Vreau si eu un parc eolian
Pentru toate discutiile care se poarta acum despre drumuri, energie verde, spitale private sau hidrocentrale, momentul adevarului e cautarea finantarii si sosirea proiectului in banca. Am spus proiect si nu dosar de credit, fiindca ne referim la project finance, una dintre cele mai complexe activitati bancare de pe piata.
Numele Ioanei Gheorghiade a aparut in presa cu ocazia stirii din aprilie despre acordul de finantare in valoare de 23 de milioane de euro semnat de BCR cu grupul industrial de origine portugheza Martifer, pentru dezvoltarea unui parc eolian de 42 MW in sud-estul tarii. Are 35 de ani, conduce divizia de project finance a BCR doar de anul trecut, dar stie mai multe despre asta decat pare dupa anul de cand e sefa: de project finance s-a ocupat aici din 2008, iar inainte a fost timp de un an bancher principal la biroul BERD din Romania.
"Perioada de la BERD a fost importanta, intrucat experienta unei institutii financiare internationale ii aduce beneficii oricarui bancher axat pe zona de finantare strategica a companiilor", afirma ea. Natura BERD, ca si a IFC sau BEI, e ca finanteaza proiecte mari, de infrastructura esentiala mai ales pentru tarile in curs de dezvoltare si care au nevoie de un consum mare de timp si consiliere in relatia bancii cu clientul, mai ales pentru ca multe nu sunt exclusiv private, ci se bazeaza pe parteneriate public-privat si depind de evolutia legislatiei si a prioritatilor guvernului. "Aici nu e ca la un credit obisnuit, a venit firma cu dosarul si a iesit pe usa", adauga Gheorghiade.
De aceea e si rezervata sa dea o cifra totala despre valoarea proiectelor finantate sau aflate in pregatire la BCR in segmentul de project finance, spunand insa ca numarul de proiecte finantate cu implicarea acestuia a crescut in 2010 fata de 2009 cu aproximativ 40%, "iar estimarea mea este ca in 2011 numarul de proiecte va creste cu 50% fata de 2010, in principal datorita investitiilor in energie".
Adica dintr-un domeniu bun pentru banca, mai ales daca vorbim de energia regenerabila, cel mai la moda domeniu al momentului: circa jumatate din solicitarile de finantari de proiecte primite de Ioana Gheorghiade vin din domeniul energiei regenerabile si tot ele sunt si cele mai valoroase ca investitie, avand in vedere ca valoarea medie a proiectelor analizate de banca este de 60 de milioane de euro, raportat la 8 milioane pentru un proiect de microhidrocentrala, de pilda, respectiv de 23 de milioane pentru un spital privat. Plus: domeniul atrage mai ales firme cu forta financiara mare, judecand dupa faptul ca in domeniul energiei regenerabile, mai exact eoliene, mai mult de 60% dintre solicitanti sunt firme straine.
Domeniul a atras recent si prima investitie de tip project finance a BERD si IFC in sectorul energiei regenerabile din Romania - un imprumut de 114,8 milioane de euro pentru cofinantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene de 138 MW, Cernavoda I si II. BERD si IFC acorda imprumuturi de cate 57,4 milioane de euro fiecare companiei Cernavoda Power SA, al carei actionar majoritar este EDP Renovaveis, a treia mare companie din lume in domeniul energiei eoliene, pentru finantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene.
"Piata de energie regenerabila este in crestere puternica, iar acum asteptam sa apara in sfarsit legea, pentru ca de ea depind multe decizii in privinta unor proiecte. Exista in prezent si niste amendamente din partea investitorilor, ne asteptam insa ca legea sa apara in toamna", afirma Ioana Gheorghiade. Legea cu pricina este cea a stimularii investitiilor in sectorul energiei regenerabile, care prevede sustinerea investitorilor prin certificate verzi, in functie de tehnologia folosita, ale caror costuri le suporta toti consumatorii. Statul ar vrea sa reduca numarul de certificate verzi pentru unele tehnologii (biomasa, biogaz, surse geotermale), fiindca datele ANRE au aratat ca numarul alocat prin lege ar duce la cresterea rentabilitatii peste nivelul din calculele de autorizare a Comisia Europeana.
In ce priveste rata de acceptare a proiectelor, aceasta "s-a imbunatatit in general si datorita evolutiei culturii economice - in plus, dificultatile economice din ultimii doi ani i-au facut mai precauti si pe managerii companiilor, ceea ce ajuta procesul de creditare", afirma Ioana Gheorghiade.
"La noi, fiind cea mai mare banca, au venit destul de multi dezvoltatori - in afara de zona de companii de utilitati care au investit, ca de pilda CEZ sau EDP Renovaveis, care se pot finanta destul de usor la nivel corporate, sunt si altii care au proiecte in diverse faze, din care numai o parte se vor materializa, iar altii asteapta sa vanda unor investitori finali, care sunt fie companii mari din zona de energie care au interes sa aiba si o facilitate de energie in Romania, fie sunt fonduri de investitii care chiar asta fac in toata Europa", explica bancherita.
Poate sa fie energia verde o "bula", cum au fost imobiliarele? Ioana Gheorghiade e de parere ca lucrurile se vor regla in cele din urma natural, ca si pretul certificatelor, mai ales ca accesul la retea este un factor care regleaza numarul de proiecte posibile.
In afara de eoliene, domeniile de crestere a cererii de finantari de proiecte in 2011-2012, in opinia ei, sunt in principal microhidrocentralele, unde "se vor accelera spectaculos investitiile", sectorul medical (spitale si clinici private) si proiectele de infrastructura rutiera, dintre care in aria de interes pentru project finance intra insa numai cele bazate pe parteneriate public-privat. BCR face parte din Consiliul Investitorilor Straini sau din AmCham, care au propus Guvernului liste proprii cu proiecte de infrastructura si si-au transmis punctele de vedere despre ce inseamna un proiect bancabil in infrastructura lansat de stat - "atunci cand e lansat, sa atraga si investitori, si banci".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro