Încă o demitizare marca Lucian Boia: intelectualii români ca trădători de elită
O carte densă şi în multe privinţe şocantă, socotită de mulţi specialişti (vezi topurile de bilanţ de la finele lui 2011) cea mai importantă apariţie editorială a anului trecut.
"Greu de găsit o altă ţară care să fi trecut, ca România, prin atâtea regimuri politice de-a lungul unui deceniu. O succesiune de şapte regimuri, acoperind tot evantaiul politico-ideologic, de la extrema dreaptă la extrema stângă şi de la democraţie la totalitarism", scrie istoricul Lucian Boia în rândurile introductive ale volumului, încercând, parcă, să pună în seama vremurilor agitate multele, neaşteptatele derapaje extremiste, conflicte interioare, schimbări de macaz contrariante, abdicări şi trădări în ordine morală ale intelectualilor pe care i-a avut România în perioada investigată, de la Haig Acterian (primul în ordine alfabetică), la Mircea Vulcănescu şi Gheorghe Zane.
Într-adevăr, "ce experiment putea fi mai bun pentru a testa comportamente, decât o asemenea cursă cu obstacole?" Feluritele capcane ale istoriei au fost, prin urmare, şi un bun prilej de revelare a "omenescului cu toate nuanţele sale". Mai drept spus, a slăbiciunilor celor pe care ne-am obişnuit să-i considerăm elita intelectualităţii româneşti.
Scormonind prin arhive, punând cap la cap informaţii şi judecând (cumpătat) fiecare caz în parte şi pe toate laolaltă, Lucian Boia demitizează istoria (lucru care, de altfel, constituie de multă vreme specialitatea sa), pune degetul pe multe răni - de la ponderea etnicilor evrei în aparatul agitprop-ului stalinist la alinierea spre dreapta extremă a unor Eliade sau Cioran - şi ne deschide ochii asupra laturilor nevăzute sau insuficient cunoscute ale "eroilor" săi.
Un singur exemplu, dintre multele care împânzesc cartea: "El denunţă statul burghez, definit ca 'minoritatea posedanţilor conştienţi şi organizaţi în scopul exploatării muncitorilor de toate categoriile şi ţăranilor'. Are cuvinte de laudă la adresa bolşevismului, 'o nouă sinteză în care scopurile statului se identifică pentru prima oară în istorie cu aspiraţiile maselor'. Aşa arată primii paşi ai lui Petre Ţuţea spre devenirea lui de om…".
O carte grea ca păcatele celor 120 de intelectuali a căror activitate editorială, publicistică sau de for public, între anii '30 şi '50 ai veacului trecut, Lucian Boia o inspectează cu luciditate, răbdare şi ascuţit spirit de sinteză.
Lucian Boia, "Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950", Editura Humanitas, Bucureşti, 2011
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro