Despre brokeri si religie

Postat la 03 mai 2010 50 afişări

“O asemenea afacere e o responsabilitate imensa. Am grija de investitiile unora dintre clientii mei de peste treizeci de ani, iar ei au incredere in mine. Ca sa fiu sincer, as prefera sa-mi pierd propriii bani decat sa-i pierd pe ai lor.”

Avand in vedere ca discursul de mai sus ii apartine unui broker, cititorul isi da seama imediat ca "Pe muchie de cutit" nu este o carte scrisa acum, ci cu mult, mult timp in urma. Ar fi imposibil ca intr-o epoca definita de Madoff, un broker sa se exprime astfel sau, ca in alt citat memorabil, "Eu nu vreau ca oamenii sa-si piarda banii, vreau sa castige bani".

Actiunea romanului lui Maugham se petrece chiar inainte de crahul din 1929, cand goana dupa bani era aproape la fel de mare si de nebuna ca aceea care a provocat criza actuala. Chiar si personajul corect care dorea sa castige bani pentru clientii sai cedeaza tentatiei de a face profit repede, astfel incat crahul ii topeste intreaga avere. Exista insa o diferenta uriasa fata de situatia actuala - in vreme ce Madoff si-a ruinat clientii, Henry Maturin se ruineaza achitandu-si obligatiile fata de investitori.

"Pe muchie de cutit" este astfel, in acelasi timp, incredibil de actuala, dar si clar demodata, din punctul de vedere al principiilor si al valorilor, care s-au schimbat si s-au deteriorat dramatic in ultimul secol. Pe de alta parte, personajele lui Maugham, ca in toate romanele sale, debordeaza de vitalitate si ai senzatia ca mai au putin si sar din pagini ca sa se apuce sa traiasca asa cum vorbesc, rapid, pasionat si aventuros. Singura exceptie este chiar eroul principal Larry Darrell, care trece prin viata in cautarea divinitatii si a sensului existentei, insa, chiar daca e prezentat ca un mare intelept de catre Maugham, nu poti sa nu remarci cat pare de golit de orice traire, de orice sentiment, pana intr-acolo incat apare aproape inuman. Mult mai interesant este personajul lui Isabel, femeia pasionala ce renunta la o dragoste pe care nu o intelege pentru o viata comoda si lipsita de provocari, sau al lui Elliott Templeton, americanul complexat care se transforma intr-un snob obsedat de ascensiunea in societate si de compania nobililor de pe batranul continent.

Maugham a prevazut parca viitoarea fascinatie a occidentalilor fata de religiile orientale, astfel incat Larry, care are si el un gol in forma de Dumnezeu in inima, reuseste sa se apropie de Creator in India, nu in societatea americana sau europeana, mult prea absorbite de goana dupa material ca sa se mai preocupe de aspectul sufletesc al vietii.

Orice roman al lui W. Somerset Maugham merita citit pentru modul cum reuseste sa surprinda trairile umane, iar "Pe muchie de cutit" beneficiaza, spre deosebire de multe aparitii din Romania, de o traducere excelenta.

W. Somerset Maugham "Pe muchie de cutit", Editura Polirom, Iasi, 2010

Aparitii noi:

Scriitor de Oscar

Despre John Irving se poate spune ca are talent la romane de Oscar (ecranizarea romanului "Lumea vazuta de Garp" a fost nominalizata la mai multe categorii, iar scenariul filmului "Cider House Rules" a castigat Oscarul). Intamplator sau nu, cel de-al 11-lea roman al scriitorului, "Pana te voi gasi", publicat la editura RAO, are din nou o legatura cu Hollywoodul. Jack Burns este actor la Hollywood, chinuit de propriul trecut, care intreprinde o calatorie de la 4 ani alaturi de mama sa, prin Copenhaga, Oslo, Stockholm sau Amsterdam, in cautarea tatalui disparut. Disparitia tatalui si firea enigmatica a mamei marcheaza existenta personajului principal si declanseaza intreaga actiune a romanului.

John Irving "Pana te voi gasi", Editura RAO, Bucuresti, 2010

Niciodata sa nu spui niciodata

Este premisa de la care a pornit Michio Kaku in romanul "Fizica imposibilului". Scriitorul incearca sa demonstreze, cu argumente stiintifice, ca intrebari ca "va fi oare posibil intr-o zi sa trecem prin ziduri?", "e posibil sa citim gandurile altor oameni?" sau "nu se poate sa fim invizibili?" vor avea raspuns afirmativ, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Argumentele nu sunt noi - acum o suta de ani, oamenii de stiinta ar fi spus ca laserele, televiziunea si bomba atomica sunt imposibile, dar Kaku foloseste lumea stiintifico-fantastica pentru a studia limitele si fundamentele legilor fizicii.

Michio Kaku "Fizica imposibilului", Editura Trei, BucureSti, 2010

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
brokeri,
W. Somerset,
Maugham,
John,
Irving,
Michio Kaku,
/arta-si-societate/carte/despre-brokeri-si-religie-6077916
6077916
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.