Casele de insolvenţă, câştigătorii crizei

Autor: Iuliana Roibu Postat la 04 octombrie 2013 3310 afişări

Dacă oamenii de afaceri exuberanţi au şanse să devină aşi în dezvoltarea afacerilor în vremuri complicate, vremurile complicate pot fi o trambulină pentru oameni de afaceri care nu se vedeau, cel puţin în viitorul apropiat, milionari.

Casele de insolvenţă, câştigătorii crizei

Andrei Cionca, în vârstă de 36 de ani, a terminat facultatea de drept la Cluj în anul 2000 şi s-a angajat jurist într-o societate care rezolva dosare de insolvenţă. A devenit în scurt timp acţionar, dar în 2006 s-a despărţit de cel care l-a angajat şi a deschis, împreună cu alţi doi parteneri, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR). Avea în plan să devină liderul pieţei de insolvenţă din Transilvania şi în numai o jumătate de an au câştigat cel mai mare proiect de lichidare din România, Tractorul Braşov. CITR a intrat astfel pe o traiectorie de dezvoltare naţională şi următorul pas logic a fost deschiderea unui birou în Bucureşti. „În ultimii cinci ani, CITR a fost lider în piaţa insolvenţei, aşa încât am putea spune că traseul nostru a fost unul ascendant“.

Cionca lucrează într-un domeniu care a devenit, în criză, vedetă, trăgând cu sine şi pe cei mai puternici practicieni. „Cu siguranţă că mai multe companii au fost afectate de insolvenţă în ultimii ani şi asta ne-a crescut inevitabil clientela, însă <meritul> cel mai mare al recesiunii, din punctul de vedere al practicianului în insolvenţă, este faptul că a adus în prim plan procedura de reorganizare în detrimentul falimentului. În plus, în timp a început să se facă diferenţa între noţiunea de Insolvenţă şi cea de Faliment“, explică Andrei Cionca de ce CITR a crescut în criză, de la afaceri de 5,4 milioane de euro în 2011 la 7,2 milioane de euro bugetate pentru 2013.

Profitul net al CITR va atinge în acest an 1,2 milioane de euro.

„Categoric ultimii 5 ani au schimbat evoluţia pieţei practicienilor în insolvenţă“, spune Andrei Cionca, iar faptul că mediul de afaceri şi mediul bancar au intrat într-un contact atât de strâns cu procedura a deschis ochii tuturor asupra beneficiilor sale şi s-a putut contura astfel o imagine mult mai clară şi realistă despre insolvenţă, curăţată de stigmatul anterior recesiunii. 
Acum, CITR gestionează în jur de 300 de proiecte de insolvenţă răspândite în toată ţara şi aflate în diferite stadii. Cele mai cunoscute insolvenţe aflate în portofoliul CITR acum sunt Romstrade Bucureşti, Complexul imobiiar Alia Inmobiliaria Bucureşti, Belle Vue Residence Braşov, Leonardo Oradea, Concefa Sibiu, Tunele Braşov.

Sunt multe insolvenţe sau falimente în piaţă acum? Andrei Cionca este de părere că sunt exact câte ar trebui să fie: „Criza a avut un rol de distrugere creatoare, un adevărat proces de triere, care a permis jucătorilor rămaşi să se dezvolte într-o piaţă aerisită, după decimarea majorităţii. Oportunismul a fost astfel curăţat din mediul de business la scară mare. Jucătorii care au rămas şi au reuşit să rezolve aceste constrângeri ale supraîndatorării şi optimizării de costuri s-au redresat şi şi-au consolidat poziţia pe piaţă pe termen lung“. Perioada de recesiune a resetat mediul de afaceri din România. Cât de corect a făcut-o sau nu e însă o chestiune discutabilă. „Fiecare regulă are excepţiile ei“, precizează Cionca, „dar un lucru e cert: afacerile sunt matematică, aşa că cine şi-a facut corect temele şi a învăţat fiecare 
lecţie la timpul ei nu a avut de suferit în criză, ba chiar a putut să o folosească în beneficiul său“.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/casele-de-insolventa-castigatorii-crizei-11454769
11454769
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.