Gâlceava înţelepţilor despre cosmos, spirit şi cine suntem noi
Sunt tot mai la modă, inclusiv în România, aşa-zisele cercuri de dezbateri. Practicate la nivel liceal şi promovând, în genere, teme de politici publice, ele pun în joc inteligenţa, forţa persuasivă, iscusinţa retorică şi, nu în ultimul rând, ansamblul de cunoştinţe al "combatanţilor". Cluburile îşi desemnează reprezentanţii care, după temeinice stadii de instruire, pornesc în aventura unor rodnice concursuri naţionale şi internaţionale (unde, în treacăt fie spus, tinerii notri compatrioţi au făcut şi fac o excelentă impresie).
O astfel de dezbatere ("război al viziunilor asupra lumii"), dar la nivel înalt, în aerul rarefiat al ideilor, a fost pusă în scenă de cartea pe care v-o prezentăm. E vorba despre o confruntare acerbă în linia argumentelor, dar cordială în aceea a tonului, între două mari personalităţi ale lumii contemporane: Deepak Chopra (un guru modern, intens tradus la noi în anii în urmă, dar care aici, în terenul acestei lupte, pare mai convingător ca niciodată) şi Leonard Mlodinow (cercetător, în decursul timpului, la Institutul Max Planck şi la Caltech, colaborator apropiat al lui Stephen Hawking).
Cei doi s-au întâlnit la o conferinţă a lui Deepak, într-un amfiteatru universitar californian, în care starul de origine indiană îşi expunea ideile. Din public, Mlodinow a început să-i "submineze" discursul, şi, încet-încet, divergenţele dintre concepţiile celor doi au început să prindă contur. Aşa s-a născut ideea acestei cărţi, în care, rând pe rând, fiecare dintre cei doi gânditori abordează câte o temă majoră (cosmosul sau universul fizic, viaţa şi creierul uman, misterul lui Dumnezeu), dar din perspective diferite. Deci: spiritualitate sau ştiinţă? Corpul fizic sau corpul spiritual? Reuşeşte ştiinţa să descrie universul, sau învăţăturile străvechi precum meditaţia descâlcesc mistere aflate dincolo de viziunea ştiinţifică asupra lumii?
Dacă e să citim cu atenţie acest dialog, vom vedea că particula "sau" nu este una care să dicteze excluderea vreunuia din termeni, pentru că ea, finalmente, reprezintă o punte între două tărâmuri hărăzite doar prin prejudecată ireconcialibilului. În viziunea lui Deepak, marea provocare pentru spiritualitate este să ofere ceea ce nu poate oferi ştiinţa, şi anume răspunsuri care ţin de tărâmul conştiinţei.
O carte care se citeşte cu poftă, un dialog incitant, un spectacol al inteligenţei, care chiar dacă nu vă va convinge să treceţi într-o tabără sau în alta, vă va oferi cu siguranţă răspunsuri la multe întrebări.
Deepak Chopra, Leonard Mlodinow, "Războiul viziunilor asupra lumii", Editura Trei, Bucureşti, 2012
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro