In cautarea angajatului perfect
Procesul de recrutare a noilor angajati a ajuns sa se prelungeasca tot mai mult in ultimele decenii. Cei ce isi cauta un loc de munca acum parca nu au fost niciodata mai nesiguri pe viitor, de vreme ce pot sa treaca prin trei, patru sau chiar mai multe interviuri si apoi sa nu mai auda nimic despre postul respectiv. Sau sa afle ca altul le-a luat-o inainte.
Foarte multi dintre cei pe care ii stiu si isi cautau un loc de munca au patit asa. Si-au trimis zeci, poate chiar sute de CV-uri si in cele din urma au fost chemati la un interviu. Au fost apoi chemati pentru o a doua intalnire. Altadata si pentru o a treia. S-au intalnit cu aproape toti din compania respectiva. Nu doar ca au pus un picior in firma respectiva, au intrat cu totul acolo.
Sau asa li se parea. Deodata totul a amutit. Peste o saptamana sau doua, o luna sau doua, au primit un mesaj, daca erau norocosi, in care erau instiintati ca altcineva a fost selectat pentru postul respectiv. Daca nu, erau lasati intr-o liniste de mormant.
"In momentul de fata astept raspunsuri de la doua posturi", spune Katie Murphy, care isi cauta un loc de munca in relatii publice in New York de aproape un an.
"La unul dintre ele am avut patru interviuri, mi-au oferit un contract pe trei luni, dar inca nu am primit o oferta oficiala. Si inca mai vor un interviu."
Desi nu exista date solide, cei din domeniul recrutarii si cercetatorii care urmaresc aceste tendinte sunt de acord ca din ce in ce mai multi oameni sunt solicitati pentru tot mai multe interviuri inainte de a le fi oferit un loc de munca. Tot ei spun ca a devenit tot mai obisnuit pentru angajatori sa le ceara potentialilor angajati o perioada de proba determinata, cu posibilitatea de prelungire pe termen nelimitat la expirarea acesteia.
"Angajarea managerilor seamana din ce in ce mai tare cu cumparaturile", compara Todd Safferstone, director la Corporate Executive Board, o companie de cercetare. "Perceptia este ca sunt o multime de oameni talentati si ca, desi persoana din fata ta e extraordinara, s-ar putea sa-l gasesti pe unul si mai bun."
Desi recesiunea e posibil sa fi accentuat aceasta tendinta, procesul de angajare a devenit mai indelungat in ultimele decenii din mai multe motive, conchide Lawrence Katz, profesor de economie la Harvard. Departamentele de resurse umane au devenit mai profesioniste, spune el, si angajatorii au acum nevoie sa-si diversifice si sa-si justifice procedeele de angajare ca sa respecte legile si reglementarile. Tehnologia a facut mai usoara si mai putin scumpa cercetarea de catre companii a trecutului unei persoane sau aplicarea unor teste de personalitate, spune Katz.
Dar putini se indoiesc ca actualul climat economic tulbure - unde cei care-si cauta de munca sunt de sase ori mai multi decat locurile de munca disponibile - este cel mai probabil motiv pentru care companiile se gandesc mai mult si mai temeinic inainte de a face o angajare.
Cititi restul articolului in versiunea tiparita a BUSINESS Magazin.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro