Cum arată durerea care naşte literatură

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 17 iunie 2012 23 afişări

În 2011, regizorul francez de operă Michel Rostain primea Premiul Goncourt (pentru debut în roman). Bascularea lui în această aventură literară, lipsită de legătură cu profesia lui de bază, a avut ca sorginte un eveniment tragic petrecut în 2003.

Atunci, fiul său, Lion, în vârstă de 21 de ani, a murit, răpus de meningită. Cartea, scrisă şi rescrisă preţ de circa şapte ani, istoriseşte această experienţă, dar dintr-o perspectivă ficţională. E un fel de datorie plătită faţă de memoria fiului său, dar şi un manual de resemnare nobilă, din rândurile căruia aflăm că "se poate trăi şi cu această sfâşiere în suflet".

Naraţiunea, făcută din perspectiva defunctului ("în a unsprezecea zi după moartea mea, tata a plecat să-mi ducă plapuma la curăţătorie..."), are o nesfârşită pudoare şi nu capătă o clipă accente lacrimogene. E un imn splendid adus iubirii dintre tată şi fiu, ţesut cu fineţe emoţională şi graţie stilistică.

Michel Rostain, "Fiul", Editura Allfa, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/cum-arata-durerea-care-naste-literatura-9753350
9753350
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.