Cartea cu 187 de autori

Postat la 08 martie 2010 72 afişări

Experienta celor mai recente lansari a dovedit clar ca editiile speciale, mai ales daca sunt manufacturate, se vand ca painea calda. De la ceasuri si bijuterii la haine sau albume de arta, apetitul pentru produse in serie limitata nu a fost afectat nici macar de criza.

Editura Vellant a gandit o strategie ingenioasa pentru lansarea "Retorno 201" a scriitorului mexican Guillermo Arriaga - o editie speciala, in care autorul este sustinut de 186 de cititori, care contribuie in tot atatea moduri la editarea cartii.

Avem deci o colectie de 14 povestiri scrise de autorul scenariilor "Babel", "21 de grame" sau "Amores perros", insotite de reflectiile coautorilor - 186 de persoane, atat personalitati publice (Ada Milea, Alexandru Andries), cat si oameni obisnuiti (cea mai tanara coautoare are doi ani si jumatate), carora li s-a dat o pagina unde au fost liberi sa creeze. Proiectul s-a desfasurat timp de trei luni pe pagina de Facebook a editurii, unde cei care au fost atrasi de initiativa editurii au primit o pagina din cartea surpriza pe care au insemnat-o.

Prima pagina (75) s-a intors la nici 24 de ore de la trimitere. Insusi scriitorul mexican a intrat in joc si a desenat pe una dintre paginile volumului o schita a strazii Retorno 201, in care apar toate casele personajelor celor 14 povestiri din volum.

Unii au scris poezii, au facut insemnari, altii au desenat sau preluat citate din scriitori celebri, insa aproape au reusit sa puna in umbra scrierile lui Arriaga. Asta daca vorbim despre editia speciala, pentru ca in cartea normala, Arriaga socheaza prin povestile copilariei petrecute pe aceasta strada dintr-un cartier rau famat din Mexico City, marcate de violente, orori, dar si tandrete pe alocuri.



Guillermo Arriaga "Retorno 201", Editura Vellant, Bucuresti, 2010


Aparitii noi:

  • Cum sa mai traiesti o data
    Simplu - scrii un volum de memorii, secret pe care l-a descoperit si Silviu Suteu, un om care a trait o viata plina si a simtit nevoia sa o rememoreze si sa o retraiasca prin paginile unei carti de amintiri. 17 povestiri, independente, fiecare cu inceputul si sfarsitul sau, despre anii de liceu, dramele de dupa razboi, problemele cu noul regim, studentia, zbuciumul sentimental si profesional, America si, in cele din urma, "delirul de pensionar". Chiar daca nu face parte din sfera vietii publice a Romaniei, Silviu Suteu se contureaza ca o personalitate interesanta, aventuroasa, cultivata, curioasa, cu un umor sec ce transpare prin fiecare rand.
    Silviu Suteu "Amintiri pentru a mai trai o data", Editura Anima, Bucuresti, 2009

  • Teoria conspiratiei
    David Baldacci s-a remarcat prin thrillerele alerte, cu multe rasturnari de situatie, care au succes mai ales peste Ocean. In general, titlurile vorbesc de la sine: "Puterea absoluta", "Ultima secunda", "Ultimul supravietuitor" etc. - iar daca va ajunge la fel de iubit la Hollywood precum John Grisham, de pilda, probabil ca eroii sai vor fi interpretati de sabloane ambulante precum Tommy Lee Jones sau Mel Gibson. In "Clubul Camel", Baldacci scrie despre cinci membri excentrici ai unui club din Washington care studiaza teorii ale conspiratiei, una mai abracadabranta decat cealalta.
    David Baldacci "Clubul Camel", Editura RAO, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cartea-cu-187-de-autori-5724458
5724458
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.