Cine se lupta pentru metroul bucurestean
De mai bine de patru ani, principalii producatori de trenuri de metrou asteapta ca Bucurestiul sa demareze achizitia vagoanelor pentru noile magistrale – Drumul Taberei, Bucurestii Noi sau poate chiar Otopeni. Lucrarile nu inainteaza, licitatiile nu au loc, criza economica intarzie orice plan, dar Bombardier si concurentii sai tot spera.
Sunt sanse mici ca Alstom sa primeasca contractul pentru noile garnituri de metrou in defavoarea Bombardier, care a furnizat in total mai bine de jumatate din cele 450 de vagoane de metrou cat totalizeaza parcul actual al Metrorex. Cel putin asa au afirmat (cu jumatate de gura, e drept) majoritatea reprezentantilor romani din industrie aflati saptamana trecuta la targul de la Viena. Dar chiar si in lipsa unui precedent, varianta unor vagoane Alstom in Drumul Taberei nu este exclusa, sustin impaciuitor aceleasi voci.
Este posibil ca Metrorex sa prefere, ca si alte companii de metrouri din lume, sa nu fie dependent de un singur furnizor de trenuri. Desi, in aceste vremuri incerte, costurile mai mici (pe care le-ar asigura un parc de metrouri unitar) vor fi intotdeauna de preferat. Cert este ca va mai trece minim un an de la data atriburirii contractului pana cand noile vagoane, fie ele Alstom sau Bombardier, vor opri in Drumul Taberei. Intre Bombardier si Alstom este o competitie veche in ceea ce priveste metroul bucurestean. Bombardier a inceput in 2000 livrarea de vagoane catre Metrorex si dotarea metroului bucurestean cu echipamente de semnalizare si control al traficului.
De atunci si pana in prezent, Bombardier Transportation a livrat pe piata romaneasca 264 vagoane de metrou in valoare de aproximativ 400 de milioane de euro (incluzand aici si contractele de semnalizare pentru magistralele 1, 2 si 3).
Principalul sau concurent, grupul francez Alstom, a obtinut in schimb contractul de mentenanta a trenurilor, a statiilor de metrou si a antreprizelor. Contractul a fost incheiat cu Metrorex in 2003 pe o durata de 15 ani si are o valoare de 240 milioane de euro. Ca si rivalii de la Bombardier, francezii asteapta ca autoritatile sa se decida in privinta datei la care va fi organizata licitatia pentru urmatorul proiect al Metrorex – linia de metrou Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon.
Metrorex si-a anuntat deja intentia de atribuire a contractului in valoare de 1,62 miliarde lei fara TVA (aproximativ 400 milioane de euro fara TVA) referitor la lucrarile pe Magistrala V, achizitionarea de metrouri noi si alte investitii. Alaturi de Siemens Transportation, cei doi producatori mai asteapta - tot de ani buni – si alte licitatii. Cel mai vizate dintre acestea sunt situate ceva mai sus si mai departe de Bucuresti – retelele de tramvai din principalele orase de provincie. Francezii de la Alstom Transport, cu afaceri de circa 40 milioane de euro in Romania anul trecut, s-au aratat interesati de piata locala de tramvaie, care ar trebui sa atinga valoarea de 2,5 miliarde de euro in urmatorii 25 de ani.
“Exista cateva intentii in Timisoara, Arad si Cluj, dar nimic nu e concret deocamdata. Totul depinde de cat de repede vom identifica (impreuna cu municipalitatile) solutii de finantare”, spune Gabriel Stanciu, director general Alstom Transport Romania. Pe piata locala este loc pentru 1.000 de tramvaie (atat pentru noul parc, cat si pentru inlocuirea celui vechi), din care jumatate incap doar in Bucuresti. Principala problema din calea acestor investitii o constituie finantarea, dar si dificultatea cu care se organizeaza licitatiile pentru livrarea de echipamente de transport public in Romania. “Au fost anuntate licitatii la Bucuresti si Timisoara pentru cate 100, respectiv 50 de tramvaie. Estimativ. Nimic nu este clar in aceste orase pentru ca nu exista fonduri atrase”, explica, din partea unui alt producator international prezent pe piata locala, Gabriel Stanciu, directorul diviziei de material rulant al Siemens.
Siemens a livrat deja catre municipalitatea orasului Oradea un lot de 10 tramvaie, in cadrul unui contract de 26 de milioane de euro (care implica si mentenanta flotei in urmatorii 4 ani) si asteapta organizarea de noi licitatii. La randul sau, Bombardier si-a declarat intentia de a livra 150 de tramvaie pe plan local in urmatorii 2-3 ani si a pus ochii deja pe patru orase din tara: Timisoara, Arad, Bucuresti si Iasi. Pe langa acestea, comania canadiana intentioneaza sa participe si la licitatiile CFR Calatori si Marfa. Cel mai probabil, odata licitatiile castigate, dezvoltarea proiectelor de catre Bombardier (fie ele pentru tramvaie, metrou sau CFR) se va face in parteneriat cu un producator local, cum a fost cazul trenurilor livrate pana acum pentru M1, M2 si M3, a caror asamblarea fost realizata la fabrica Electroputere Craiova.
“Nu poate fi vorba prea curand de o unitate proprie de productie in Romania, chiar daca unitatile de productie deja existente in lume sunt pline”, a declarat Grego Peters, presedintele diviziei de material rulant usor al Bombardier. “Cu sase ani in urma am trecut printr-un proces amplu de extindere si am construit foarte multe fabrici, iar acum avem grija sa nu comitem aceeasi greseala.” Dupa o crestere organica de circa 25% anul trecut, Bombardier estimeaza in acest an un salt al business-ului de o cifra, care va trebui acoperit dintr-o capacitate suplimentara de productie, pentru care compania a si deschis o unitate in timp record, in India.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro