Cum a fost declanşată catastrofa financiară mondială

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 06 mai 2012 77 afişări

La jumătatea anilor ’90, în preajma unei luxoase plaje din Florida, un mic grup de tineri bancheri, absolvenţi de universităţi economice sau matematice de top, pe scurt geniile financiare de la J.P. Morgan (printre care şi faimoasa englezoaică Blythe Masters), a făcut o şedinţă de brainstorming, în urma căreia au născocit noi produse financiare bazate pe creditele derivate şi, în principal, contractele de asigurare pentru riscul de insolvenţă (Credit Default Swap).

Conceptul echipei J.P. Morgan, pe cât de revoluţionar, pe atât de distructiv, avea să stârnească un veritabil tsunami în lumea finanţelor, propulsând banca în vârful noii afaceri şi alimentând iluzia că va scăpa băncile de constrângerile provocate de vechile riscuri.

În această lucrare vizionară, Gillian Tett, ziaristă la Financial Times, istoriseşte pas cu pas desfăşurarea evenimentelor, aşa cum s-au înlănţuit din 1994 (anul inventării CDS) şi până la prăbuşirea Wall Street, în 29 septembrie 2008, când falimentele bancare nu au mai putut fi stopate. Mai precis, când visul celor de la J.P. Morgan a intrat în contact cu boom-ul locuinţelor şi a declanşat măcelul. Programul lor iniţial a fost deturnat fiindcă s-a depăşit măsura, datorită lăcomiei titanilor lumii bancare - Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank sau echipa Merrill Lynch. Deşi grupul J.P. Morgan s-a ţinut departe de mişcările riscante ale acestora, mecanismul a fost pus în mişcare.

"Aurul nebunilor" este o carte construită pe baza unor interviuri şi relatări "dinăuntru" (Gillian Tett s-a bucurat de un acces privilegiat la directorul executiv J.P. Morgan, Jamie Dimon, dar şi la un grup foarte compact de bancheri, cunoscuţi pe Wall Street sub numele de "mafia de la Morgan"; a dialogat cu zeci de personaje importante, inclusiv cu Timothy Geithner, şef al Departamentului de Finanţe al Statelor Unite, şi să prezinte istoria prin care nişte idei novatoare, destinate lansării unei alchimii financiare inovative, au scăpat de sub control, afectând întreaga planetă), care "curge" cu viteza unui thriller şi care se citeşte pe nerăsuflate, chiar şi de către cititorii nefamiliarizaţi cu hăţişul mecanismelor financiare şi care demonstrează în acelaşi timp cât de uşor le-ar fi fost băncilor, agenţiilor de rating şi guvernanţilor să prevadă şi să fie atenţi la riscul unei catastrofe.

"Aurul nebunilor", o poveste despre ambiţii oarbe, reuşeşte pe de o parte să ofere o imagine pătrunzătoare a lumii bancare la nivel înalt, un univers extrem de competitiv şi tensionat, iar pe de altă parte să contribuie în mod esenţial la înţelegerea modului în care a fost generată cea mai importantă recesiune economică de la Marea Criză a anilor '30 şi până astăzi.

În 2009, volumul a câştigat premiul Financial Book of the Year, iar The New York Times l-a desemnat ca fiind cea mai bună carte despre criza actuală.

Gillian Tett - "Aurul nebunilor", Editura Philobia, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cum-a-fost-declansata-catastrofa-financiara-mondiala-9596596
9596596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.