Misterele istoriei: memoriile lui Iulian Apostatul

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 15 ianuarie 2012 923 afişări

Gore Vidal (considerat de Anthony Burgess "cel mai mare autor de romane istorice al vremurilor noastre") recompune traseul vieţii luii Flavius Claudius Julianus (cunoscut drept "Iulian Apostatul", 331-361 d. Hr.), într-o manieră originală: povestea începe la 20 de ani după moartea împăratului roman, printr-un schimb de epistole între Libanius şi Priscus din Epir.

Cei doi foşti confidenţi ai împăratului îşi propun să facă publică o biografie a acestuia, pornind de la memoriile sale secrete. În paginile care urmează, devenim, prin intermediul acestor confesiuni apocrife, martorii direcţi ai gândurilor, proiectelor, pasiunilor, ezitărilor uneia dintre cele mai proeminente figuri ale Antichităţii romane.

Nepot al Constantin cel Mare, crescut, deci, în spiritul religiei creştine, Iulian este însă atras de elenism şi încearcă să restaureze păgânismul, în detrimentul noii religii care cucerise Imperiul. Pornind de la destinul său de excepţie, Gore Vidal panoramează o întreagă epocă şi ne conduce de la Atena până pe malurile Rinului şi de la austerul palat din Luteţia până la fastuoasa curte din Constantinople.

Gore Vidal, "Iulian", Editura Polirom, Iaşi, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/misterele-istoriei-memoriile-lui-iulian-apostatul-9147277
9147277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.