Romania, data de FMI ca exemplu de "perseverenta politica si sociala" in fata crizei
Redresarea din punct de vedere bugetar a unei economii care a intrat in criza cu deficite si datorii mari este posibila "cu perseverenta politica si sociala, asa cum au demonstrat-o tari ca Romania si Letonia", apreciaza James Roaf, consilier in departamentul de strategii al FMI.
Un studiu facut de FMI in randul a 29 de tari care au luat credite de la Fond in perioada crizei, din 2008 incoace, arata ca finantarea respectiva a fost benefica pentru ele, intrucat le-a ajutat sa treaca peste socul crizei si sa evite o prabusire si mai accentuata a cererii interne si a importurilor. In majoritatea tarilor respective, finantele publice au fost cresterea economica se intoarce acum, constata FMI.
"Pentru tarile care au apelat la sprijinul FMI inca din 2008-2009, problema era stabilizarea economiei si evitarea unor ajustari excesive de cheltuieli din cauza crizei ori a unor fluctuatii valutare daunatoare", afirma James Roaf, intr-un interviu pentru publicatia institutiei, IMF Survey. Cele care au luat credite in 2010-2011 aveau insa probleme profunde structurale, care le blocau accesul pe pietele financiare, explica Roaf.
Romania a facut parte din primul val de state care au solicitat credit de la FMI in epoca de criza, din 2008 pana la jumatatea lui 2009, alaturi de Letonia, Ungaria, Ucraina sau Serbia, in timp ce Grecia sau Irlanda au facut parte din valul ulterior.
Roaf sustine ca studiul a aratat ca ponderea cheltuielilor sociale in totalul cheltuielilor a crescut in loc sa scada in aproape toate tarile cu programe convenite cu FMI. "In toate tarile, cei saraci sufera cel mai mult. Am lucrat cu guvernele pentru a proteja si chiar a creste cheltuielile sociale, spre a apara grupurile sociale cele mai vulnerabile", declara expertul FMI.
Mai mult, constata studiul, cheltuielile sociale au crescut cel mai mult tocmai acolo unde ponderea era cea mai mica inainte de incheierea acordurilor cu FMI.
James Roaf atrage atentia ca, pentru tarile din Europa Centrala si de Est unde programele din 2008-2009 au expirat sau expira in acest an, cel mai important e sa evite "oboseala reformelor" si sa aplice in continuare politici pentru redresarea economiei si cresterea ocuparii populatiei.
"Mare parte din cresterea economica inainte de criza in Europa Centrala si de Est era alimentata de majorarea exagerata a creditelor. Lipsite acum de creditele care stimulau consumul, tarile din zona trebuie sa se orienteze spre exporturi ca motor al cresterii viitoare", afirma Roaf.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro