lângă Cluj-Napoca, produsele pleacă la preţuri cuprinse între 8 şi 11 lei, creşterea tuturor costurilor determinându-i totuşi pe cei doi antreprenori să opereze o scumpire cu aproximativ 15% a muştarului în perioada următoare.

„Cred că cel mai mare impact îl vor avea scumpirile actuale de la borcane, capace, materie primă, transport, utilităţi”, spune fondatoarea Muştarului DELACLUJ. Tatiana Kovacs este absolventă a Facultăţii de Arte Ioan Andreescu din Cluj-Napoca, denumită astăzi Universitatea de Artă şi Design, însă a preferat să dea domeniul în care s-a specializat pe un alt fel de artă – cea de factură gastronomică. Până a pus pe picioare atelierul de producţie, a fost nevoie de investiţii care s-au ridicat la 20.000 de euro. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, aceasta a ajuns, în a doua jumătate din 2021, la 40.000 de lei. „Planul pentru 2022 este de a extinde numărul de magazine unde sunt prezente produsele noastre, dar şi de a moderniza procesul de îmbuteliere şi de etichetare”, mărturiseşte Tatiana Kovacs.

Muştarul Gothic, de culoare neagră, a fost o ambiţie a celor doi antreprenori de a realiza un sortiment care nu are culoarea galbenă clasică a acestui ingredient.



Cinci idei de afaceri de la zero

Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Terramont – organizare de drumeţii (Cluj-Napoca)

Fondator: George Petrişor

Cifră de afaceri anuală: 120.000 de euro

Prezenţă: zona Clujului


AMcustoms – atelier auto (Bucureşti)

Fondator: Marian Ioniţă

Investiţie iniţială: 6.000 de euro

Cifră de afaceri în 2021: 250.000 de lei (circa 50.000 de euro)

Prezenţă: Bucureşti


ChopChopWood – atelier de prelucrare a lemnului (Bucureşti)

Fondator: Mihai Dunca

Prezenţă: online şi la târguri


Boier Clothing – brand de haine (Timişoara)

Fondatori: Sergiu Privistirescu şi George Dăuceanu

Investiţie iniţială: 10.000 de euro

Prezenţă: online


HiO – servicii de curierat (Iaşi)

Fondator: Bogdan Ţermure

Cifră de afaceri: 2 mil. lei (400.000 de euro)

Prezenţă: şapte oraşe din zona Moldovei



ZF, Banca Transilvania şi Vodafone  au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.