Afacerea românească ce a explodat total şi îşi dublează afacerile în fiecare an. S-au extins din România chiar şi în alte ţări

Autor: Miruna Diaconu Postat la 15 septembrie 2021 47380 afişări

Sameday, una dintre cele mai mari companii de curierat de pe piaţa locală, a înregistrat în ultimii ani o dublare a afacerilor de la an la an, iar anul trecut a făcut pasul şi în afara ţării şi s-a extins şi pe piaţa din Ungaria. Planurile de extindere ale companiei locale de curierat nu se opresc aici, iar Sameday vrea să ajungă şi pe pieţele din ţările balcanice.

Care este secretul dezvoltării continue a unei companii dintr-o piaţă foarte competitivă şi cum se gândeşte Sameday să ajungă un jucător regional?

„Noi şi partenerii ne uităm să investim pe termen lung, avem un plan pe zece ani şi îl modificăm permanent, în fiecare an ne uităm la el şi fie îl refacem complet, fie adăugăm ultimul an. În următorii trei ani ne uităm şi la alte ţări din regiune, nu doar la cele vecine, ne uităm să ne extindem internaţional. Ne uităm la ţările balcanice, studiem toate ţările din regiune, ne uităm la oportunităţile şi la contextul local”, spune Lucian Baltaru, CEO al companiei de curierat Sameday.

Sameday a făcut anul trecut pasul în afara ţării, mai exact în Ungaria, unde a dezvoltat în primă fază o reţea de 50 lockere în Budapesta, ulterior implementând şi serviciul door-to-door. Proiectul a luat naştere în plină pandemie, însă, compania a considerat că are know how, tehnologie şi procese bine puse la punct pentru a putea duce şi în altă ţară acest model de business. În prezent, Sameday are circa 280 de lockere – easyboxuri – în toată Ungaria, iar serviciul complet de livrare acasă va fi disponibil la nivelul întregii ţări luna aceasta. Lucian Baltaru spune că piaţa din Ungaria este mult mai matură decât cea din România, adopţia e-commerce-ului este la o scară mai largă, iar companiile sunt mult mai bine consolidate. Cu toate acestea, companiile de curierat maghiare sunt mai tradiţionale şi chiar dacă au implementat deja de câţiva ani lockere, reţeaua nu era atât de dezvoltată. „Piaţa din Ungaria este mai matură, clientul expeditor, clientul destinatar sunt mai aliniaţi pe ceea ce pot oferi şi ceea ce îşi doresc. Noi cunoaştem foarte bine modelul şi am accelerat foarte tare. A fost uşor să ne facem loc pentru că avem un nucleu de tehnologie şi de modalităţi de livrare bine integrate, iar value proposition cu care ne-am dus au fost easyboxurile. Le-am oferit repede în proximitatea clienţilor, am instalat destul de multe şi suntem peste tot la o distanţă mică-medie. Clienţii din Ungaria ştiau de această modalitate de livrare, dar nu aveau proximitate, odată ce vii şi instalezi lockere aproape de ei, o să adopte această metodă de livrare, noi construim o infrastructură”, explică Lucian Baltaru.

El spune că atunci când a implementat primele lockere în România în urmă cu trei ani, piaţa a trebuit educată astfel încât să le dea siguranţa oamenilor că pachetele lor nu vor dispărea din easyboxuri. Însă, ceea ce i-a ajutat foarte mult au fost recomandările făcute de către  „early adopters”, cei care au adoptat tehnologia rapid. Sameday are în plan ca până în luna martie 2022 să ajungă la circa 500 de lockere în Ungaria. În ultimii cinci ani, Sameday a reuşit de la an la an să îşi dubleze cifra de afaceri ajungând în 2020 la venituri de aproape 400 milioane lei, iar Lucian Baltaru susţine că această creştere vine pe fondul faptului că se uită foarte atent la trendurile din piaţă şi la nevoile clienţilor. În primele şase luni ale acestui an, Sameday a înregistrat o creştere a numărului de trimiteri de 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Trendurile pe care le vedem în curierat în ultimii ani s-au accelerat mult în a doua parte a anului trecut şi începutul acestui an. Dacă pentru clienţi era important să primească coletul în două zile, acum livrarea a doua zi e un standard şi toţi curierii din piaţă către asta tindem. Să livrezi a doua zi şi să te ţii de promisiune a cam devenit un standard. Procentul în care reuşeşti să livrezi a doua zi e un factor de competitivitate, în general, media pieţei este undeva la 85-88%, unele firme de curierat, printre care şi noi, reuşesc să ajungă la 92-94% livrare a doua zi din totalul pachetelor.” Nevoia de livrare a pachetelor cât mai repede a crescut, astfel că, tendinţa de a livra a doua zi a devenit chiar un standard. Însă, din punct de vedere logistic acest lucru este dificil pentru companiile de curierat. Lucian Baltaru spune că se uită atent la nevoile clienţilor, iar investiţiile făcute de companie sunt tocmai pentru a îndeplini această cerinţă. O bună parte din investiţiile făcute de către Sameday sunt în direcţia optimizării fluxurilor şi a îmbunătăţirii timpilor de aşteptare, cât şi în zona de tehnologie. „În depozitul central, pentru a avea o fereastră de sortare cât mai scurtă a trebuit să implementăm tehnologii de sortare automate care să poată sorta zeci de mii de colete de oră. Toţi clienţii îşi doresc să ridicăm cât mai târziu trimiterile, dacă le ridicăm cât mai târziu trebuie să le sortăm cât mai rapid şi să plecăm cu ele în ţară.”

Sameday are un buget de investiţii de 50 milioane de euro pentru anul acesta, dintre care 30 de milioane de euro au fost deja investiţi în extinderea reţelei de lockere, în creşterea capacităţii de sortare şi în instalarea unor noi tehnologii de sortare automată. În perioada următoare, Sameday va instala o nouă tehnologie de sortare care va creşte capacitatea de la 25.000 de colete la 40.000 de colete sortate pe oră. Din bugetul de investiţii, circa 25% merg în zona de tehnologie. Compania are un depozit central în Bucureşti şi unul regional în Sibiu, iar pentru anul viitor are în plan deschiderea a două noi depozite în Cluj şi Bacău. Pe lângă livrarea la timp, un lucru care nu este negociabil, s-a accelerat trendul care ţine de predictibilitate, spune Lucian Baltaru. „Dacă tu promiţi a doua zi fără să creezi o aşteptare, nu este suficient, trendul este să le oferim clienţilor un slot de minimum două ore.”

Sameday are un proiect pe care îl va lansa până la sfârşitul lunii septembrie care presupune ca în dimineaţa livrării clientul să fie notificat cu privire la un interval de circa două ore în care curierul va ajunge, astfel încât, clientul să ştie cam în ce intervale orare din ziua respectivă va primi coletul. Flexibilitatea este un alt trend din piaţa de curierat, astfel, companiile de curierat trebuie să ofere cât mai multe modalităţi prin care clienţii îşi pot primi coletul. Sameday are în plan să dezvolte o modalitate prin care clienţii să poată alege un interval orar, dacă cel transmis de curierat nu este convenabil sau dacă nu sunt la locaţia la care ar trebui să primească coletul să poată opta pentru o altă zi sau pentru o altă locaţie în aceeaşi zi.

Sameday pune foarte mult accent şi pe convenienţă, astfel că dezvoltarea infrastructurii de easybox-uri răspunde nevoii de convenienţă pentru client. Obiectivul companiei de curierat este de a construi o reţea de puncte de livrare de tip easybox care să se afle la maximum cinci minute de mers de clienţi. „Aceasta este direcţia în care vrem să construim şi mai avem mult de dezvoltat, am creat o hartă la nivelul ţării şi ştim de câte easyboxuri avem nevoie în fiecare  oraş din ţară, în momentul de faţă avem 1.600 de lockere în toată ţara, până la finalul lunii martie 2022 vom ajunge la 2.500 de easyboxuri”, spune Lucian Baltaru. Grija faţă de mediu şi comerţul transfrontalier sunt alte două trenduri accentuate odată cu pandemia în piaţa de curierat. Consumatorii nu au mai putut călători la fel de mult ca în anii anteriori şi au optat şi către magazine online din alte ţări, ceea ce a dus la creşterea comerţului transfrontalier. „Nevoia de a livra peste graniţe a crescut, prin faptul că noi am deschis Ungaria, noi putem oferi un serviciu de livrare între România şi Ungaria foarte rapid, costurile fiind apropiate de cele domestice din România, practic dăm posibilitatea magazinelor online să se adreseze unui public mai larg”, explică Lucian Baltaru. El adaugă faptul că în prezent au 50 de maşini electrice, dar speră să ajungă la 100. Sameday face paşi către tranziţia verde prin achiziţionarea maşinilor electrice, iar Lucian Baltaru spune că sunt nevoiţi să îşi construiască propria infrastructură de reîncărcare în fiecare zonă operaţională. „Nu e singurul proiect pe care ne concentrăm, pe lângă maşinile electrice sunt şi lockerele, cu cât creşte ponderea trimiterilor la locker în total, practic avem o amprentă de carbon cu două treimi mai mică pentru fiecare colet.” Costul unui easybox ajunge la circa 15.000 - 20.000 euro, bani care merg către achiziţia în partea fizică a easybox-ului, în tehnologia pe care se bazează şi în locaţia negociată. Dezvoltarea infrastructurii de easyboxuri va veni în sprijinul curierilor, uşurându-le munca, însă Lucian Baltaru spune că această modalitate de livrare nu va duce în viitor la înlocuirea forţei de muncă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.