Vinul romanesc vrea sa treaca granita

Postat la 24 noiembrie 2009 113 afişări

Cu o recolta mai mare cu 10% fata de anul trecut si o cerere in scadere, marii producatori de vinuri vor sa atace pietele externe. Care sunt sansele lor acum, dupa ce ani in sir nu au exploatat acest potential?

In timp ce marii producatori isi pun acum pentru prima data cu adevarat problema exporturilor, altii s-au orientat deja de ani buni catre pietele externe. Cramele Halewood, filiala locala a producatorului viticol Halewood International, este cel mai mare exportator de profil din Romania, comercializand in afara granitelor peste 40% din productia interna, adica 16.000 de hectolitri. Mai mult decat atat, exporturile companiei reprezinta 20% din toate exporturile de vinuri realizate la nivelul tarii.

"Cea mai mare piata externa pentru noi este Marea Britanie, dar exportam in peste 40 de tari, precum Germania, Estonia, Letonia, China, Japonia, Thailanda sau SUA", a mentionat Alina Rosu, directorul de marketing al Halewood Romania. In perioada iulie 2008-iunie 2009, exporturile s-au mentinut la acelasi nivel ca si in anul anterior, compania reusind sa comercializeze 4 milioane de sticle, dintre care cel mai bine s-a vandut marca Prahova Valley.

La nivel mondial, Romania ocupa locul 21 in topul exportatorilor de vin, desi este al 11-lea producator mondial, piata fiind dominata de tari cu traditie in fabricarea vinului, precum Franta, Italia, Spania, dar si de asa-numita Lume Noua a comerciantilor de vin, reprezentata de Australia, Africa de Sud si Chile.

In prima parte a anului 2009, exporturile au inregistrat un volum de 53.000 de hectolitri si au atins o valoare de 3,4 milioane de euro, in usoara scadere fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au ridicat la 60.000 hectolitri.

Pe de alta parte, importurile de vinuri au scazut puternic, ceea ce face ca soldul balantei comerciale a vinului sa fie pozitiv, pentru prima data in ultimii 10 ani. "In primele 5 luni ale anului, importul de vinuri a scazut cu 72%, pana la 47.000 de hectolitri, datorita productiei bune din 2008 atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

Odata cu iesirea pe pietele straine, producatorii autohtoni incep sa intampine dificultati, legate in cea mai mare parte de lipsa notorietatii produselor. "Principala problema la export a vinului romanesc este ca nu are nicio imagine peste hotare", spune reprezentantul Murfatlar. "Este foarte greu ca producator, oricat de mare ai fi in tara ta, sa lupti cu vinul chilian sau australian", adauga Negrescu. Exportatorii sunt puternic concurati pe pietele straine de producatori subventionati de catre stat, ceea ce face ca produsele romanesti sa fie mai scumpe. "Statul ar trebui sa ne sprijine mai mult, atat prin subventionare, cat si prin inlesnirea contractelor la nivelul Camerei de Comert", considera Ghejan.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/vinul-romanesc-vrea-sa-treaca-granita-5121492
5121492
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori